Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Importanta masurarii TA bilateral 13 Noiembrie 2011

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 7:44 pm
Tags: , ,

Se stie foarte bine ca masurarea tensiunii arteriale (TA) ne aduce date importante despre dinamica circulatiei vasculare si despre instalarea unor deficiente usor de corectat in prima faza. S-au folosit in decursul timpului diverse scoruri pentru clasificarea valorilor tensionale si protocoale de tratament conforme cu stadiul de decompensare. S-au stabilit rapoarte intre valorile sistolice si diastolice care sunt reprezentative in anumite suferinte cronice.

Este obisnuit sa intalnim diferente de 10-20 mmHg de la un brat la altul si din obisnuinta ne multumim cu o singura masuratoare, daca nu evidentiem semne clinice evidente (lipsa pulsului, diferenta de temperatura tegumentara intre cele doua brate, diferenta culorii tegumentelor sau cianoza distala) facem referire strict la valoarea pe care am gasit-o.

Trebuie sa avem in vedere si situatiile mai putin frecvente de stenoze sau ocluzii ale arterelor brahiale pe care le putem descoperi printr-o banala masuratoare a tensiunii arteriale bilateral. Putem decela din timp aparitia unei anomalii in structura si functia vasculara: diferenta de 50-100mmHg intre cele doua brate poate fi concludenta pentru suspicionarea unei complicatii la nivelul arborelui circulator si initierea unor investgatii care sa stabileasca cu certitudine tipul de obstacol care impiedica efectuarea simetrica a circulatiei sanguine.

Cu cat depistam mai repede o anomalie de acest fel reusim sa implementam si un tratament precoce care sa previna extinderea unor fenomene distructive la distanta.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s