Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Traumatisme craniene 15 Ianuarie 2011

Creierul este cel mai important organ ce controleaza si intretine celelalte parti ale corpului. Acesta este protejat de craniu, insa aceasta protectie este uneori insuficienta in cazul unor traumatisme.

Aproape doua treimi din persoanle care mor inaintea varstei de 35 ani, mor din cauza traumatismelor craniene.
In unele cazuri, craniul este crapat, lasand creierul fara protectie. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, tesutul moale al creierului este deteriorat pur si simplu datorita violentei impactului.
Participarea la activitati cu riscuri de raniri la cap, necesita protectia capului cu ajutorul castilor de protectie.

Fractura craniului nu este mereu grava, ea se vindeca in general fara tratament si nu exista efecte secundare.
Insa, leziunile ce afecteaza creierul sunt cu adevarat problematice. Asemenea leziuni au doua cauze principale:
– decelerarea rapida, ca si cand un cap ce se misca si este oprit rapid; se intampla atunci cand capul loveste parbrizul unei masini, sau cand se loveste de un pavaj tare in timpul unai cazaturi;
– accelerarea rapida, care are loc cand capul este lovit de un instrument bont.

In ambele cazuri, tesutul moale al creierului este zguduit cu putere.
In consecinta apar doua tipuri de leziuni: o leziune este situata sub punctul in care capul a ajuns in cotact cu obiectul solid si se numeste leziune directa. Cealalta – leziunea prin contralovitura, apare in partea opusa a capului, unde creierul a fost deplasat spre craniu sau departat de acesta datorita fortei loviturii.

Vasele sangvine

In fiecare din cazuri, este foarte grav daca au fost afectate vasele sangvine. Daca s-a intamplat acest lucru, sangele patrunde in creier, ca si intr-o rana din oricare alta parte a corpului.
In oricare alta parte a corpului ar rezulta umflaturi si supurari ale ranii, insa creierul se afla in interiorul craniului, unde nu exista loc pentru umflaturi. Astfel, presiunea creste, iar tesutul creierului este zdrobit, nemaiputandu-se regenera.

In cazul unei rani la cap, medicii incearca sa stabileasca urgent gravitatea ei. Acestia trebuie sa decida daca pacientul a suferit doar o contuzie usoara, care va putea fi vindecata complet, sau daca s-au produs sangerari in interiorul craniului ce pot afecta creierul si chiar provoca moartea. Daca vasele de sange sunt rupte, singura cale de a preveni sau limita lezarea creierului este oprirea sangerarii sau eliminarea presiunii.

Ranile minore la cap sunt cel mai adesea cauzate de un accident pe un teren de sport, intr-un loc de joaca sau de anumite cazaturi. Victima este rareori inconstienta pentru mai mult de cateva secunde si poate avea senzatia ca „vede stele verzi” sau se simte ametita. Uneori, pacinetul poate suferi o durere de cap, ce se poate accentua prin eforturi, aplecari sau emotii. Ceea ce se intampla imediat dupa accident poate fi uitat (amnezie posttraumatica), insa nu se prea intampla ca victima sa nu fie capabila sa-si aminteasca evenimentele ce au avut loc chiar inainte de accident.

Daca victima nu-si poate aminti lovitura la cap, sau pare foarte confuza dupa accident, acestea sunt semne de comotie cerebrala si trebuie sa se apeleze urgent la un medic.
Daca victima ramane inconstienta si dupa accident, probabil problema este mai grava. Pacientul poate suferi de o comotie mai grava, dar exista si posibilitatea sangerarii in interiorul creierului.
Medicul va examina victima, pentru a depista anumite semnale ce indica o crestere a presiunii in creier. Unul dintre acestea este cresterea dimensiunii uneia sau ambelor pupile, datorata intinderii si paraliziei nervului acre stimuleaza muschii irisului. Din acelasi motiv, pupila nu se contracta in cazul patrunderii luminii in ochi.

Un alt semn de avertizare este directia spre care indica degetul mare de la picior cand talpa piciorului este lovita. La o persoana sanatoasa, degetul mare se indreapta de obicei in jos cand un obiect bont este frecat de talpa. Atunci cand creierul este afectat, degetul mare se poate indrepta in sus (semnul lui Babinski).

Uneori dupa o scurta perioada de constienta, probabil mai putin de o ora, pacientul redevine inconstient. Acest lucru se intampla in urma unei lovituri in regiunea tamplei, sub care se afla o artera sensibila, artera temporala.
Sangele dintr-o artera temporala lezata se acumuleaza intre craniu si membrana externa solida (dura mater), afectiune denumita hematom epidural. Daca se acumuleaza o cantitate mare de sange in aceasta zona, creierul incepe sa fie supus unor presiuni. Presiunea poate fi eliberata rapid, daca medicul chirurg face o mica incizie deasupra hematomului.

In unele cazuri, sangerarile se produc intre creier si membrana interna (pia mater). Acetsa se numeste hematom subdural si poate surveni in urma unei lovituri aparent neinsemnate si poate deveni evident cateva saptamani mai tarziu. Cu toate acestea, dupa ce a fost descoperit, presiunea pate fi de asemenea eliminata prin efectuarea unei mici incizii in craniu.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s