Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Apa – cheia sanatatii 23 Iulie 2013

Filed under: Sfaturi utile,Uncategorized — ioanadeea @ 5:18 pm
Tags: , , , ,

Apa îndeplineşte numeroase roluri în organismul uman, fiind într-o strânsă relaţie cu acesta. Apa are rol biologic, fiind un element esenţial în fiziologia umană şi rol socio-economic, prin contribuţia activă la dezvoltarea socială.

images

Rolul biologic al apei

Importanţă biologică a apei constă în faptul că ea reprezintă baza structurală şi funcţională a fiinţelor vii.
Cantitatea totală de apă din organismul uman reprezintă la adult 60 – 70% din greutatea corporală.
În organismele mai tinere, proporţia apei este mai mare: 97% la fetus, 91% la trei luni şi 81% la copilul de un an. Din totalul volumului de apă 50% este apă intracelulară, 15% în interstiţiu şi 5% se află în circulaţie.
Repartiţia în ţesuturi diferă: ţesutul adipos sub 20%, cel osos 30%, conjunctiv 60%, muscular 77%, nervos 85%, iar în lichidele biologice poate ajunge la 99%.

Apa transportă în organism diferite substanţe utile proceselor vitale şi participă la eliminarea produselor rezultate din metabolism.
Apa are rol important în digestie, transformând macromoleculele primite din alimentaţie în molecule asimilabile.
De asemenea, asigură refacerea permanentă a ţesuturilor vii. Acestea, dar şi numeroase alte funcţii conferă apei importanţa de lichid biologic pentru fiinţele vii.

În organismul uman, apa se găseşte în echilibru stabil, în sensul că aportul de apă echivalează cu pierderile. Există anumite situaţii când eliminarea de apă depăşeşte aportul, iar bilanţul hidric devine negativ (hemoragii, vărsături, stări diareice, transpiraţii puternice). Dacă aportul de apă depășește pierderile, atunci bilanţul hidric devine pozitiv (în perioada de creştere sau la gravide).

Cantitatea de lichide pe care o pierde organismul într-un interval de 24 de ore este de aproximativ 2,5 litri, prin mai multe căi: urinară (1500 ml), materiile fecale (150 ml), tegumente (600 – 800 ml) şi prin umidifierea aerului expirat.

Aportul zilnic de apă trebuie să fie în cantitate egală cu pierderile de 2,5 litri.
Aportul se realizează prin ingestia de lichide (1,5 litri), restul fiind acoperit de apa din compoziţia alimentelor şi prin apa endogenă rezultată din combustiile ce au loc la nivelul ţesuturilor.

Aportul de apă este reglat prin senzaţia de sete care apare atunci când reducerea cantităţii de apă din organism atinge 0,1- 1% din greutatea corporală.
Setea reprezintă o necesitate provocată de creşterea presiunii la nivelul mediului intern. Toleranţa organismului la deshidratare este redusă, de doar 2 – 3 zile.
Reglarea volumului de apă din organism se face pe cale nervoasă (hipotalamus) şi pe cale hormonală (hipofiză, suprarenală).

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s