Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Hipocondria – starea patologica exagerata a unei boli 8 Octombrie 2012

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 11:13 am
Tags: , , , , , ,

Denumită în limbajul popular şi ipohondrie, hipocondria se defineşte prin considerarea că anumite simptome fizice reprezintă semne ale unei boli ameninţătoare de viaţă, încă nediagnosticată, chiar şi atunci când există dovada medicală a absenţei acesteia. O persoană cu o astfel de tulburare este numită hipocondră sau persoană ipohondră.

Persoanele ce suferă de hipocondrie se concentrează în mod excesiv asupra sănătaţii fizice a propriei persone. Aceştia prezintă o teamă inexplicabilă faţă de orice patologie. Incidenţa hipocondriei este egală atât la sexul feminin, cât şi la sexul masculin.
Este important de ştiut că persoanele ipohondre nu îşi inventează simptomele, acestea apar pur şi simplu, ei fiind incapabili să împiedice apariţia lor.
Patologia apare mai frecvent la persoanele ce au suferit în antecedentele personale un abuz, însă prezenţa abuzului nu este obligatorie la toate persoanele ce suferă de hipocondrie.
O nelinişte în ceea ce priveşte propria stare de sănătate este normală, însă în cazul hipocondriei această nelinişte afectează locul de muncă, relaţiile cu cei din jur, comportamentul persoanei.

Simptomatologia hipocondriei:
• Teamă sau anxietate de a avea o patologie ameninţătoare de viaţă;
• Îngrijorare, apărută în urma unei simptomatologii minore, de a avea o patologie severă;
• Consultaţii repetate de specialitate;
• Realizarea unor explorări frecvente precum RMN (rezonanţă magnetică nucleară), ecocardiografie, chirurgie exploratorie în scopul depistării unei patologii inexistente;
• Discutarea în mod frecvent despre simptome sau patologii prezente la prieteni sau membrii de familie;
• Realizarea de analize medicale în mod obsesiv;
• Verificarea în mod frecvent a semnelor vitale precum frecvenţă cardiacă, tensiune arterială;
• Certitudinea dobândirii unei anumite patologii după ce a citit sau a auzit despre ea.

O persoană ipohondră va considera că anumite funcţii fiziologice precum bătăile inimii, peristaltica intestinală, uşoara inflamaţie a nodulilor limfatici reprezintă semne de gravitate a unei anumite patologii.
Chiar simptome minore precum rinoree (nas înfundat şi uşoară secreţie nazală), inflamarea faringelui sunt considerate simptome foarte grave.

Trebuie realizată diferenţa dintre hipocondrie şi anxietatea normală de a nu fi bolnav. Marea majoritate a oamenilor sunt îngrijoraţi într-un anumit moment al vieţii lor de o anumită patologie gravă. Aceasta nu înseamnă că suferă de hipocondrie (ipohondrie). Dacă teama de apariţie a bolii are o durată mai mare de 6 luni, se suspicionează că persoana respectivă suferă de hipocondrie.
Persoanele ce suferă de această patologie au totodată şi anumite afecţiuni psihiatrice. Peste 60 % din aceşti pacienţi suferă de depresie, atacuri de panică, sindrom obsesiv-compulsiv sau anxietate generalizată.

Durata acestei afecţiuni poate fi de câteva luni până la ani. Pot exista perioade în care simptomatologia specifică hipocondriei se atenuează sau lipseşte. Aproximativ 30 % dintre pacienţii ce suferă de această patologie prezintă îmbunătăţiri a stării psihologice în evoluţia bolii. Aceste recuperări apar cel mai frecvent la persoanele ce au un status socio-economic bun, la cei la care tratamentul depresiei sau anxietăţii are un răspuns favorabil, la cei ce nu prezintă tulburări de personalitate sau boli psihiatrice.

Este necesar consultul unui medic de specialitate în momentul în care sunt prezente mai multe semne de hipocondrie. Acest pas poate fi realizat de către pacient, din proprie iniţiativă, sau sub îndrumarea unui membru al familiei. Există posibilitatea ca pacientul să nege existenţa patologiei şi să nu înţeleagă necesitatea consultării unui medic psihiatru când afecţiunea lui este de natură organică.
Nu există o explicaţie certă a apariţiei acestei patologii, însă sunt luate în considerare personalitatea pacientului, experienţa de viaţă, ereditatea.

Există anumiţi factori de risc ce cresc incidenţa apariţiei ipohondriei şi anume:
• O patologie gravă în copilărie;
• Moartea unei persoane dragi;
• Prezenţa în familie a unor patologii severe;
• Sindroame anxioase;
• Existenţa în familie de cazuri de hipocondrie;
• Senzaţia de vulnerabilitate în faţa bolii;
• Abuzul în familie.

Hipocondria nu depinde de sex şi se poate manifesta la orice vârsă, inclusiv în copilărie.

În urma instalării acesteia pot apărea o serie de complicaţii precum:
• Complicaţii determinate de investigaţiile medicale multiple realizate;
• Depresie;
• Sindroame anxioase;
• Furie şi frustrare.

Tratament
În ceea ce priveşte tratamentul persoanelor hipocondre (ipohondre), acesta presupune consiliere psihologică, psihoeducaţie şi tratament medicamentos.

Consilierea psihologică este primul tratament indicat în hipocondrie. Cea mai eficientă terapie este terapia cognitivă comportamentală. Aceasta identifică şi opreşte instalarea comportamentul anxios precum monitorizarea frecventă a funcţiilor organismului.

Psihoeducaţia se referă la educaţia familiei pacientului, explicarea acesteia în ce constă boala şi felul în care îl pot ajuta pe bolnav să depăşească aceste momente.

Tratamentul medicamentos este reprezentat de medicaţie andidepresivă precum inhibitori ai recaptării serotoninei, antidepresive triciclice sau alt andidepresiv considerat potrivit de către medicul psihiatru.

În marea majoritate a cazurilor, hipocondria nu se ameliorează fără tratament corespunzător, dar pentru a obţine o eficacitate maximă a tratamentului se pot respecta câteva sfaturi precum:

1. Respectarea planului de tratament:
• Realizarea tuturor şedinţelor de terapie;
• Îmbunătăţirea stării generale nu înseamnă faptul că tratamentul trebuie înterupt; dacă se întrerupe tratamentul, simptomele vor reapărea;

2. Informarea corespunzătoare despre boală:
3. Activitatea fizică zilnică este benefică pentru simptomatologie precum depresie, anxietate, stress.
4. Evitarea consumului de droguri şi alcool.
5. Realizarea unei relaţii bune cu doctorii.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s