Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Mersul pe varfuri 8 Octombrie 2010

Mersul pe varfuri este extrem de comun intre virstele de 10-18 luni, cind copilul invata sa faca primii pasi. Totusi daca acesta persista dupa 18 luni necesita adresarea la un medic specialist.

Mersul pe varfuri are multiple etiologii, de la obiceiul idiosincrazic la boli neuromusculare profunde. Spectrul optiunilor terapeutice se extinde de la simpla observare la interventii chirurgicale care pot implica alungirea tendoanelor membrului inferior.

Conditia se refera la mersul pe degete fara a sustine greutatea pe calcii sau alta parte a plantei. Poate fi determinat de diferiti factori. Un tip de mers pe virfuri este denumit habitual sau idiosincrazic, in care cauza nu este cunoscuta. Alte cauze cuprind tendonul Achillian scurt congenital, spasticitate musculara asociata cu paralizia cerebrala si boala paralitica musculara cum este distrofia musculara Duchenne.
Mersul pe virfuri persistent la copii poate reprezenta un semn timpuriu de autism. La copii cu autism mersul pe virfuri se poate datora unui sistem vestibular disfunctional, o probleme frecventa in autism.

Medicul specialist va evalua daca conditia se manifesta la ambele picioare, care este limita de miscare a copilului (daca isi poate flexa membrele inferioare) si va efectua un examen neurologic de baza. Tratamentul va depinde de cauza conditiei.

Pentru mersul pe varfuri idiopatic la copii mici se prefera supravegherea. Copilul de obicei va adopta mersul normal al adultilor in timp. Daca exista o reducere a miscarilor membrelor inferioare se poate opta pentru purtarea unui ghips pe durata zilei, noptii sau ambelor, limitind posibilitatea copilului de a merge pe virfuri si intinzind tendonului lui Achille.
Se foloseste ortoza planta-glezna.

Terapia cu botox este folosita pentru a paraliza muschii gambei si a reduce opozitia muschilor la intinderea tendonului lui Achille, alaturi de ghipsaj.
Daca masurile terapeutice conservative nu pot corecta mersul pe virfuri dupa 12-24 de luni, alungirea chirurgicala a tendonului este o optiune. Chirurgia este efectuata sub anestezie totala. Dupa interventie se poarta un ghips pina sub genunchi pentru 6 saptamini si apoi o orteza pentru a proteza tendonul pentru citeva luni.

Patogenie si cauze
Cap de serie in lista etiologiilor acestei conditii este mersul pe varfuri idiopatic. Aceasta entitate a fost denumita si mersul pe virfuri habitual si tendonul scurt congenital al lui Achille.
Diagnosticul este pus prin excluderea tuturor patologiilor neuromusculare.
Mersul pe virfuri idiopatic apare la un sugar cind isi face primii pasi. Multi copii incep acest experiment pe virfuri. Unii renunta la acest obicei altii nu. Cei care persista necesita atentie medicala.

O cauza frecventa de mers pe varfuri este spasticitatea musculara. Spasticitatea muschilor extremitatii inferioare poate avea multiple cauze. Principala este o leziune pe tractul piramidal al sistemului nervos central.
Cea mai comuna etiologie este paralizia cerebrala spastica, in care leziunea este un deficit in cortexul motor rezultat prin lipsa de dezvoltare sau mai rar printro leziune la nastere. Mai rar, la copii leziunea cortexului motor apare dupa nastere ca rezultat al unui accident vascular cerebral.
Spasticitatea membrului inferior rezulta si prin distrugerea fibrelor din cortexul motor care fac legatura cu maduva spinarii. Leziunile medulare pot fi congenitale, traumatice sau cistigate in alte maniere.

A treia etiologie ca frecventa este boala musculara paralitica. Atrofia muschilor prin pierderea celulelor neurale din coarnele anterioare medulare printrun proces distructiv al muschilor.
Exemplul clasic este distrofia musculara Duchenne. Aceasta pierdere progresiva a muschilor este asociata cu fibroza. Deoarece muschii flexori plantari de la glezna sunt de 6 ori mai puternici decit dorsiflexorii, aceasta fibroza conduce la o contractura fixa in flexie plantara.
Alte afectiuni paralitice mai putin comune care pot determina mers pe virfuri sunt miopatiile congenitale si alte tipuri de distrofii musculare.

Semne si simptome:
– pacientul cu mers pe virfuri idiopatic este un sugar care face primii pasi
– copilul pare complet sanatos si incepe sa mearga la o virsta normala
– reflexele tendinoase profunde sunt normale, nu exista reflexe patologice
– ocazional pacientul poate merge pe toata planta daca se incearca
– exista un grad variat de redoare a flexorilor plantari la glezna care limiteaza dorsiflexia pasiva
– copilul merge si alearga pe degete, mai ales cind acesta nu este observat de alte persoane
– echilibrul si coordonarea sunt normale pentru virsta pacientului
– mersul pe virfuri este simetric ca implicare a degetelor
– asimetria elimina ca diagnostic mersul pe virfuri idiopatic.

Tratament

Indicatiile specifice terapeutice pentru fiecare dintre cauzele mersului pe virfuri necesita determinarii indicatiei de tratament a conditiei. Aceasta poate fi corectata chirurgical sau nonchirurgical.

Tratamentul conservativ al conditiei implica supravegherea, programe de exercitii de intindere, ghipsajul si aplicarea de orteze. Un sugar cu mers pe virfuri idiopatic care abia a inceput sa paseasca si care nu are contracturi fixe necesita doar observare. Pentru multi pacienti aceasta conditie reprezinta un obicei temporar. Pacientul trebuie monitorizat pentru un interval de 6 luni. Daca contracturile tendonului calcanian sunt progresive iar obiceiul nu se rezolva spontan pina la virsta de 3 ani tratamentul trebuie recomandat.

Terapia conservativa:
– exercitiile de intindere a tendonului lui Achille in mersul pe virfuri idiopatic ofera o sansa limitata de succes
– ghipsajul seriat este o tehnica eficienta pentru a cistiga rezistenta in tendon
– copilul va purta un aparat ghipsat normal sau din fibre de sticla pina sub genunchi in timp ce genunchiul este flexat – aceste aparate trebuie schimbate saptaminal pina la cresterea progresiva a dorsiflexiei
– orteza glezna-planta este un dispozitiv cosmetic acceptabil, care incape intrun pantof normal, permite mersul aproape normal si previne flexia plantara in timp ce permite dorsiflexia. Prin aceste dispozitive tendonul calcanian este intins la fiecare pas. Sunt purtate pentru 6 luni.

Pentru conditia secundara spasticitatii musculare doar exercitiile de intindere sunt ineficiente. Pot fi folosite citeva aparate ghipsate pentru a intari tendonul, dar contractura va reveni rapid daca pacientul nu va purta o orteza. Aceasta se poarta pina la maturitate cind se poate incerca alungirea chirurgicala a tendonului.

Tratamentul chirurgical
Daca terapia conservativa esueaza in corectarea mersului anormal idiopatic dupa 12 luni se recomanda alungirea interventionala a tendonului.
Este cea mai frecventa interventie chirurgicala pentru tratamentul mersului pe virfuri. Cea mai importanta complicatie postoperativa este recurenta. Este rara dar daca apare se recomanda folosirea ortezelor articulate pina la un an inainte de a considera reinterventia.

Prognostic:
Pacientii cu mers pe virfuri idiopatic care au incetat spontan mersul sau care dupa tratament raman pe calcai pentru o perioada de peste un an pot fi considerati vindecati.
Recurenta tardiva este neobisnuita si nu exista efecte adverse la nici o optiune terapeutica abordata. Prognosticul pentru pacientii cu spasticitate sau boala paralitica musculara este mai putin predictibil. La acestia recurenta ramine un risc.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s