Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Platfusul poate deforma mersul 18 Martie 2011

Filed under: Afectiuni ortopedice,Afectiuni pediatrice — ioanadeea @ 4:50 pm
Tags: , , ,

Durerile în zona călcâiului şi a genunchiului, dar şi modificarea mersului sunt consecinţe frecvente ale piciorului plat. Ideal ar fi ca tratamentul platfusului să înceapă din copilărie. În caz contrar, afecţiunea se poate agrava, favorizând apariţia unor afecţiuni ale articulaţiilor.

În general, toţi copiii au platfus până la vârsta de trei – patru ani. Însă, în unele cazuri, talpa nu se arcuieşte nici după această vârstă şi încep să apară probleme precum dureri în zona călcâiului, a gleznei şi a gambei, precum şi tendinţa de a călca în interior.

Piciorul plat este rezultatul creşterii laxităţii articulaţiilor piciorului, asociate cu o insuficienţă a musculaturii responsabilă cu menţinerea conformaţiei normale a acestuia. Acest dezechilibru este indus de diferiţi factori traumatici, endocrini ori metabolici. De regulă, la copii apar dureri moderate la nivelul piciorului şi al gambei, iar în aproximativ 60% din cazuri platfusul se vindecă spontan în copilărie.

Creşte riscul de artroză

Un studiu publicat în „Jurnalul de Cercetare a Artritei” din SUA arată că adulţii cu platfus sunt cu 31% mai predispuşi să aibă zilnic dureri în zona genunchilor decât cei care nu se confruntă cu problema piciorului plat.

În plus, acelaşi studiu a demonstrat că persoanele a căror talpă nu este arcuită suficient prezintă un risc cu 43% mai mare de a face artroză. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că platfusul determină modificări ale posturii şi ale mersului, ceea ce poate duce în timp la degradarea cartilajului articular, mai ales în zona genunchilor.

Platfusul poate cauza manifestări nu doar la nivelul tălpilor sau al gleznelor, ci şi în zona gambelor, a genunchilor sau a coloanei lombare. Dacă la copii simptomele sunt mai puţin severe, la vârsta adultă acestea devin mult mai riscante. Astfel, problemele pot varia de la dureri destul de greu de suportat, ajungându-se până la forme invalidante. Mai exact, în afară de dureri pot apărea şi modificări infirmizante anatomice, bătături, bursită şi artroză, afecţiuni ce duc la dificultăţi de deplasare şi la modificarea mersului.

Corectarea piciorului plat trebuie începută cât mai timpuriu posibil, fiind necesară o colaborare permanentă între familia copilului şi medicul ortoped.

În majoritatea cazurilor se recomandă un tratament ce constă în masaj, kinetoterapie, tratament antiinflamator local şi vitaminoterapie. Foarte important este ca persoanele cu platfus să meargă cât mai mult cu picioarele goale, în special pe nisip sau pe teren uşor neregulat. Acest lucru determină tonifierea musculaturii de la nivelul piciorului.

Încălţăminte comodă şi talonete

Persoanele cu platfus trebuie să aleagă o încălţăminte comodă, care să asigure un suport bun pentru arcada piciorului. De asemenea, acestea trebuie să poarte susţinătoare plantare (talonete), ce au rolul de a menţine piciorul într-o poziţie normală şi de a-l proteja de o presiune excesivă.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s