Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Considerente de nutritie si aportul caloric privind vegetarienii 11 Ianuarie 2012

Considerente de nutritie

Multe dintre preocuparile legate de dieta se aplica atat copilului vegan cat si copilului omnivor. Cate fructe si legume consuma copilul? Exista un exces al alimentelor bogate in calorii, dar fara valoare nutritiva? Copilul mananca destule fibre? Consuma zilnic surse de vitamina C si vitamina A?

Aportul caloric

Pentru orice copil, aportul caloric potrivit este esential cresterii. Dieta trebuie sa asigure o densitate calorica suficienta astfel incat copilul sa nu se simta satul inainte ca nevoile energetice ale organismului sa fie indeplinite. Pentru a reduce volumul meselor, unele cereale decorticate pot inlocui cerealele integrale; fructele uscate sau preparate pot inlocui unele fructe si vegetale proaspete.

Alimentele cu continut ridicat de grasimi nu ar trebui sa fie restrictionate exagerat. Cele precum seminte, nuci si unt de arahide reprezinta o sursa concentrata de calorii, precum si de proteine si minerale necesare. Alimente cu continut ridicat in grasimi, ca semintele de in si alte diverse uleiuri vegetale, ajuta
la aportul de calorii.

Proteinele

Daca aportul caloric este potrivit si copilul nu mananca o cantitate prea mare de alimente cu aport energetic scazut, aportul de proteine este cel mai probabil unul adecvat. Frecventa meselor in dieta unui copil mic ajuta mult la asigurarea unei game variate de aminoacizi care sa fie disponibili la sinteza proteinelor pe toata durata zilei.

Legumele, cerealele, produselepe baza de soia, alti inlocuitori de carne si untul de arahide reprezinta surse concentrate de proteine. Copiii vegetarieni si-ar putea asigura o cantitate semnificativa a necesarului de proteine din cereale si vegetale prin simpla crestere a frecventei meselor pe durata unei zile.

Grasimile

Ingrijorarea fata de grasimile din produsele lactate si grasimile saturate a determinat multe familii sa opteze pentru „lapte” cu continut zero sau scazut de grasimi si margarina fara grasimi. Laptele de soia cu continut scazut de grasimi si laptele de orez contin niveluri scazute de grasimi si proteine. Daca aceste produse sunt folosite de catre copii, parintii trebuie sa se asigure ca acestia isi procura grasimi si proteine din alte surse alimentare. Bebelusii primesc cantitatea adecvata de grasimi si proteine din laptele matern sau din laptele praf. Laptele de soia cu continut integral de grasimi este in general cel recomandat pentru copii.

De asemenea, alaptarea unui copil in al doilea an de viata asigura cantitatea adecvata de grasimi si proteine.
Nu ar trebui sa presupunem ca toate dietele vegane asigura un continut scazut de grasimi. Unele diete vegane pot avea un continut scazut de grasimi; totusi, media aportului de grasimi a adultilor vegani se afla intre 28 si 31% calorii.
Alimente vegane cum ar fi unele produse la cuptor, unele deserturi din comert, nuci, uleiuri si cartofii prajiti au foarte multe grasimi. Recomandarile actuale legate de dietele care ajuta la pastrarea unei inimi sanatoase includ un consum mai mare de grasimi nesaturate ce se gasesc in uleiurile vegetale, nuci, unt de arahide, avocado etc.

Calciul

Prevenirea osteoporozei pare sa fie ajutata prin obtinerea maximului de masa osoasa in primii ani de viata.
Recenzia Finala „Oameni sanatosi”, 2000 si Studiul asupra Sanatatii Nationale si cel din cadrul Cercetarii asupra Nutritiei, 2001-2002 (SUA) indica faptul ca aportul din cadrul dietei majoritatii copiilor este departe de a fi conform cu cerintele de calciu.

Sursele vegane de calciu pentru copii includ laptele matern, sucuri fortifiate cu calciu si cereale; bauturi de soia si orez fortifiate cu calciu; vegetale cu continut scazut de oxalati ca varza verde, melasa neagra si varza chinezeasca. In plus, bunatatile gatite la cuptor cu lapte vegetal fortifiat pot contribui cu cantitati semnificative de calciu la dieta copiilor. Pentru copiii cu o dieta saraca in calciu, suplimentarea acestuia este necesara.

Suplimentele lichide si masticabile aromate pot fi indragite de copii si sunt accesibile. Exercitiile zilnice efectuate cu greutatea proprie vor creste absorbtia de calciu si sanatatea oaselor.

Vitamina D

In zonele sudice, razele soarelui pot fi o sursa adecvata de vitamina D pe toata perioada anului. In regiunile mai spre nord nu exista intotdeauna o sursa adecvata de lumina solara care sa asigure producerea vitaminei D.

Sinteza vitaminei D este mai mica la bebelusi , copii, varstnici si oameni cu pielea inchisa la culoare si poate fi blocata de cremele anti-solare. De aceea, o sursa de vitamina D in dieta este necesara tuturor copiilor. Laptele de soia sau orez, cerealele fortifiate sau un supliment vitaminic pot fi folosite pentru a imbunatati aportul de vitamina D.

Fierul

Anemia feripriva este, in copilarie, cea mai des intalnita problema legata de nutritie. Desi carnea contine fier hematic, care este mai bine absorbit decat fierul non-hematic aflat in vegetale, anemia feripriva nu se manifesta mai des la copiii si adultii vegetarieni decat la cei non-vegetarieni, desi femeile sunt mai predispuse la asta in general.

Surse de fier valabile sunt cerealele integrale sau imbogatite si produsele pe baza lor, cerealele fortifiate cu fier, vegetalele cu frunzele verzi si leguminoasele. Consumand la aceeasi masa alimente bogate in vitamina C, se imbunatateste absorbtia de fier non-hematic. Fitatii, care se gasesc in cerealele integrale, pot sa inhibe absorbtia fierului, insa totusi cerealele decorticate pot fi incluse in cadrul meselor respective.

Vitamina B12

Vegetarienii stricti nu consuma niciun produs de origine animala, deci trebuie sa consume alimente fortifiate cu vitamina B12 sau sa ia suplimente nutritive. Exista mai multe alimente indragite de copii care sunt fortifiate cu vitamina B12 ne-derivata din surse animale, de exemplu cerealele fortifiate (verificati eticheta), fulgii de drojdie, preparatele care le imita pe cele din carne, sau laptele de soia fortifiat. Majoritatea multivitaminelor pentru copii contin si vitamina B12.

Desi initial au fost prezentate ca avand continut de vitamina B12, „tempeh”-ul (un produs din boabe de soia fermentate), vegetalele marine („kelp”, „kombu”, „arame”), „miso” (pasta fermentata din soia), fulgii de drojdie nefortifiata, algele si spirulina nu sunt surse sigure de B12. Din moment ce un deficit ar prezenta un risc de deteriorare neurologica, este esential sa se asigure o sursa zilnica pentru aceasta vitamina.

Zincul

Informatia disponibila despre aportul de zinc in alimentatia copiilor vegetarieni este redusa.

Zincul din laptele matern este mai bine absorbit decat cel din formulele de lapte praf, cel mai probabil datorita prezentei in laptele matern a proteinelor cu rol de fixare a zincului.

Preparatele din plante bogate in zinc contin de asemenea fitati, care ii scad biodisponibilitatea. Cu toate ca alimentele rafinate contin in general cantitati mai mici de acid fitic, cantitatea de zinc e mai scazuta si ea in comparatie cu cea din alimentele integrale.

Deci, preparatele din plante bogate atat in fitati, cat si in zinc, precum cerealele integrale, nucile si leguminoasele aduc in final o absorbtie crescuta de zinc, datorita prezentei acestuia in cantitati mari. Studiile au aratat ca un consum de preparate dospite (painea), proteine si alimente fermentate duce la scaderea capacitatii de fixare a fitatilor, deci cresterea absorbtiei de zinc.

Inmuierea, germinarea, sau macinarea alimentelor ajuta in plus la absorbtia zincului.
Copiilor vegani ar trebui sa li se includa in dieta alimente variate bogate in zinc, de pilda paste fainoase din faina integrala, germeni de grau, cereale fortifiate, leguminoase si unt de arahide.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s