Ioanadeea's Blog

Enjoy…

De ce este considerata hipoglicemia “boala secolului” ? 16 Mai 2012

Filed under: Nutritie,Sfaturi utile — ioanadeea @ 7:35 pm
Tags: , , , ,

Insulina (hormonul creat de pancreas) detine rolul determinant in metabolizarea
glucidelor.
· Functia de baza a insulinei este aceea de a actiona asupra glucozei din sange, pentru a
o face sa ajunga in celule, asigurand astfel formarea glicogenului din muschi si ficat,
iar uneori, depunerea grasimilor de rezerva.
· Daca pancreasul produce o cantitate de insulina prea mare si pe care o elibereaza prea
des, procentul de zahar din sange va scadea la un nivel anormal de mic, ceea ce duce
la aparitia hipoglicemiei.
· Hipoglicemia nu este cauzata de o lipsa de zahar in alimentatie, ci de o secretie prea
mare de insulina (hiperinsulinism), ca urmare a unui abuz anterior de zahar.
· Simptomele hipoglicemiei sunt : oboseala brusca, iritabilitate, nervozitate,
agresivitate, nerabdare, neliniste, cascat, lipsa de concentrare, dureri de cap,
transpiratie excesiva, palme umede, randament intelectual scazut, tulburari digestive,
greturi, dificultati de exprimare etc.
· Oboseala este o caracteristica a epocii actuale; in majoritatea cazurilor, ea reflecta o
problema de glicemie si de dezechilibru alimentar.
· Suprimand consumul de zahar si limitandu-l pe cel de glucide “malefice”, deci
eliminand orice secretie excesiva de insulina, procentul de zahar din sange se fixeaza
la nivelul sau ideal. Rezultatul este ca organismul isi va fabrica singur zaharul de care
are nevoie, din grasimile de rezerva.
· Pentru a fi mereu in forma, trebuie sa mancati fructe, legume, cereale neprelucrate,
paine integrala si sa consumati uleiuri vegetale in cantitate mica.

Dieta majoritatii oamenilor are o natura atat de acida si de consumatoare de
energie interna incat nu este de mirare ca apare hipoglicemia, manifestata printr-un nivel
scazut al zaharului in sange.

Fructele sunt cele care pot duce la disparitia acestei boli. Trebuie sa ne gandim la
valoarea unui aliment, valoare care este data de continutul lui energetic. 90% din mancare
trebuie sa ne furnizeze glucoza necesara sustinerii functiilor vitale.

Creierul foloseste un singur combustibil : zaharul, sub forma glucozei. Nu
utilizeaza grasime sau proteine, ci numai glucoza pe care o ia din sange. Daca nu este
suficienta in sange pentru a satisface cerintele creierului, se da alarma, care consta in
simptome, precum : oboseala, iritabilitate, neliniste emotionala.

Pentru imbunatatirea situatiei va trebui adaugat zahar in sange. Dar, atentie ! Nu
orice fel de zahar. Orice zahar artificial (inclusiv zaharina) va inrautati situatia. Felul de
zahar care va rezolva problema este cel din fructe (fructoza). Cand ajunge in corp,
fructoza se transforma in glucoza mai rapid decat orice clorhidrat. Conditia pe care v-o
reamintesc este ca fructele sa fie mancate corect, adica pe stomacul gol. Deoarece zaharul
se afla in stare naturala, el va trece usor prin stomac si va ajunge in sange cam intr-o ora.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s