Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Mersul schiopatat – cauze, factori risc, semne si simptome (I) 8 octombrie 2010

Mersul schiopatat este definit ca devierea de la modelul normal de ambulatie pentru virsta unui copil. Diagnosticul diferential poate fi impartit in functie de debutul conditiei, virsta pacientului, etiologie, tipul de tulburare de mers sau localizarea anatomica a patologiei suspectate. Entitatile diagnostice variaza de la cauze banale precum o pietricica in pantof pina la cauze amenintatoare cum este o artrita septica si neoplazia.

Persoanele care sufera neuropatii periferice experimenteaza parestezii in miini si picioare. Aceste pot determina afectarea mersului, a mentinerii echilibrului.
Anomaliile mersului sunt frecvente si la persoanele cu afectiuni ale sistemului nervos central cum este scleroza multipla, boala Parkinson, boala Alzheimer, miastenia gravis si boala Charcot-Marie-Tooth.
Tratamentele ortopedice corective pot de asemeni determina un mers anormal.

Schiopatatul poate fi definit ca o deviere asimetrica de la modelul normal al ambulatiei.
Diagnosticul diferential cuprinde trauma, infectia, neoplazia si afectiunile inflamatorii, congenitale si cistigate neuromusculare. Virsta pacientului poate exclude citeva diagnostice suspectate, deoarece anumite entitati patologice sunt specifice virstei.

Cauza schiopatatului poate fi de obicei determinata prin obtinerea unei anamneze atente si a examenului fizic. Studiile radiografice sunt de obicei necesare pentru a confirma suspiciunile clinice, dar procedurile diagnostice sunt rar indicate. Desi majoritatea cazurilor sut determinate de trauma sau conditii benigne autolimitante, conditiile grave trebuie diagnosticate prompt.

Cauze si factori de risc in mersul schiopatat:
Grupa de virsta a pacientului poate fi unul dintre factorii de ajutor in stabilirea diagnosticului diferential.

Copii intre 1 – 3 ani:
Acesti copii sunt activi dar prezinta mers imatur si sunt astfel predispusi la cazaturi cu componenta torsionala. Infectiile joaca un rol major, pe masura ce cortexul osos se dezvolta capacitatea sa de a rezista la invazii bacteriene este scazuta. Cauzele schiopatatului la acesti copii sunt infectioase/inflamatorii (sinovita tranzitorie, artrita septica, osteomielita), trauma (fractura, plagile prin intepare, laceratiile), neoplasmele, displazia congenitala a soldului, boala neuromusculara, paralizia cerebrala si hipotonia congenitala.

Copii intre 4 – 10 ani:
Acestia prezinta un risc ridicat de traumatisme: fracturi, dislocari si leziuni ligamentare. Microtrauma vascularizatiei capului femural este considerate o cauza a bolii Legg-Calve-Perthes, o conditie frecventa la aceasta grupa de virsta. Infectile reprezinta inca o etiologie importanta. Vasele terminale apar in metafiza oaselor in crestere, localizare frecventa pentru infectie. Conditiile reumatice sunt la debut. Leziunile neoplazice cum este leucemia si sarcomul Ewing pot apare.

Adolescentii – peste 11 ani:
Arhitectura osoasa este mult mai matura si rezistenta, iar forta musculara a crescut dramatic. O epifiza a capului femural alunecata este un exemplu de etiologie la aceasta virsta. Artrita, bolile transmise sexual si neoplasmele se pot prezenta ca schiopatat. Alte cauze comune la adolescenti sunt artrita juvenila, trauma, discrepanta dintre lungimea membrelor si neoplasmele cum este osteosarcomul.

Semne si simptome
Anamneza este esentiala in evaluarea pacientului cu mers schiopatat.
La un copil mic anamneza se poate limita doar la observatiile parintilor. Pentru copii mai mari acestia pot localiza durerea daca este prezenta, precum si o trauma in antecedente.

Anamneza pentru mersul schipatat trebuie sa includa urmatoarele:
– prezenta febrei, frisoanelor si a altor simptome constitutionale
– momentul din zi cind simptomele sunt exacerbate
– durerile de crestere ca diagnostic de excludere apar doar noaptea
– durerea nocturna sugereaza osteom, osteoid sau alte neoplasme osoase
– redoarea matinala poate fi prima indicatie a artritei juvenile
– simptomele infectiei tractului respirator sugereaza o sinovita tranzitorie sau o artrita reactiva cu streptococi
– durerea musculara, ligamentara, echimozele, injectiile, durerea locala sunt asociate cu schiopatatul
– durerea articulara poate fi datorata unei patologii locale sau prin iradiere de la distanta
– cronicitatea simptomelor, simptomele de lunga durata si progresive se pot datora unei boli neuromusculare
– durerea agravata de activitate se poate datora sindroamelor de suprautilizare, fracturii de stress sau sindroamelor de hipermobilitate
– durerea ameliorata la activitate sugereaza o etiologie inflamatorie
– incaltamintea noua sau modificarea distantelor de mers
– semne de slabiciune, parestezii sau incontinenta pot fi detectate in sindroamele spinale acute
– urina inchisa la culoare este raportata in miozita
– echimozele aparute la traume minore, scaderea in greutate sau durerea osoasa sunt observate la neoplazii sau alte boli infiltrative
– istoricul familial poate cuprinde statura scunda, rahitism rezistent la vitamina D, boala Charcot-Marie-Tooth, lupus eritematos, artrita reumatoida.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s