Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Primul ajutor in fracturi 21 august 2010

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 1:35 am
Tags: , , , ,

Este o idee buna de a stabiliza leziunea cat mai curand posibil dupa incident prin urmarirea cu rapiditate a urmatorilor pasi:

1. Indepartati hainele din partea lezata. Nu fortati totusi mana sau piciorul sa iasa din hainele copilului. Va fi poate necesar sa taiati hainele cu foarfeca pentru a preveni durerea suplimentara pentru copilul dvs.
2. Aplicati o compresa rece sau o punga cu gheata invelita in material textil.
3. Puneti o atela improvizata pe partea afectata prin mentinerea membrului lezat in pozitia in care l-ati gasit, bandajarea usoara in jurul partii afectate, plasarea unor obiecte rigide (cum ar fi o scandura sau ziare rulate) langa partea afectata asigurandu-va ca sunt suficient de lungi pentru a trece de articulatia de deasupra si de dedesubtul leziunii si fixati atela cu leucoplast.
4. Mergeti la spital si nu permiteti copilului sa manance in cazul in care este necesara interventia chirurgicala.

Chemati serviciul de urgenta daca:
1. Persoana nu este constienta , nu respira sau nu se misca. Incepeti resuscitarea cardiorespiratorie daca nu exista respiratie sau batai cardiace.
2. Sangerarea este puternica.
3. Presiunea usoara sau miscarea provoaca durere.
4. Membrul sau articulatia sunt aparent deformate.
5. Osul a strapuns pielea.
6. Extremitatea bratului sau piciorului lezat, cum ar fi un deget, este amortita sau cianozata (albastruie) la varf.
7. Suspectati ruperea unui os al gatului , capului sau spatelui.
8. Suspectati ruperea unui os la sold, bazin sau coapsa (de exemplu , coapsa si gamba sunt intoarse anormal spre exterior, in comparatie cu membrul neafectat).

Procedati la urmatoarele actiuni imediat, in timp ce asteptati ajutor medical:
1. Opriti orice sangerare.
2. Imobilizati zona lezata.
3. Aplicati pungi cu gheata pentru a limita umflarea si a ajuta la reducerea durerii pana soseste personalul de urgenta.

Ce este o fractura?
O fractura inseamna ruperea osului sau a cartilajului. De obicei este rezultatul unui traumatism. Poate fi totusi si rezultatul unei boli osoase care duce la slabirea structurii cum ar fi osteoporoza , sau formarea anormala a osului din bolile congenitale, cum ar fi osteogeneza imperfecta.
Fracturile sunt frecvente, in medie o persoana are doua fracturi pe parcursul vietii. Ele apar cand forta fizica exercitata asupra osului este mai mare decat rezistenta osului.
Riscul de fractura depinde, partial, de varsta. Fracturile sunt frecvente in copilarie, desi fracturile copiilor sunt in general mai putin complicate decat fracturile adultilor. Oamenii mai in varsta, ale caror oase sunt mai fragile , sunt mai predispusi la a suferi fracturi din caderi care nu ar afecta oamenii mai tineri.

Care sunt simptomele de fractura?
Fracturile produc in general durere. Cateodata durerea nu este evidentiata pana cand osul nu este folosit intens. Umflarea, sensibilizarea, schimbarea culorii pielii si imposibilitatea de a misca partea de corp afectata sunt obisnuite. Cateodata se observa deformarea partii afectate a corpului si pierderea functionalitatii zonei lezate. Localizarea si severitatea fracturii determina simptomele si semnele.

Cum sunt tratate fracturile?
Tratamentul unei fracturi depinde de tipul fracturii, severitatea si localizarea ei, ca si de starea pacientului.
Fracturile sunt tratate cu repaus, atele, gips si proceduri chirurgicale.
Pentru fracturile cu deplasare (in care fragmentele de fiecare parte a rupturii nu se aliniaza), osul va necesita punerea in pozitie normala inainte de a fi pus in gips.

 

Lasă un comentariu