Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Tratamentul scoliozelor 8 Decembrie 2010

Arsenalul terapeutic al scoliozelor este complex si consta in asocierea de metode kinetoterapeutice, ortopedice si chirurgicale, in functie de stadiul evolutiv al bolii si varsta pacientului.

De la inceput trebuie precizat faptul ca in studiul unei scolioze se tine seama in primul rand de varsta osoasa si maturarea scheletala si abia apoi de varsta cronologică a pacientului.
Cea mai folosita schema de tratament este cea propusa de Stagnara si care orienteaza tratamentul in functie de unghiul Cobb.
Subliniez ca tratamentul unei scolioze este necesar cand unghiul curburii depaseste 10 grade. Majoritatea autorilor sustin ca pana la 10 grade de curbura este si impropriu sa vorbim despre scolioza.

10 – 20 grade unghi Cobb
In aceasta etapa se recomanda ca tratament direct gimnastica medicala care trebuie facuta cu un personal calificat si cu o frecventa de cel putin trei ori pe saptamana. In zilele in care nu se face kinetoterapie supravegheata pacientul va face acasa cat mai multe miscari din cele invatate, ca pe o toaleta zilnica.
Alaturi de gimnastica medicala se mai pot recomanda, in aceasta perioada, si alte elemente adjuvante cum ar fi:
– dormitul pe pat tare fara perna
– inotul
– scaunul cu spatar inalt
– plan inclinat pentru scris.
Atentie, tratamentul adjuvant si tratamentul recuperator nu vindeca o scolioza structurala, dar ii poate opri evolutia sau i-o poate intarzia.
Este foarte important controlul periodic al pacientului care nu trebuie sa fie la un interval de timp mai mare de 6 luni (recomandat – 3 luni). In aceasta etapa nu este util si poate fi, in unele cazuri, chiar contraindicat corsetul. CORSETUL NU PREVINE APARITIA SCOLIOZEI.

20 – 40 grade unghi Cobb
In aceasta etapa, pe langa gimnastica medicala si tratamentul adjuvant care sunt si in aceasta etapa obligatorii, este recomandat corsetul. Putem spune ca la aceasta grupa de pacienti indicatia corsetului este absoluta, cu mentiunea ca trebuie respectate niste regului:
– corsetul nu se recomanda peste varsta de 16 ani la fete si 17 ani la baieti pentru ca nu mai este eficient;
– pentru curburile toracale simple si pentru cele duble care au o curbura toracica se indica corsetul Milwakee, alte corsete nefiind eficiente;
– pentru curburile lombare simple corsetul Boston sau EuroBoston daca se asociaza si modificari in plan sagital;
– corsetul Cheneau este foarte util in cifoze dar are indicatie limitata in scolioze;
– corsetul, in afara unor indicatii speciale ale medicului ortoped, trebuie purtat 24 din 24 de ore, fiind indepartat doar cu ocazia toaletei zilnice si a gimnasticii medicale;
– corsetul nu trebuie aplicat direct pe piele, putand produce leziuni tegumentare grave.

40 – 60 grade unghi Cobb
La aceasta grupa de pacienti indicatia terapeutica este dictata de varsta osoasa a acestora si de maturarea scheletului.
Varsta osoasa se poate aprecia in doua moduri: fie prin efectuarea unei radiografii de pumn stang si apoi compararea acesteia cu atlasul lui Greulich si Pyle sau prin metoda Sauvegrain care se bazeaza pe efectuarea unei radiografii de cot.
Maturarea osoasa se aprecieaza in functie de testul Risser care arata cat din cartilajul de crestere al aripii iliace s-a osificat.
Daca varsta osoasa este suficient de avansata atunci este indicata interventia chirurgicala. Daca, insa, maturitatea osoasa nu permite efectuarea unei interventii chirurgicale se va aplica tratamentul de la grupa 20 – 40 grade unghi Cobb pana la o varsta optima.

Peste 60 grade unghi Cobb
In aceste situatii interventia chirurgicala are indicatie absoluta.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s