Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Psihiatru vs Psiholog 5 Decembrie 2012

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 10:22 am
Tags: , , , , , ,

The-Rickety-Old-House-of-Creativity-Mind-Map

Foarte multi oameni se intreaba la cine sa apeleze atunci cand au o problema: la psiholog sau la psihiatru?

1. Psihiatrul este un medic care a terminat facultatea de medicina si s-a specializat in psihiatrie. El functioneaza ca un medic, adica face anamneza (investigheaza toate simptomele pacientului, cat si celelalte caracteristici ale persoanei), apoi prescrie un tratament medicamentos pentru a diminua sau combate pana la disparitie simptomele.

2. Psihologul a terminat facultatea de psihologie. Meseria de psiholog nu mai exista, dar in limbajul comun se foloseste in mod curent.
In ce priveste tulburarile psihice, exista 3 feluri de psihologi: psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut. Psihoterapeutul poate efectua, in plus fata de primele 2 meserii, interventii terapeutice in cazul patologiei majore. Psihologul nu poate prescrie medicatie.

In cazul in care persoana in suferinta este nefunctionala intr-o mare masura, este nevoie sa mearga la un psihiatru, care ii va prescrie medicatie, astfel incat simptomele sa se diminueze si sa poata functiona macar partial. In acel moment, cand persoana este cat de cat functionala, este indicat sa apeleze la psiholog.

Diferenta dintre psihiatru si psiholog consta in faptul ca primul actioneaza strict asupra simptomelor, iar psihologul actioneaza asupra cauzelor acestora, astfel incat pacientul sa inteleaga de unde au aparut simptomele, cum functioneaza acestea si ce poate face ca sa dispara si sa nu mai apara. Psihologul (consilier psihologic sau psihoterapeut) va investiga in amanunt simptomele clientului.

A doua etapa pe care terapia o presupune este explicarea catre client a cauzelor si functionalitatii simptomelor pe care le prezinta. Intelegerea este esentiala, insa nu suficienta.
Tocmai de aceea, in cazul problemelor mai serioase, o persoana are nevoie de ajutorul unui psiholog. Acesta ii va oferi acceptare neconditionata, confidentialitate, intelegere si, cel mai important, obiectivitate.

Psihologul il va ajuta pe client sa constientizeze ce se intampla in mintea lui (la nivel constient, cat si la nivel incontient), astfel incat interventia terapeutica sa dea roade.

A treia etapa din terapie, dupa investigatie si explicatii, este interventia specifica problemelor clientului. Aceasta consta in folosirea unor instrumente, tehnici si exercitii.
Este foarte important ca, in momentul in care interventia a inceput (aceasta implica si eforturi ale clientului inafara terapiei, de aproximativ 5-15 minute/zi), clientul sa fie monitorizat cu atentie de terapeut.

Reclame
 

2 Responses to “Psihiatru vs Psiholog”

 1. Anca Says:

  Eu cred,ca e important cu ce rezoneaza fiecare:psihiatru sau psiholog-în ce crede fiecare(vb si tu de puterea autosugestiei). Ce sens are sa trimit un om la psihiatru dc el considera ca lui i ar face mult mai bine sa vb cu cineva(psihoterapeut)? Med nu pot vindeca ideea ca esti bolnav. Adev pb apare în cazul în care pers nu vrea sa aleaga nici o varianta. Dar fiecare are drumul lui

  • ioanadeea Says:

   Primul pas e important…faptul ca vrea, se intereseaza si vrea sa mearga la psiholog, este un prim pas spre vindevare si acceptare.
   „Nu exista oameni sanatosi, ci doar oameni care nu ajuns inca la psihiatru ;)”, zicea un intelept.
   Psihologul, asculta, ajuta si daca, crede ca este depasit de problema, recomanda un psihiatru.

   Multumesc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s