Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Tratamentul de urgenta post accident vascular cerebral 13 Septembrie 2012

Accidentul vascular cerebral este denumirea medicala a ceea ce stim ca se numeste atac cerebral. Termenul se refera la o leziune a creierului aparuta in urma intreruperii fluxului sanguin de catre infundarea (accident vascular ischemic ) sau ruptura (accident vascular hemoragic) unei artere. Rezultatul este moartea tesutului cerebral, datorita deficitului de nutrienti si oxigen.

Reabilitarea post accident vascular cerebral urmareste recuperarea fizica si psihica a celor care au suferit un atac cerebral.
Tratamentul imediat al unui astfel de accident are drept scop mentinerea in viata a pacientului, in timp ce tratamentul de reabilitare pe termen lung trebuie sa imbunatateasca stilul de viata al persoanei afectate.

Atacurile cerebrale sunt o urgenta medicala si tratamentul trebuie instituit cat mai repede posibil. Un accident vascular cerebral sever induce coma sau o stare de inconstienta, bolnavul necesitand suport si monitorizare medicala: administrare de oxigen sau fluide si intubatie.

Medicamente – activatorul plasminogenului tisular se administreaza in primele 3 ore dupa un atac cerebral ischemic. Persoanele care au tulburari de sangerare, presiune sanguina foarte ridicata, anevrisme (zone slabite ale peretelui arterial), traumatisme craniene sau interventii chirurgicale intracraniene in ultimele 3 luni nu pot beneficia de acest medicament si il vor inlocui cu heparina, diluanti sanguini sau agenti anticoagulanti.
Atacurile cerebrale hemoragice sunt tratate cu uree administrata intravenos, manitol sau corticosteroizi (hormoni ai glandei suprarenale).

Tratamentul chirurgical – este folosit pentru a corecta anevrismele, cand acestea sunt usor accesibile si pentru a inchide vasele rupte.
Cand anevrismele nu pot fi abordate chirurgical, se recurge la tratamentul endovascular (ghidarea unui cateter dintr-o artera mare pana la creier).
Chirurgia poate presupune si indepartarea cheagului sanguin care obstructioneaza artera.
Accidentele vasculare cerebrale hemoragice determina cresterea presiunii intracraniene care este corectata uneori cu ajutorul unei incizii prin craniu.

Recuperarea fizica – functiile motorii (mersul, folosirea membrelor) sunt deseori afectate si pot fi corectate incepand cu 24-48 ore de la producerea accidentului. Vorbirea se va recupera de asemenea in timp, cu ajutorul unui logoped.
Kinetoterapeutul trebuie sa colaboreze cu pacientul pana isi reface forta musculara, mobilitatea articulara si isi recupereaza mersul si echilibrbul.

Consilierea psihologica – reabilitarea este deseori indelungata si produce frustrari sau depresie. Bolnavul trebuie consiliat pentru a fi incurajat in depasirea tulburarilor de comunicare si limbaj.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s