Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Increderea – „nu pot” vs „voi face” 19 Noiembrie 2010

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 7:54 pm
Tags: , , , , ,

Schimba pe “Nu pot!” in “Voi face!” si odata spus, este pe jumatate facut! Multi dintre parinti se plang de lipsa de incredere in fortele proprii ale copiilor lor.

Acum noi ne intrebam de ce? Este o fobie sau este o atitudine mentala? Poate un complex de inferioritate. Dar daca il motivati in directia corecta, poate sa-si inceapa construirea increderii doar cu un pic de intelegere si credinta in fortele sale.

Lipsa increderii este determinata de teama de a nu gresi undeva. De multe ori, in ciuda dorintei de a face ceva nou, multi copii sfarsesc prin a spune:” As dori sa fac acest lucru, dar nu cred ca o sa pot, ca o sa fiu capabil sa duc la bun sfarstit”. De aici incep problemele reale!

Fii pozitiv! Este prima si cea mai utila atitudine.
Pentru inceput, trebuie reperate abiliitatile copilului, competentele sale, apoi dificultatile. Cand va deveni constient de ceea ce poate si stie, va dori sa se autodepaseasca. Pentru aceasta, cea mai importanta este credinta ca poate incerca macar, urmata de o decizie ferma pe care sa o adopte singur!

Parintii uita intodeauna ca, copiii au propria lor gandire, propriul lor proces mental si fortandu-l, ii fac nesiguri. Ghidarea in directia corecta, aprecierea si motivarea copiilor, vor construi increderea acestora in fortele lor. Se spune ca “experienta este cel mai bun profesor”. Cel care se decide sa experimenteze devine in timp increzator in fortele-i proprii, dornic sa capete alte experiente.

Increderea in sine este puternic influentata de mediul care inconjoara copilul: oameni, camera sa, scoala, relatiile in care intra.
Increderea deriva din atitudine, din modul in care reactioneaza sau reactionam atunci cand castiga sau pierde, din libertatea pe care i-o oferim atunci cand o solicita.
Increderea se realizeaza prin lauda si dragoste.

Reclame
 

2 Responses to “Increderea – „nu pot” vs „voi face””

  1. FLORENTINA Says:

    da cred ca e bine sa il laudam pt avea incredere in copil. dar cand face ceva rau, o prostie, da nu sti cum sa vb cu el iar poti pierde incredera il el! sau mama e toleranta deci pot face ce vreau din ea! e si asta o problema e mult de discutat.

    scuze ca nu am scris cu litere mari unde era cazul.tastatura e de vina. interesant subiectu. bine inteles nu numai acesta.

    • ioanadeea Says:

      copilului trebuie sa-i arati exact atat cat trebuie, daca ma intelegi…fiecare rasplata vine in urma unui lucru pozitiv din partea copilului…deasta se spune ca trebuie sa-ti arati afectiunea atunci cand doarme, ca sa nu i se urce la cap (e o extrema)…e un subiect delicat 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s