Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Alimentatia vegetariana pentru bebelusi 11 Ianuarie 2012

Copiii vegani pot face parte dintr-o familie avand o dieta vegana sau pot sa fi ales singuri o dieta vegana. Literatura stiintifica arata o relatie pozitiva intre dietele vegane si riscul redus al unor boli cronice, incluzand obezitatea, bolile coronariene, hipertensiune, diabet si unele tipuri de cancer.
„Asociatia Dietetica Americana” (The American Dietetic Association) si „Dieteticienii din Canada” (Dietitians of Canada) sustin ca cresterea unui copil cu o dieta vegetariana este sanatoasa si benefica atata timp cat dieta este planificata corespunzator.

Alimentatia pentru bebelusi

Recomandarile legate de dieta bebelusilor (de la nastere pana la varsta de 12 luni) sugereaza ca toti copiii isi petrec primele luni din viata avand o dieta vegetariana, daca nu chiar vegana, deoarece carnea face parte din ultimul grup de alimente care este introdus in dieta.

Alaptarea este modul de hranire cel mai indicat pentru bebelusi. Presupunand ca aportul de nutrienti este adecvat, laptele produs de mamele vegane este comparabil din punct de vedere nutritiv cu laptele mamelor omnivore.

Rata optiunii de hranire la san printre vegetarieni este mult mai ridicata decat in randul populatiei generale; rate mai mari de 95% ale alaptarii au fost raportate la o populatie vegana.
In SUA, 39% din bebelusii dintr-o populatie generala sunt inca hraniti la san la varsta de 6 luni in timp ce studiile care examinau copiii vegani au aratat ca cei mai multi din copiii vegani erau hraniti la san si in al doilea an de viata.

Copiii hraniti la san de catre mame vegetariene care se hranesc corect cresc si se dezvolta normal.

Cercetarile curente indica faptul ca doar vitamina B12 nou absorbita (adica nu cea din rezervele organismului) este transmisa in laptele mamei.
Surse zilnice de vitamina B12 pentru mamele care alapteaza sunt inlocuitorii de carne fortifiati, cerealele fortifiate si bautura de soia fortifiata. Fulgii de drojdie cu un nivel semnificativ de B12 sau un supliment trebuie sa se mentina in dieta pe toata perioada alaptarii.

Copiii vegani care nu sunt alaptati ar trebui hraniti cu o formula speciala pentru bebelusi bazata pe soia, cel putin in primul an. Doar laptele de soia sau alte tipuri de „lapte” nu sunt inlocuitori potriviti ai formulei speciale pentru bebelusi. Bauturile pe baza de soia – formula pentru bebelusi asigura cresterea normala a acestora.

Mancarea solida ar trebui adaugata dietei in concordanta cu indrumarile cunoscute de hranire ale bebelusilor, care in general sugereaza introducerea mancarii solide pe la jumatatea primului an de viata.
De obicei, cerealele fortifiate cu fier destinate bebelusilor sunt primele introduse, urmate de vegetale, fructe si apoi alimente continand proteine.

Fiecare aliment nou ar trebui sa fie introdus treptat si in cantitati mici. Parintii ar trebui sa procedeze cu precautie atunci cand introduc mancarea solida in dieta bebelusilor. Alimentele vegane identificate in mod comun ca fiind alergenice sunt: grau, alune, nuci si boabe de soia.
Consultati indrumarile pediatrice atunci cand introduceti alimente vegane cunoscute ca alergene, mai ales daca in familie exista alergii.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s