Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Cat de daunatoare este painea ? 16 Mai 2012

Filed under: Nutritie,Sfaturi utile — ioanadeea @ 7:42 pm
Tags: , , ,

Multe persoane, chiar si cele bolnave sau in varsta, considera painea alba un
aliment indispensabil vietii, ea fiind apreciata si sub forma de pesmet, pentru ca se
considera ca ar fi mai usor de digerat.

Eroare ! Painea alba pe care o consumam nu are o valoare alimentara reala. Este
lipsita de germeni si de tarate, adica de partea cu adevarat nutritiva a boabelor de
grau, si, tocmai datorita acestor carente, favorizeaza infarctul miocardic si aparitia
calculilor biliari, acestia din urma formandu-se din si cu ajutorul colesterolului. In
plus, carbohidratii excedentari se transforma in grasimi si apoi in colesterol, care
se depune pe peretii arterelor.

In urma obtinerii fainei din cereale care sunt foarte bogate in vitamine (mai ales in
complexul vitaminic B, indispensabil intretinerii sistemului nervos), se elimina germenii
si taratele. Chiar daca in aluatul de paine se introduc vitamine si minerale de provenienta
sintetica, nimic nu poate suplini sarurile minerale pierdute, pentru ca cele ce s-au adaugat
sunt de natura sintetica, anorganica, lipsite de enzime si de viata, si nu pot fi asimilate de
catre organism.

Painea neagra
Painea neagra sau integrala este mai sanatoasa decat painea alba, dar nici ea nu
poate fi socotita hrana in totalitate, deoarece, prin coacere, se pierd enzimele; aceasta face
parte din categoria alimentelor gatite, cu care ne-am obisnuit.

Este indicat ca persoanele bolnave de reumatism si artrita, precum si cele cu
surplus ponderal sa evite painea. In antichitate, evreii isi faceau azima (painea) intinzand
aluatul la soare si astfel se cocea si ramanea hranitoare.
Din pacate, aceasta paine neagra este tot mai rar intalnita in comert, cea alba consumandu-se in proportie de peste 80%.
· Cu cat este mai alba cu atat este mai “rea”, albeata indicand un grad inalt de cernere a
fainei.
· Faina cea mai indicata pentru alimentatie este cea cu tarate (sau painea integrala)
preparata dupa metoda veche, cu faina necernuta; ea contine fibre (celuloza).
· Cantitatea de glucoza eliberata de painea cu tarate este mult inferioara celei din painea
alba – de aceea “ingrasa” mai putin si este mai sanatoasa.

Exemplu : 100 g paine integrala contin 90 mg de magneziu, iar cea alba doar 25 mg.
· Painea obisnuita, fiind fabricata din faina cernuta si in majoritatea cazurilor din
aluaturi congelate, este lipsita de elementele necesare unui metabolism normal; in
schimb, in plan nutritiv, ea nu aduce decat energie sub forma de glucoza – este
daunatoare sanatatii dumneavoastra.
· Este recomandabil sa eliminati cu totul din alimentatia dumneavoastra painea alba
(78% din populatie este consumatoare de paine alba) putand manca totusi paine
integrala, lucru pe care chiar va sfatuiesc sa-l faceti.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s