Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Chiropractica 18 Decembrie 2010

Chiropractica este o tehnica de manipulare a vertebrelor din regiunile cervicala, dorsala si lombara. Ea poate fi utilizata si pentru leziunile de menisc sau ale gleznelor, pentru unele afectiuni ale tendoanelor, dar si pentru rupturile musculare vechi.

Fondatorul chiropracticii este David Palmer, care in 1895, a reusit sa-i redea unei persoane auzul prin corectia vertrebrelor cervicale. Conform teoriei elaborate de Palmer, numeroase probleme de sanatate pot fi cauzate de deplasarea vertebrelor care impiedica transmiterea normala a influxului nervos si circulatia normala a energiei vitale.

Chiropractica (numita si chiroterapie) este utilizata in special pentru remedierea deficientelor si blocajelor legate de sistemele osos, muscular si nervos.
Scopul ei este acela de a ajusta vertebrele, de a combate blocajele si de a restabili echilibrul fiziologic. Ea contribuie de asemenea la corectarea tulburarilor biomecanice care afecteaza pozitia corpului, mobilitatea, circulatia sangvina si tonusul muscular si la reducerea durerilor cauzate de o inflamatie provocata de o miscare repetata.

Vizita initiala se aseamana cu o consultatie medicala. Medicul chiropractician se informeaza intai despre starea de sanatate a persoanei, antecedentele sale medicale si despre problemele care o preocupa. Urmeaza apoi un examen fizic general si un examen detaliat al coloanei vertebrale si a locurilor dureroase. Uneori, el poate recomanda teste suplimentare (radiografie, analize de sange, ecografie, etc.) pentru a confirma diagnosticul si a verifica starea de sanatate a vertebrelor si articulatiilor.

Medicul chiropractician nu prescrie medicamente si nu recomanda interventii chirurgicale. El efectueaza unele tehnici de manipulare menite sa “ajusteze” coloana vertebrala. Corectarea deplasarii vertebrelor are rolul de a degaja nervii si maduva spinarii, permitand astfel corpului sa isi recapete capacitatea de autovindecare naturala.

Tratamentul propriu-zis al coloanei vertebrale, bazinului sau articulatiilor dureaza in general intre 10 si 20 minute. Medicul chiropractician poate da si sfaturi in legatura cu obiceiurile zilnice (nutritie, exercitii fizice, suplimente vitaminice, etc.).

Beneficii:
Eficacitatea terapeutica a chiropracticii a constituit subiectul mai multor studii. Chiar daca aceasta terapie este utilizata in tratamentul unor afectiuni diverse, rezultatele contradictorii, lipsa de omogenitate si lacunele metodologice prezentate in literatura de specialitate impiedica afirmarea cu certitudine a eficientei chiropracticii.
Cu toate acestea, mai multe studii au ajuns la concluzia ca tratamentul chiropractic are efecte benefice asupra unor probleme de sanatate diverse precum:
– reducerea lombalgiilor (durerilor lombare);
– tratarea cefaleelor (durerilor de cap);
– reducerea cervicalgiei (durerii in regiunea gatului);
– tratarea herniilor de disc si a altor disfunctii lombare;
– tratarea menstruatiilor dureroase (dismenoree);
– reducerea frecventei si severitatii crizelor de epilepsie;
– reducerea colicilor la copii;
– tratarea astmului.

Contraindicatii:
– chiropractica nu este indicata pacientilor care sufera de osteoporoza;
– probleme au fost raportate la persoanele care sufera de hernie de disc;
– frecventa complicatiilor este foarte redusa.

Reclame
 

2 Responses to “Chiropractica”

 1. Alexe Dragoș Says:

  Buna ziua
  Sunt operat de hernie de disc L4-l5 . Am 3 luni de la operație si vreau sa va întreb daca pot sa fac si eu chiropractica . Va multumesc

  • ioanadeea Says:

   Eu nu as recomanda asa ceva…de ce ati dori sa faci asta? Cel mai indicat este sa faceti kinetoterapie, gimnastica medicala, pentru a recastiga mobilitatea, amplitudinea si forta musculaturii afectate.

   O zi buna.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s