Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Masajul Shiatsu 2 mai 2010

Filed under: Masaj terapeutic — ioanadeea @ 10:25 am
Tags: , , , , , ,

Shiatsu, se traduce literal, „exercitare de presiune asupra punctelor-cheie”, si se poate situa pe acelasi nivel cu dialogul, in masura in care presiunea exercitata asupra anumitor parti ale corpului ofera posibilitatea de a primi si de a transmite informatii.
Shiatsu este un stil de masaj fondat in Japonia prin combinarea de tehnici de masaj oriental cu notiuni moderne de anatomie si fiziologie din medicina moderna. Se poate spune ca este acupunctura fara ace.
Shiatsu consta predominant in tehnici de aplicare de presiune cu degetele, palmele sau cotul in punctele de acupunctura. Secundar, sunt folosite tehnici de stretching, tehnici de eliberari neurocraniene si tehnici din masajul clasic suedez.
Shiatsu se recomanda atat omului sanatos, dar care este preocupat de prevenirea aparitei unor boli, cat si celui bolnav. Numarul tratamentelor se stabileste in functie de fiecare individ in parte. Pentru afectiunile mai grave sau cronice se recomanda tratamente timp de cateva saptamani. Eficienta tratamentului este direct proportionala cu atitudinea, conceptiile si stilul de viata, regimul alimentar, etc.
Shiatsu are rol analgezic, relaxant, tonifiant, de echilibrare. Poate ameliora cu succes afectiuni ca tendinitele, intinderile musculare, migrenele, durerile de gat si de umeri, sciatica, durerile de spate, durerile artitice (articulare), tensiunile musculare, nevralgiile, insomnia, nervozitatea, problemele menstruale, problemele circulatorii, problemele legate de stress, constipatia, anxietatea, oboseala cronica, stresul.
Tratamentele shiatsu sunt relaxante datorita presiunii aplicate bland. Intensitatea presiunii este ajustata in functie de persoana, astfel incat confortul sa fie maxim. Zonele tensionate pot fi usor dureroase in timpul tratamentului, insa dupa aplicarea presiunii durerea este mult ameliorata sau chiar eliminata.

Fazele unui masaj shiatsu complet
O sedinta completa de Shiatsu se desfasoara dupa cum urmeaza:

Faza 1: masajul shiatsu al spatelui si al picioarelor
Pacientul fiind intins pe burta, practicati un shiatsu al spatelui, al picioarelor si al labelor picioarelor.

Faza 2: masajul shiatsu al unei intregi laturi a corpului
Cu pacientul stand pe o parte, efectuati un shiatsu pe o parte a corpului, a gatului, a bratului, pe o parte a spatelui si a picioarelor. Faza 2 se repeta si pe cealalta parte.

Sedinta completa se efectueaza intr-o ora. Chiar daca in Shiatsu nu lucram decat cu mainile, simplitatea mijloacelor isi dovedeste eficienta gratie tratamentului global aplicat corpului, printr-o abordare mereu mai subtila, ce rezulta din diferitele reveniri asupra aceleiasi zone.

Locul sedintei de Shiatsu
Shiatsu prezinta avantajul de a putea fi practicat aproape oriunde. Ideal este sa dispuneti de o incapere speciala pentru shiatsu sau de un loc amenajat in acest sens. Shiatsu e rareori practicat in spatii deschise, in natura. Nu exista nici o contraindicatie in acest sens, insa atunci cand se lucreaza in aer liber, simturile sunt mai solicitate, ceea ce afecteaza si puterea de concentrare.
Shiatsu se practica pe sol, acest procedeu nu e promovat in Occident doar pentru a da un aer exotic sedintei! Aceasta pozitie, prin diferitele puncte de lucru pe care le ofera solul (degetele de la picioare si genunchii), faciliteaza utilizarea puterii energetice a abdomenului.
Supranumit si Calea echilibrului, Shiatsu completeaza fericit remediile medicinei moderne, precum fizioterapia, homeopatia, filoterapia sau chiar psihoterapia, mentinand starea de sanatate prin unitatea si armonia ansamblului corp-spirit-inima.

 

2 Responses to “Masajul Shiatsu”

  1. Vlad Says:

    interesant. ar fi fost si mai edificator o poza/un desen, cu un asemenea punct-cheie (sau cu mai multe)…


Lasă un comentariu