Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Kinetoterapia si terapia ocupationala in glezna posttraumatica (IV) 3 Noiembrie 2010

KINETOTERAPIA (gimnastica medicala) este de 3 feluri: pasiva, activa si activa cu rezistenta. In cazul gleznei se fac miscari cu incarcare de greutati.

Miscarile pasive
Se tine cu o mana contrapriza pe metatars, iar cu cealalta, pe toate degetele si se face flexia plantara (extensia) apoi flexia dorsala a piciorului pe gamba, flexia laterala (dreapta si stanga), chiar departand si apropiind degetele, pronatia, supinatia si circumductia.
Se pot face si elongatii pentru fiecare deget in parte sau abductii si adductii ale degetelor.
Pentru glezna, miscarile pasive sunt: cu o mana se tine contrapriza pe partea inferioara a gambei, iar cu cealalta mana priza pe oasele tarsiene si se face flexia dorsala pe gamba a labei piciorului, apoi flexia plantara (extensia) flexia laterala stanga si dreapta, pronatia si supinatia, elongatia si circumductia.

Miscarile active
Sunt aceleasi miscari ca si cele pasive, cu deosebirea ca miscările le executa bolnavul iar kinetoterapeutul le dicteaza.

Miscarile active cu rezistenta
Pentru flexia dorsala, terapeutul tine contrarezistenta cu mana pe partea dorsala a plantei, iar pentru flexia plantara tine rezistenta pe partea plantara iar pentru flexia laterala tine contrarezistenta pe partea opusa miscarii.

Gimnastica medicala
Se fac exercitii de:
– flexie a degetelor urmate de relaxare
– extensie a degetelor urmate de relaxare
– flexie a piciorului
– extensie a piciorului
– circumductie
– cu bicicleta ergometrica, cu laba piciorului fixata pe pedala
– polikineto-recuperare
– flexie plantara si dorsala cu contrarezistenta
– abductie a piciorului
– apucare a unei vergele de lemn cu degetele piciorului
– apucare a unui prosop intins pe o suprafat neteda
– ridicare pe varfurile picioarelor, simultan si alternativ
– mers pe varfuri inainte si inapoi
– mers pe calcaie inainte si inapoi
– mers incrucisat
– mers pe loc, intre doua bare paralele.

TERAPIA OCUPATIONALA

Reprezinta o metoda complexa de tratament si de recuperare a unor afectiuni fizice sau mentale care utilizeaza munca sau orice alta ocupatie in vederea corectarii sau compensarii deficientelor functionale. Toate activitatile recomandate in cadrul terapiei ocupationale sunt prescrise de medic si aplicate bolnavilor de catre terapistii ocupationali.
Terapia ocupationala este complementara kinetologiei medicale si reprezinta elementul central al recuperarii socio-profesionale (etapa a doua a recuperarii) permitand ameliorarea insuficientei de forta musculara sau de amplitudine articulara.
Utilizand indeosebi miscarile globale (lanturi cinematice), terapia ocupationala poate avea un efect stimulant spre exemplu asupra unei glezne si al unui picior cu sechele postraumatice, contribuind la reeducarea gestului,respectiv a mersului, care reprezinta forma cea mai expresiva si complexa a motricitatii.

Principalele activitati sau tehnici sunt:
– tehnici de baza (ceramica, tamplarie, tesatorie, croitorie, olarit)
– tehnici complementare ce constau in confectionarea unor articole din carton, piele, hartie, etc.
– tehnici de recuperare reprezentate de activitatile care urmaresc dobandirea independentei cotidiene a pacientilor (imbracat, alimentare, sarcini menajere)
– tehnici de expresie utilizate pentru pacientii cu probleme mentale sau cu sechele post AVC, traumatisme craniocerebrale (activitati de scris, desenat, aranjamente florale)

Planul terapeutic pentru un bolnav cu sechele postraumatice ale gleznei

Obiective:
– determinarea scopului final pe termen lung al asistentei ce urmeaza a fi aplicate. Se stabileste de catre pacient si familie cat si de terapeut care va avea in vedere dorintele exprimate cat si capacitatile fizice ale pacientului.
Ex: sa se ajute singur, sa nu mai ceara ajutorul familiei, sa poata merge din nou la serviciu sau sa isi gaseasca altul.
– stabilirea domeniului in care pacientul isi realizeaza scopul final si nivelul ce se presupune a fi atins – domenii ale activitatii umane (arii de performanta):
– activitatile vietii zilnice. Ex: imbracat-dezbracat, incaltat-descaltat.
– activitati profesionale accesibile. Ex: in functie de profesia detinuta inainte, se poate recalifica in croitorie (neaparat la masina de cusut cu pedala), olarit sau sa si-o recastige.
– activitati de agrement. Ex: daca este o persoana activa si nu sedentara, poate practica inotul, dansul, plimbatul cu bicicleta sau chiar hidrobicicleta.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s