Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Fracturile omoplatului 19 Noiembrie 2010

Omoplatul are un rol important in functia membrului superior. Se inscrie cu o frecventa de numai 1% intre fracturile scheletului. Explicatia consta in faptul ca aceasta piesa scheletica are o mobilitate deosebita pe cusca toracica si este capitonata pe ambele fete cu insertii musculare.

Mecanismul de producere este diferit in functie de sediul fracturii. Astfel, gatul omoplatului se fractureaza printr-un mecanism indirect (cadere pe bratul intins), corpul si acromionul prin traumatism direct, iar diverse portiuni ale osului pot fi fracturate prin smulgere (de catre insertiile musculare sau ligamentare.

Anatomie patologica.
Traiectele de fractura pot avea sediul la nivelul unghiurilor, corpului si apofizelor.
Cel mai frecvent interesate fracturi, sunt cele de corp vertebral (49-89%) urmate de cele ale unghiului supero-extern. Aceasta ultima categorie este cel mai dificil de tratat.
Cand traiectul de fractura este situat la nivelul colului chirurgical, linia de fractura porneste de la scobitura coracoidiana pentru a se dirija oblic (in jos si in afara) spre marginea axilara. Traiectul situat extraarticular cuprinde apofiza coracoida si cavitatea glenoida care fac parte din fragmentul separat.

Deplasarile pot lipsi. Atunci cand ele exista (6%), sunt de mica amplitudine deoarece clavicula si articulatia acromio-claviculara sunt intacte si silizeaza fragmentele.

Apectul clinic este sarac in fracturile fara deplasare. Se rezuma la constatarea ca, bolnavul a suferit un traumatism in urma caruia acuza durere si impotenta functionala la nivelul umarului.
Examenul obiectiv nu este relevant in fracturile fara deplasare. El este sugestiv prin „atitudinea de umilinta”, dar mai ales prin deformarea in „epolet” in fracturile deplasate. Existenta epoletului sugereaza o luxatie antero-interna a umarului. Acest diagnostic se poate elimina constatand ca epoletul nu este insotit de semnul Berger (semnul abductiei elastice), care se poate reduce prin apasarea cotului in directie proximala, miscarile umarului (limitate si dureroase) sunt totusi posibile si ca odata cu ele se mobilizeaza si apofiza coracoida.
Examenul clinic complet are rolul de a descoperi leziunile asociate, unde traumatismul toracic este frecvent intalnit.

Complicatia principala ar fi aparitia periartrozei scapulo-humerale.

Tratament.
Metoda primordiala de tratament in fracturile omoplatului este mobilizarea precoce. Dupa o scurta imobilizare de 12-14 zile cu un bandaj tip Desault, se incepe treptat reeducarea miscarilor articulare.
Se urmareste cresterea amplitudinii miscarii, a mobilitatii articulatiei, cresterea fortei si stabilitatii articulare si tonifierea musculaturii afectate prin exercitii active, pasive, active rezistive si de coordonare.

Tratamentul chirurgical ramane rezervat fracturilor colului chirurgical cu deplasari. Focarul de fractura se abordeaza pe cale posterioara, iar pentru fixare se va folosi o placa insurubata.
Dupa interventia chirurgicala se recurge la tratamentul kinetic si balenofizioterapic.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s