Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Cezariana sau nu? 24 Aprilie 2011

Filed under: Gimnastica pre si postnatala — ioanadeea @ 12:39 pm
Tags: , , ,

Cezariana reprezinta nasterea unui fat viabil prin incizia peretelui abdominal si incizia uterului.

Incidenta cezarienelor a continuat sa creasca in ultimii ani si e in continua crestere, din mai multe motive:

1) Pe masura ce morbiditatea si mortalitatea legate de operatie scad, ca urmare a tehnicilor anestezice si operatorii, numarul de cezariene creste in urmatoarele situatii:
– utilizarea larga a monitorizarii fetale prin mijloace electronice a dus la cresterea numarului de cezariene pentru suferinta fetala;
– tendinta in crestere, de a amana sarcina duce la un numar mai mare de primipare in varsta. Primiparitatea si varsta avansata se asociaza cu complicatii ce cresc rata operatiilor cezariene;
– exista o tendinta mai liberala de recomandare a distociei ca indicatie operatorie, cu o scadere corespunzatoare a aplicatiilor de forceps;
– exista o scadere constanta si marcata a numarului de nasteri pe cale vaginala in cazul prezentatiilor pelviene.

2) Pe masura ce creste numarul de cezariene primare, creste si numarul cezarienelor iterative. O cezariana in antecedente reprezinta o indicatie pentru repetarea acesteia.

In ce conditii este recomandata cezariana?

Nu exista o dovada clara ca o crestere a ratei cezarienelor duce la o scadere a mortalitatii si morbiditatii perinatale deci, din acest punct de vedere, cezariana nu reprezinta in mod necesar un avantaj.
Lasand la o parte avantajul confortului psihic si fizic (absenta contractiilor uterine dureroase) al viitoarelor mamici, avantajele operatiei cezariene (reprezentand beneficiile mamei, fatului sau ambilor), se suprapun peste indicatiile de operatie cezariana.

Acestea includ:
– Tulburari ale canalului de nastere: disproportia cefalo – pelvica (bazin distocic); tumori praevia (un chist ovarian sau un fibrom in pelvis); stenozele vaginale sau cervicale sunt rareori indicatii de cezariana; uterul dublu, in cazul in care uterul negravid actioneaza ca o tumora praevia, sau in cazul in care exista si un sept vaginal.
– Prezentatii distocice;
– Activitate uterina anormala (distocie de dilatatie);
– Hemoragii antepartum: placenta praevia (cezariana este cea mai indicata atitudine, atat pentru mama, cat si pentru fat); dezlipirea de placenta (abruptio placentae).
– Alte indicatii materne: afectiuni cardiace si respiratorii; preeclasmpsie, eclampsie sau tulburari hipertensive; diabet zaharat; infectie herpetica genitala activa; cezariana in antecedente; miomectromie cu deschiderea cavitatii uterine.
– Indicatii fetale: retard al cresterii intrauterine; suferinta fetala; morti fetale in antecedente; izoimunizare Rh; testare antenatala nesatisfacatoare.
– Conditii urgente ce impun cezariana imediata: dezlipire de placenta cu hemoragie ante sau intrapartum; prolapsul cordonului ombilical; evolutia nesatisfacatoare a BCF; acidoza fetala intrapartum; ruptura uterina; iminenta mortii materne.

Dezavantajele operatiei cezariene

Rata morbiditatii variaza si este semnificativ mai mare dupa nasterea cezariana comparativ cu nasterea vaginala.

1. Accidentele cele mai frecvente in timpul operatiei sunt:
– hemoragiile: pot aparea in placenta praevia de pe suprafata segmentului inferior, la nivelul transei uterine, in atonia uterina;
– socul operator este favorizat de starea labila a hemodinamicii gravidei si de afectiunea pentru care se face operatia cezariana;
– sincopa anestezica este mai frecventa la rahianestezie. Pe langa aceste accidente intraoperatorii mai pot avea loc lezari ale vezicii urinare ureterelor, intestinelor, etc.

2. Complicatiile postoperatorii frecvente sunt:
– infectia postoperatorie;
– endometrioza (cea mai frecventa complicatie);
– infectia plagii;
– infectiile tractului urinar;
– manifestari trombo-embolice.

Se estimeaza ca mortalitatea materna dupa operatia cezariana e de 7 ori mai mare decat in nasterea pe cale naturala.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s