Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Sindromul de colon iritabil 13 Noiembrie 2011

Sindromul de colon iritabil consta in perturbarea functiei digestive pentru o perioada de cel putin trei luni, incidenta acestuia fiind crescuta in randul bolilor gastroenterologice. Se estimeaza ca mai mult de 25% din populatie sufera de sindromul de colon iritabil. Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei.

Simptomele principale ale sindromului de colon iritabil includ:
– durere abdominala (uneori declansata de durerile miscarilor abdominale)
– scaune neregulate (schimbari in ritmul si consistenta scaunelor
– distensie abdominala.
Acestea pot fi insotite de alte simptome, legate de tractul gastrointestinal sau de oricare alt organ.

Cele mai multe persoane care sufera de colon iritabil nu sunt diagnosticate si, in timp, aceasta afectiune se poate agrava. Stresul psihologic este un factor agravant al sindromului de colon iritabil, prin accentuarea simptomelor de la inceput sau accentuarea episoadelor dureroase abdominale. De multe ori, aceste simptome sunt puse pe seama altor boli, pentru care ajungem sa luam tratament in mod eronat (de pilda, se prescrie tratament pentru afectiuni biliare sau pentru alte patologii mai grave), dar in realitate suferim de colon iritabil.

Sindromul de colon iritabil este asociat cu o stare de sanatate precara, care variaza in intensitate, de la slabiciune pana la depresie. Din aceste cauze, pacientii cu colon iritabil tind sa respinga locurile publice, calatoriile, deseori le este greu sa-si indeplineasca responsabilitatile la locul de munca.

Cauzele sindromului de colon iritabil
Cea mai frecventa cauza a sindromului de colon iritabil este stresul, care perturba motilitatea intestinala (contractia musculaturii care este reglata nervos si hormonal). Pe fondul acestor tulburari apar contractii dureroase fara a avea ce propulsa in interiorul intestinului. Unii pacienti, diagnosticati cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul ca durerea abdominala creste in intensitate in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.

Alta cauza posibila a sindromului de colon iritabil este infectia bacteriana a tractului gastrointestinal.
Tratamentul antibiotic poate perturba flora microbiana, devenind un factor declansator al sindromului de colon iritabil.

Alimentele care determina producerea unor cantitati excesive de gaz, mese grase, prea multa cafea, abuz de alcool, cantitati mici de fibre si supraalimentatia in general pot fi un alt factor de aparitie a sindromului de colon iritabil.

Grasimile sub orice forma (animale sau vegetale) sunt un stimulator puternic al motilitatii intestinale, determinand colon iritabil. S-a observat ca simptomele sindromului de colon iritabil se exprima mai puternic la femei in timpul perioadelor menstruale, din cauza cresterii concentratiei hormonilor sexuali in sange.

Simptomatologie
Simptomele sindromului de colon iritabil pot varia de la o persoana la alta si constau in:
– durere abdominala care variaza foarte mult ca intensitate si frecventa de la distensie abdominala pana la crampe abdominale dureroase. Durerea in sindromul de colon iritabil apare de obicei dupa mese, impreuna cu distensia, si se reduce dupa cateva zeci de minute;
– dificultati in eliminarea scaunului in perioadele de constipatie. Fragmentele eliminate au consistenta foarte crescuta, cantitate mica si sunt in forma de creion, tipice pentru sindromul de colon iritabil;
– defecatia este insotita de senzatia de eliminare incompleta si aduce de obicei ameliorarea sau disparitia durerii;
– episoadele de constipatie sunt urmate de diaree si dureaza si ele 2-3 zile. Adesea poate aparea o falsa diaree, aceasta fiind un scaun lichid de iritatie colonica. Scaunele diareice apar ocazional, cel mai adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale, postprandiale sau la emotii (inainte de examene);
– fecalele amestecate cu mucus. Deseori, aceasta se constata la constipatie, unde scaunele sunt eliminate cu o cantitate crescuta de mucus ca dovada clara a iritatiei la nivelul peretelui colonului;
– balonarea este frecventa in sindromul de colon iritabil, fiind localizata difuz sau in anumite zone ale abdomenului. Emisia de gaze poate usura suferinta pacientului cu colon iritabil in mod tranzitoriu;
– senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de mancare, regurgitare excesiva, greata, reflux gastroesofagian sunt de asemenea acuze frecvente la pacientii cu colon iritabil. Multi pacienti se plang de senzatia de plin, distensie abdominala, disconfort si devin incomodati de propriile haine;
– somnolenta continua, durerile de cap si de spate, mictiunile frecvente, urgenta de a urina si gustul neplacut in gura.

Dieta, cea mai buna solutie pentru colon iritabil
Pentru combaterea fluctuatiilor diaree-constipatie, specifice sindromului de colon iritabil, este nevoie de o restructurare a dietei.
Pentru prevenirea sindromului de colon iritabil trebuie evitate bauturile carbogazoase, laptele, alcoolul, cafeaua, tutunul, grasimile de origine animala.
Trebuie introduse obligatoriu in dieta fibrele alimentare, care au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal la pacientul cu colon iritabil.

Reclame
 

2 Responses to “Sindromul de colon iritabil”

  1. aceleasi simptome am si eu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s