Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Traumatismele tesuturilor moi la sugari 5 Octombrie 2012

Cauzele majore de traumatism obstetrical la nou-nascut sunt: travaliul prelungit, interventiile instrumentale (aplicatia de forceps), macrosomia, extractia dificila a fatului.

Traumatismele tesuturilor moi pot fi:

a) Echimoze, raniri ale tegumentelor

b) Petesii (hemoragii punctiforme pe tegumente) situate la nivelul gatului, in regiunea toracica superioara si la nivelul extremitatii cefalice (barbie, obraji, frunte).
Ele sunt rezultatul cresterii bruste a presiunii venoase. Nu se extind. Trebuie diferentiate de petesiile prin defect de hemostaza care apar in regiunile inghinale, si/sau pe trunchi si se extind in valuri succesive.

c) Citosteatonecroza (necroza tesutului gras subcutanat): noduli duri, cu diametru de 1-10 cm, cu tagumente suprajacente rosii-violacee, aderente la nodul; nodulul este mobil pe planurile profunde, nedureros. Acesti noduli apar in spatiul interscapular, pe fetele externe a bratelor. Nu se trateaza.

d) Leziunile la nivelul scalpului
– bosa sero-sangvina (caput succedaneum) : tumefactie rezultata prin edem si sangerare in tesutul subcutanat, care da senzatie de impastare la palpare, depaseste suturile si se resoarbe in 48 de ore.
– cefalhematom: tumefactie determinata de acumularea de sange subperiostal ; la palpare este fluctuenta, limitata de suturi, uneori coafata de bosa. Se formeaza lent (ore-zile), se resoarbe sau se osifica (1-3 luni). In 5-6 % din cazuri coexista fractura de oase craniene.
– hemoragia subaponevrotica: rezulta din revarsarea de sange in spatiul subaponevrotic (50-100 ml) care poate conduce la soc posthemoragic. Cauza poate fi o fractura osoasa cu ruperea sinusului longitudinal. Poate fi necesar tratament substitutiv sau chirurgical (pentru oprirea sangerarii).

e) Leziuni la nivelul muschiului sterno-cleido-mastoidian: ruptura fibrelor musculare duce la formarea unui hematom care se fibrozeaza. Hematomul fibrozat este de obicei unilateral si se depisteaza ca un nodul ferm la varsta de 10-14 zile. Scurtarea muschiului poate duce la torticolis. Tratamentul consta in intindere pasiva (saculet cu nisip pe partea afectata) si masaje care sa previna atitudinea vicioasa (inclinarea laterala a capului). Interventia chirurgicala se practica dupa varsta de 6 luni.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s