Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Cat de daunator este zaharul ? 16 Mai 2012

Filed under: Nutritie,Sfaturi utile — ioanadeea @ 7:24 pm
Tags: , , ,

Potrivit legilor naturii, alimentele nu trebuie modificate nici de caldura, nici de
rafinare, nici de decojire, ele trebuie sa fie lasate asa cum sunt, in intregul lor. De
exemplu, taratele contin complexul de vitamine B si calciu, care este indispensabil in
metabolismul amidonului si al zaharului. In lipsa acestor substante din alimente,
organismul uman este fortat sa le ia din resursele proprii, fapt ce duce la o pierdere
insemnata si la un dezechilibru.

 

Pe scurt, fara a apela la lucrurile foarte subtile pe care le
provoaca in organism, la contactul acestuia din urma cu cea mai mica cantitate de zahar
se petrece urmatorul lucru :
· Trecerea zaharului in intestinul subtire si de aici in sange se produce foarte rapid.
· De aici se produce o modificare a structurii sangelui, creandu-se o stare de
hiperglicemie.
· Se instaleaza foarte rapid o stare de excitare pshica si fizica.
· Pancreasul, in stare de alarma (in urma socului), produce insulina cu mult peste
limitele normale. Efect : hipoglicemia insotita de oboseala accentuata.
· Socul continua, rasfrangandu-se asupra ficatului care, si el, in aceeasi stare de
buimaceala, isi transfera cea mai mare parte din rezerva de glucide in sange.
· Acestea sunt sinusurile care innebunesc metabolismul si deregleaza sistemul nervos.

In procesul rafinarii zaharului, fiecare ramasita a vietii, toti nutrientii,
vitaminele, mineralele sunt inlaturate, ramanand un reziduu mort : ZAHARUL.
Mai mult, adaugat in ceasca cu cafea, in combinatie cu cofeina, formeaza o
substanta de 10 ori mai toxica decat nicotina pura !!
Astfel, dupa rafinare, zaharul nu mai detine decat un singur element (carbonul)
din cele peste 50 de elemente pe care le contin trestia sau sfecla de zahar inainte de …
distrugere ! Ca urmare, corpul omenesc este silit sa-si procure aceste elemente din
rezervele proprii. O data ajuns in circuitul sanguin, zaharul incepe sa creeze dezordine,
deoarece, fara sa stea in intestin, trece imediat in sange. Aici, cantitatea de zahar creste
anormal de mult intr-o scurta perioada de timp, ceea ce dezvolta un surplus de energie si
face ca oboseala sa dispara. Dar lucrurile nu stau asa. Ar fi prea frumos…

Cand consumam zahar, prin metabolizarea lui, diminuarea resurselor
organismului genereaza o si mai mare oboseala decat cea initiala, pentru care s-a luat
zaharul.
De fapt, in loc sa ne energizam organismul n-am facut decat sa ne biciuim
organismul, iar natura nu lasa nici o greseala nesanctionata. La un examen glicemic,
imediat dupa un consum mare de zahar, se poate observa ca glandele pancreatice, intens
stimulate, secreta o cantitate prea mare de insulina, ceea ce duce la o reducere a zaharului
din sange, sub nivelul mediu admis, de unde rezulta starea accentuata de oboseala.

In acelasi timp, datorita continutului mare de calorii ale zaharului, consumul
excesiv de zahar produce o senzatie de satietate. Dar in zaharul rafinat nu mai exista nici
enzime, nici fermenti si nici minerale si, drept urmare, corpul este obligat sa le sustraga
din hrana necesara glandelor, nervilor si sangelui.

Totodata, consumul de zahar rafinat poate provoca afectiuni deosebit de grave,
precum : scaderea memoriei, impotenta, scaderea vointei, afectiuni dentare, nevroze,
artroza etc. Practic, consumul excesiv de zahar rafinat poate favoriza aparitia oricarei
maladii.
Dupa indelungate studii medicale s-a ajuns la concluzia ca infarctul miocardic are
la baza consumul indelungat al zaharului, painii albe si produselor din coca. In urma
digestiei, ele se transforma in zahar. Chiar si fructele fierte sunt nesanatoase si din acest
motiv recomand consumul lor in stare naturala.

· La fel de nefast in alimentatie, ca si drogul sau alcoolul, zaharul este considerat chiar
ca unul dintre cele mai puternice droguri.
· Zaharul obtinut din sfecla de zahar are doar un singur constituent (dintre cei cunoscuti
: zaharoza), pe cand sfecla de zahar are peste 50 de constituienti.
· Intr-adevar, este de natura organica, dar prin rafinare se distrug toti constituientii
necesari vietii, inclusiv enzimele.
· Pentru a fi metabolizat, zaharul foloseste “rezervele strategice” ale organismului :
crom, calciu, enzime, magneziu, vitamina B1.
· Are consecinte asupra greutatii.
· Creeaza oboseala (vezi hipoglicemia), diabet, gastrite, ulcere, carii, boli de inima.
· Nu este indispensabil.
· Organismul nu are nevoie de un aport exterior de zahar; la nevoie, il fabrica singur
sub forma glucozei (singurul carburant al organismului).
· Pe masura ce organismul isi determina singur nevoile de zahar, acesta va fi fabricat
direct din rezervele de grasime.

Deci grasimile vor fi transformate in glucoza.
Zaharul poate fi inlocuit, eventual, cu miere.
Zaharul rafinat ingrasa oamenii, pentru ca furnizeaza numai calorii goale, de
calitate slaba. Rezultatul : supraalimentatia, pentru a obtine nutrientii necesari.
Pe de alta parte, zaharul din fructe este exceptional de bogat in nutrientii de care
corpul nostru are nevoie. In plus, fructele furnizeaza fibra pe care zaharul alb rafinat nu o
are. Zaharul fermenteaza, formand acid acetic si alcool.

Cu cat veti consuma mai putine alimente, cum sunt : cafeaua, ceaiul, laptele,
sucurile din comert, alcoolul sau zaharoasele, cu atat veti putea controla mai bine
sanatatea si, implicit, greutatea.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s