Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Narcisismul bun sau rau? 14 Iulie 2012

Filed under: Sfaturi utile,Timp liber — ioanadeea @ 1:54 pm
Tags: , , , , , , ,

S-a intamplat vreodata sa ti se reclame faptul ca te iubesti prea mult uitand sa ii apreciezi si pe ceilalti? Ai avut momente in care increderea exagerata a celor din jurul tau te-a inhibat, numindu-i narcisisti?
Folosim des acest cuvant. Punem etichete usor, fiind apoi chiar noi catalogati astfel de catre oameni care nu stiu ce inseamna si ce implica exact narcisismul.

In zilele noastre narcisismul se confunda si chiar se impleteste cu alte cutume ale unei societati ce promoveaza ideea ca iubirea de sine si increderea impinsa la limitele admise sunt cele care ne ajuta sa reusim. Daca este sau nu asa, depinde de mediul in care traim sau de propria scara de valori pe care ne-am construit-o in timp.

Cu narcisismul este, insa, o alta poveste. Probabil ca majoritatea dintre noi tinde sa creada ca oricine se iubeste exagerat pe sine este un narcisist. Acest ‘simptom’ nu este, insa, suficient si nici definitoriu.

Ne nastem sau devenim narcisisti?

Psihologii spun ca avem cu totii un gram de narcisism inca din copilarie, atunci cand fenomene ca deceptiile, schimbarile bruste in mediul cunoscut noua, divergentele familiale pot fi cele care, in timp, pot adanci si permanentiza aceasta problema.

Narcisismul are la baza si survine in urma unor astfel de conflicte interioare si/sau exterioare, adolescentul si ulterior adultul nefiind in stare sa gestioneze si sa accepte deziluziile. Asadar, de la o accentuata lipsa de incredere in sine in primii ani de adolescenta la o infatuare si sfidare vizibila in viitor, nu este decat un pas.

Care sunt semnele pentru a cataloga pe cineva drept narcisist?

Dupa cum am spus mai sus, o grija si o iubire accentuata fata de propria persoana nu sunt indeajuns pentru a pune eticheta de ‘narcisist’.
Pe langa acestea, exista si alte semne definitorii:

1. Afiseaza un aer de superioritate, conturata atat prin gesturi, cuvinte, dar si prin pozitia corpului. Un narcisit va transmite ideea ca este doar un observator relaxat gata sa vaneze orice greseala.

2. Atunci cand discuta, stabileste contact vizual, privindu-si in ochi interlocutorul cu scopul precis de a-l intimida, si nu pentru a stabili o empatie cu acesta. Considera ca totul i se cuvine, avand cerinte foarte mari de la cei din jurul lui. Astfel, crede ca trebuie sa i se ofere intotdeauna tratament preferential, chiar si in detrimentul celorlalti.

3. Are atitutidini contradictorii, in functie de propriile interese. Multi cred ca narcisistii se comporta cu toata lumea la fel: superior, infatuat si sfidator. De multe ori, insa, atunci cand vede in celalalt o amenintare se poarta excesiv de frumos, complimentandu-l si incercand sa si-l apropie, insa la un nivel superficial.

4. Nu se poate atasa de nimeni si nimic. Este de la sine inteles ca orice legatura mai profunda il va speria, de vreme ce inca din copilarie este convins ca toate relatiile sau prieteniile se termina printr-o dezamagire la un moment dat. Acesta este si motivul pentru care nu vrea sa se implice, ramanand un outsider si evadand mai mult in lumea sa interioara.

5. Se lauda tot timpul. E primul semn care ar trebui sa iti dea de gandit daca, sa spunem, esti la prima intalnire cu un tip ce se pretinde a fi si frumos si destept si devreme acasa. Cand toata lumea graviteaza in jurul lui, ba mai mult decat atat, nu e deloc interesat nici de tine, nici de ceea ce ai avea tu de spus, e semn ca ceva este in neregula, si nu doar daca acea persoana se dovedeste sau nu un narcisist autentic.

6. Este usor de jignit. Si asta pentru ca ia totul prea personal si despica fiecare vorba in patru. Imaginea sa si cuvintele celorlalti referitoare la el sunt foarte importante.

7. Pretinde ca are numai activitati importante, insa, de fapt, in general este un mare ignorant. Asa cum am mai spus, imaginea pe care o lasa in societate este foarte importanta pentru un narcisist. El trebuie sa se convinga pe el si pe ceilalti ca viata si activitatile pe care le are sunt cu adevarat interesante, nelasandu-se atras in ocupatii mediocre si banale.

8. Poarta de cele mai multe ori o masca, cu doua fete. Chiar daca arogant si agresiv in particular si cu cei care ‘nu conteaza’, in public narcisistul va afisa mereu masca altruistului si persoanei fermecatoare, care tine cont si de parerea celorlalti. Este doar o disimulare, niste roluri pe care le joaca, nestiind nici el care il reprezinta de fapt cu adevarat.

9. De fapt, probabil cea mai potrivita descriere a unui narcisist este faptul ca se poarta infantil. Asa cum psihologii spun ca in acea perioada a vietii noastre cu totii suntem narcisisti, la fel cei care nu pot accepta anumite bariere si deceptii, aleg sa se refugieze in infantilitate, din care deriva, poate, toate aceste simptome pe care noi le percepem ca exgerate.

Dupa cum vezi, narcisismul implica mult mai mult decat, poate, stiai pana acum. Nu e un simplu moft, ci ascunde drame sau conflicte interioare puternice. Tratamentul ar fi destul de simplu in cazul in care narcisistii ar si constientiza ca au o problema. Dar cum acest tip de comportament devine deja parte a personalitatii lor, sunt foarte greu de convins sa inceapa sedintele de psihoterapie.

Traim intr-o perioada in care se spune tot mai des ca pozitivismul si increderea in noi ne determina sa reusim. Esecul este aproape un cuvant tabu, doar pentru ca se presupune ca atrage dupa sine nereusita.
Uitam, insa, ca o astfel de gandire, aplicata la copii si adolescenti, poate lasa urme de nesters in timp. Poate cel mai important lucru ar fi sa ne convingem pe noi, dar si pe cei tineri din jurul nostru ca succesul si esecul sunt parti normale ale vietii noastre si ca nimeni niciodata nu va putea fi perfect, oricat de mult ar incerca.

Reclame
 

2 Responses to “Narcisismul bun sau rau?”

  1. Anca Says:

    Singurul lucru pe care îl putem face este sa fim noi însine,fara sa purtam masti(totusi, nu tb sa i spui sefului în fata ca este un dobitoc,chiar dc gandesti asta). Putem sa i învatam pe copii sa fie optimisti,iar cand vor creste sa vada jumatatea plina a paharului în fata încercarilor vietii. Viata este frumoasa dc vrei sa o vezi asa, iar omul devine ceea ce gandeste


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s