Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Torticolis – gat intepenit (II) 23 Octombrie 2010

Tratament torticolis

Exista citeva tratamente pentru torticolisul spasmodic, cel mai folosit este injectia cu toxina botulinica in muschii distonici ai gitului.
Alte tratamente cuprind trucul senzorial, medicatia orala si stimularea profunda a creierului.
S-au folosit combinatii ale acestor tratamente pentru a ameliora si controla spasmele. Denervarile selective chirurgicale pot oferi ameliorare simptomatica, a durerii si evitarea lezarii coloanei. Fibroza spinala poate apare rapid.

Terapia fizica
Pacientii pot raspunde bine la masaj local, biofeedback, gulere cervicale.

Trucul senzorial
O caracteristica speciala a torticolisului spasmodic este folosirea unui truc senzorial pentru a ameliora temporar contractiile distonice. Pacientii isi vor atinge barbia cu miina contralaterala directiei rasucirii gitului, conducind la corectarea deviatiei anormale a capului.

Medicatia orala
In trecut agentii de blocare ai dopaminei au fost folositi in tratamentul torticolisului spasmodic.
Tratamentul se bazeaza pe teoria ca exista un dezechilibru ale neurotransmitatorilor dopaminici din ganglia bazala. Aceste medicamente nu mai sunt folosite datorita efectelor adverse severe. Ele determina sedare, parkinsonism, diskinezie tardiva.
Alte medicamente orale pot fi folosite pentru a trata stadiile timpurii ale torticolisului spasmodic. Se folosesc clonazepam, baclofen sau benzodiazepine.

Toxina botulinica
Cel mai folosit tratament pentru torticolisul spasmodic este toxina botulinica injectata in musculatura distonica. Toxina tip A este cel mai adesea folosita, previne eliberarea de acetilcolina din axonul presinaptic al placii motorii, paralizind muschii distonici. Prin inhibarea miscarii din muschiul anatagonist, muschiul agonist poate sa se miste liber. Cu injectii cu toxina botulinica pacientii prezinta ameliorare pentru 12-16 saptamini. unii pacienti sunt imunorezistenti la tipul A de substanta si necesita tratament cu tipul B. Aproximativ 4-17% dintre pacienti dezvolta anticorpi la toxina botulinica tip A. tratamentul cu toxina botulinica B este comparabil cu tipul A dar prezinta mai des gura uscata drept efect advers.
Efectele adverse comune cuprind durere la locul de injectie, disfagie prin extinderea efectului la muschii adiacenti, gura uscata, oboseala si slabiciunea muschilor adiacenti.

Stimularea profunda cerebrala
Este o tehnica recent folosita drept tratament de succes pentru tremor la pacientii cu Parkinson. Aceasta tehnica este astazi implantata la pacientii cu torticolis spasmodic in studii clinice. Se stimuleaza globus pallidus, nucleul subtalamic. Dispozitivul este similar unui peacemaker, o baterie externa este plasata subcutanat cu fie sub piele care intra in craniu. Sunt plasati microelectrozi in globus pallidus. Efectele adverse pentru cei care sufera stimulare cerebrala cuprind cefalee, infectie, disfunctie cognitiva, convulsii, hemoragie intracerebrala, intraventriculara si hematom subdural mare.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s