Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Punctele trigger si durerea 25 Aprilie 2012

Filed under: Afectiuni neurologice — ioanadeea @ 10:39 am
Tags: , , ,

Punctele trigger sunt puncte dureroase localizate la nivelul musculaturii scheletice, denumite popular si noduli musculari sau „scurte”. Ele determina fie o durere si contractura musculara locala, fie o durere reflexa in alte regiuni ale corpului.

Punctele trigger apar ca urmare a unor suprasolicitări ale acelei grupe musculare, ceea ce determina eliberarea unei cantitati mai mare de ioni de calciu si, deci, la epuizarea rezervelor de calciu. Reducerea cantitatii ionilor de calciu menţine o contracţii nefiziologice la nivelul fibrei musculare care comprima capilarele sanguine producând o ischemie locala si secundar la acumularea unor produşi intemediari ai metabolismului glucidelor , care in cantitate mare devin toxici (acid lactic) .Sunt deasemenea modificate si reacţiile privind refacerea rezervelor de atp. Toate aceste reacţii duc la formarea post-efort a acestor induraţii sau noduli musculari.

Etiologie:

Cauzele apariţiei punctelor trigger sunt multiple. Astfel pe primul loc sunt situate traumatismele musculare produse de diverse accidente – accidente auto, alunecări si întinderi musculare din timpul unei activitati sportive sau in timpul activitatiilor profesionale fizice, întinderi musculare survenite in timpul repetări unor miscari care forţează limita maxima de elasticitate in timpul unei activitati sportive sau lucrative, traumatisme datorate posturilor menţinute inadecvat.

La acestea se adauga:

– stresul emoţional ce cauzează anxietate si tensiune musculara,
– alergii,
– deficite nutriţionale,
– factori chimici perturbatori ai activitati fiziologice musculare,
– probleme ortopedice congenitale sau dobândite ( picior plat, genu varus si genu valgus etc.).

Examinarea clinica pentru depistarea punctelor trigger:

Aceste puncte pot fi uşor depistate.
Se postureaza pacientul intr-o poziţie relaxanta pentru muşchiul respectiv după care prin palpare directa sau prin manevre de fricţiune transversala cu degetele se caută punctele dureroase de pe suprafaţa muşchiului. La apăsarea ferma a acestor puncte durerea se exacerbează.
După localizarea acestor puncte trebuie sa cercetaţi toata lungimea acelui muşchi pentru a descoperi punctul de maxima tensiune si durere la cea mai mica presiune adică punctul trigger. Exacebarea durerii nu trebuie sa alarmeze pacientul pentru ca nu se poate aduce nici un deserviciu prin exacerbarea acesteia.
Scăderea acestui disconfort prin masaj terapeutic va semnala ca punctul trigger este depistat corect.

Pe langa aceste metode, ce se adresează direct punctelor dureroase, se mai pot folosi si EMG care poate localiza cu precizie punctele trigger.

Pentru a diferentia punctul trigger activ de cel latent se aplica o presiune ferma pe acest punct de maxima tensiune, un punct activ va fi mult mai tensionat decât unul cronic si va declansa o durere reflexa in alta parte a corpului. Uneori trebuie sa se insiste cu presiunea pe punctul trigger pentru ca durerea reflexa sa se declanşeze.

Atitudine terapeutica

Pentru sportivi, dar si pentru celelalte categorii de pacienţi cu suferinţe legate de punctele trigger, este foarte important sa se apeleze la un tratament rapid si corect al acestor deficiente, care reduc eficienta sportiva precum si faptul ca ajung sa reprezintă un impediment in desfăşurarea activităţilor zilnice. Aceste puncte pot duce prin tratare superficiala la deficiente mai grave si iremediabile ale aparatului locomotor cum ar fi rupturi musculare, si chiar spondiloze, artroze, artrite.
Este foarte important sa ne orientam si spre a preveni asemenea deficiente printr-o profilaxie adecvata atât in cazul sportivilor cat si in cazul subiecţilor cu ocupaţii mai puţin solicitante din punct de vedere fizic.

In toate aceste situaţii este foarte important ca medicul sau kinetoterapeutul, care examinează cazul, sa descopere ce tip de mişcare deficitara a dus la formarea acestui mecanism de semnalare a lipsei de coordonare in timpul efortului fizic.
Este necesara o anamneza amănunţita care sa lămurească cauza acestui deficit pentru a se putea lucra eficient la corectarea mecanismului de mişcare si pentru a se evita eventuale recidive pe viitor.
Pacientul va fi orientat, după tratamentul acordat direct pe punctele trigger, spre o activitate sportiva terapeutica sub supravegherea kinetoterapeutului care trebuie sa respecte obiectivele trasate de medic.
Un astfel de exemplu, ce poate beneficia de gimnastica medicala, este reprezentat de un dezechilibru muscular la nivelul coifului rotatorilor, acesta se refera la lipsa proportionalitatii dintre rotatori externi si cei interni .

Trebuie sa se stabilească faptul ca aceste puncte dureroase sunt semne clare de avertisment ca aceasta atitudine a subiectului nu este potrivita cu activitatea desfăşurata si ele reprezintă nişte semnale ale organismului, „bulgari de zăpada”, care mai târziu declanşează mecanisme patologice structurale ca cele amintite mai sus ce sunt foarte puţin remediabile.

Tratamentul prin masaj si tehnici FNP

In tratarea punctelor trigger se pot folosi foarte multe tehnici terapeutice dar, cel mai recomandat si fara efecte adverse, este reprezentat de masaj.
In aceasta situaţie se prefera masajul profund longitudinal, se folosesc manevre ce urmăresc lungirea ţesutului afectat.
Netezirea este o manevra ce se poate executa in aceasta situaţie pe lungimea fibrei musculare cu rădăcina mâini pentru a pătrunde in profunzime. Aceasta manevra are rolul de a grăbi resorbţia limfei de la nivelul zonei lezionale. Manevra de netezire produce o serie de efecte care combina tratarea punctelor dureroase cu relaxarea fibrelor musculare ce se afla imobilizate in ţesutul cicatricial , imbunatatesc elasticitatea musculara, contribuie la reducerea edemului, restabilesc troficitatea la nivelul lezional prin imbunatatirea circulaţiei sanguine locale.
In cazurile cu ţesut cicatricial in exces se recomanda folosirea fricţiunilor. Acestea pot fi folosite in fazele mai avansate de tratament cu scopul ruperii aderentelor fibroase dintre fibrele musculare.

Fricţiunea contribuie la eliberarea fibrelor musculare de la nivelul unui punct trigger, astfel se permite o mobilizare mai libera a fibrei musculare imbunatatind totodata si circulaţia sanguina si scăzând sensibilitatea nervoasa. Fricţiunile se executa transversal pe fibrele musculare. Aceasta tehnica poarta numele de “masaj transversal profund” sau tehnica Cyriax. Se executa in serii cu o durata de câteva minute ( 5 – 8 minute). Presiunea va fi la început mai scăzuta pentru a permite pacientului adaptarea la durere, dar pe măsura ce se executa masaj cu o presiunea „crescanda” se obtine o scadere a durerii.

După acest masaj, ce produce vasodilataţie periferica, este recomandat masajul cu gheata(crioterapia) , acesta urmăreşte sa producă o vasoconstricţie rapida ce poate prelua o mare cantitate de substanţe toxice disociate in torentul sanguin, apoi este uramat de o vasodilataţie reflexa periferica profunda care aduce o cantitate mare de sânge arterial cu rol foarte important in refacerea metabolismului local prin substanţele nutritive, oxigen si minerale.

O alta tehnica terapeutica ce trebuie sa stea la indemana kinetoterapeutului este constituita de o tehnica din facilitarea neuromusculara proprioceptiva ( tehnicile FNP).

Tehnica FNP indicata in tratamentul punctelor trigger este cea care combina strecingul pasiv static cu strecingul isometric.

Astfel cea mai folosita tehnica este reprezentata de „tehnica contracţie – relaxare”. Ea consta in întinderea pasiva a grupului muscular afectat, urmata de o contracţia izometrica a acestui grup muscular in poziţia întinsa, apoi o relaxare a grupului muscular si in final mobilizarea pasiva in sensul întinderii.
FNP strecing este calea cea mai rapida pentru a creste mobilitatea pasiva. Aceasta tehnica produce o relaxare a musculaturii afectate de punctele trigger, strecingul induce o întindere a muşchiului si reflex deschiderea circulaţiei arteriale la nivelul muşchiului astfel grăbind refacerea fibrelor musculare.

Tehnica FNP contracţie – relaxare se foloseşte cu scopul de a creste mobilitatea articulara pasiva ce este viciata de un muşchi aflat intr-un oarecare grad de contracţie patologica (hipertonie musculara de origine centrala – spasticitate sau contractura musculara din punctele trigger).

In cazul punctelor trigger , kinetoterapeutii urmăresc si obtin o creştere a mobilităţii pasive articulare ca urmare a relaxării grupei musculare afectate.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s