Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Genu varum si genu valgum la copii 13 Noiembrie 2011

Încurbarea „în O“ a genunchilor (genu varum)

Pentru acest aspect al membrelor inferioare se foloseşte impropriu şi termenul de „genu varum“. Este o problemă întâlnită frecvent, care îngrijorează părinţii, principalul rol al medicului de familie fiind, în acest caz, de a decide dacă este o variantă a normalului care apare în timpul creşterii şi necesită doar observare atentă sau este vorba de o anomalie care va progresa şi necesită tratament activ.

O metodă clinică simplă de cuantificare a severităţii anomaliei constă în măsurarea distanţei dintre feţele interne ale genunchilor, cu copilul aşezat în decubit dorsal, cu coapsele si gambele în extensie şi adducţie, astfel încât maleolele tibiale interne să se atingă. Dacă distanţa astfel măsurată este mai mare de 10 cm sau nu există semne de ameliorare în jurul vârstei de 2 ani, este necesar consult de specialitate.

Încurbarea în „O“ poate fi întâlnită în 3 circumstanţe:
a) Ca postură fiziologică, cel mai frecvent, în care nu este vorba de o încurbare reală a membrelor inferioare, ci ele apar aşa datorită persistenţei unor contracturi musculare rotaţionale caracteristice poziţiei intrauterine. Se observă în momentul în care copilul începe să meargă (mai ales la cei care merg precoce) şi este vorba de o rotaţie internă (torsiune) a tibiei în raport cu femurul.
Pentru ca mersul să fie posibil femurul trebuie rotat extern, ceea ce aduce încurbarea anterioară normală a acestuia în lateral, fapt care accentuează aspectul „în O“.
Corecţia pasivă a rotaţiilor posturale, prin plasarea piciorului şi gambei în rotaţie externă faţă de axul lung al genunchiului şi a femurului în rotaţie internă, elimină aspectul încurbat. Dormitul în decubit ventral, cu picioarele rotate spre înăuntru, poate menţine sau chiar accentua aspectul. Părinţii vor fi asiguraţi că nu este vorba de o deformare reală, ci este o poziţie caracteristică vârstei, care se va rezolva spontan odată cu creşterea. Se va demonstra dispariţia aspectului după corectarea rotaţiilor posturale.
Dacă după 6 luni de mers nu există o corecţie vizibilă, se indică gimnastică (stretching pasiv) care să ajute procesul normal de derotare. Părinţii vor fi învăţaţi ca la fiecare schimbare de scutec să facă rotaţia externă a tibiei în raport cu axul lung al femurului şi să menţină această poziţie câteva secunde, copilul având genunchii flectaţi la 90°.
Alţii indică folosirea pe timpul nopţii a unor dispozitive care să menţină tibia în rotaţie externă şi să împiedice poziţia inadecvată în timpul somnului.

b) Tibia varum (boala Blount) este suspectată la copilul mai mare, după 2-2,5 ani. În acest caz există o angulare structurală reală a suprafeţei articulare postero-mediale a tibiei proximale, datorită unei opriri a creş- terii la acest nivel.
Modificările osoase sunt vizibile radiologic încă din stadii precoce. Deşi o parte dintre cazuri pot regresa spontan, orice copil cu suspiciune de boală Blount va fi trimis pentru evaluare ortopedică şi tratament de specialitate.

c) Boli generale, care afectează creşterea osului şi în care există o încurbare reală a extremităţilor, cu afectarea şoldurilor, genunchilor şi gleznelor: rahitisme vitamino-D rezistente, displazii osoase (ex. acondroplazia). Aceste cazuri răspund greu la imobilizare pentru că există încurbări şi ale femurului şi pot necesita multiple osteotomii.

Încurbarea „în X“ (genu valgum, Knock knees)

Acest aspect este întâlnit frecvent la copii de 2,5-7 ani, având o tendinţă marcată de corecţie spontană în jurul vârstei de 7-8 ani. Examinarea acestor copii este corect să se facă şi în poziţia decubit dorsal, cu membrele inferioare in extensie, poziţie în care se măsoară distanţa intermaleolară.

Aceasta va servi ca reper pentru urmărirea evoluţiei în timp şi pentru aprecierea oportunităţii consultului de specialitate.
Se vor trimite la consult de specialitate doar cazurile în care distanţa intermaleolară este mai mare de 10 cm, dacă genu valgum este unilateral sau asimetric, dureros, cu tendinţă la accentuare sau dacă debutul este la vârste mai mari (în special la copii obezi).
În restul cazurilor părinţii vor fi asiguraţi că anomalia nu necesită tratament şi se va indica mersul cu tricicleta sau bicicleta.

Reclame
 

5 Responses to “Genu varum si genu valgum la copii”

 1. olteanu ramona Says:

  buna seara . fetita mea are 3 ani si jumatate . acum un an o durea foarte tare unul dintre picioruse si dimineata am fost la spital de i-am facut radiografie . dr a spus ca trebuie sa stea 5 zile in pat si sa ii administrez nurofen ac e de la raceala . doctorul de familie , in schimb, can a vazut radiografia a spus ca are genu varum sau picioare in x . am ami fost si la alti doctori chiar si kinetoterapeuti si mi0au zis ca nu are nimic , doar kinetoterapeutul mi-a zis sa ii fac talpicile acelea din interiorul pantofiorului la un centru care se ocupa cu asa ceva sa fie amprenta ei . dar tot un altul a zis ca nici macar de aia nu are nevoie. sant inebunita . ce pot face . eu as zice ca are ceva , pentru ca se vede cum isi arunca piciorusele si se impiedica foarte des . parca si degetelele ar fi putin strambe . ce exerciti sau ce sport are voie sa practice . adica ea ar vrea sa merga pe biciclete , pe trotinete dar nu stiu daca are voie . sa o las ? sant niste intrebari stupide dar as vrea sa stiu . ea e un pic cam slabuta si are rahitism , sa fie de si asta o problema , adica daca s-ar ingrasa nu s-ar mai observa? . va multumesc si imi cer scuze de deranj.

  • ioanadeea Says:

   Buna ziua, in primul rand genu varum nu inseamna genunchii in „x”, ci cu genunchii „cracanati”, in al doilea rand trebuie sa vad fetita…nu pot face recuperare prin intermediul internetului, iar daca pe radiografie se vad modificari la nivelul genunchilor, clar este ceva, orice mica modificare conteaza…nu vreau sa va sperii dar trebuie sa va ocupati de aceasta afectiune acum cat fetita este inca in crestere.
   Va astept cu detalii, numai bine.

 2. manuela grumezescu Says:

  Buna ziua,
  Am o fetita de 2,5 ani si mergand la un medic specialist ( nu ortoped ci kinetoterapeut) mi s-a spus ca are genu valgum. Ne-a recomandat ghete ortopedice cu talonete , orteze, kineto si inot. Am descoperit ca dl. dr. jianu orotped spune ca nu e bine deloc sa poarte talonete pentru ca poate sa dea fractura de cap femural si sa ii facem mai mult rau decat bine. Nu a fost masurata distanta asa cum scria in articol ci ochiometric ni s-a dat acest verdict. Fetita merge foarte greu cu ortezele si cu getutele. Credeti ca , kinetoterapia ne ajuta mai mult? Specific ca avem rahitism desi la 2,5 ani avem 14, 5o kg( nu stiu daca are vreo legatura). In cat timp se amelioreaza acest tip de picioare in x?

  VA multumesc,

  Cu respect

  • ioanadeea Says:

   Buna seara, orice afectiune medicala este si poate fi recuperata, important este stadiul afectiunii si varsta. Tinand cond ca fetita dvs este foarte mica, v-as recomanda sa incepeti cat de repede puteti kinetoterapia daca doriti rezultate pozitive. Ortezele si ghetutele ajuta, DAR NU CORECTEAZA!!!
   Numai bine.

 3. alina Says:

  Bună ziua, fetita mea de 7 ani are picioarele ca în imaginea a doua, aferentă vârstei de 2 ani. Nu sunt ca în ultima imagine. Ce părere aveti?
  Multumesc


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s