Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Entorsa cervicala 8 Octombrie 2010

Entorsa cervicala este o leziune frecventa in accidentele rutiere sau in trauma prin cadere. Entorsa reprezinta o leziune ligamentara, iar diagnosticul de entorsa cervicala implica lezarea ligamentelor si a structurilor capsulare care conecteaza fetele articulare cervicale si vertebrele.

O entorsa cervicala este dificil de diferentiat de o intindere cervicala musculara, iar cele doua leziuni apar frecvent simultan. Leziunile cervicale apar la 15% dintre fotbalisti, mai frecvent la cei din linia defensiva.
Accidentele din sport sunt pe locul al doilea dupa cele rutiere drept cauza a entorsei cervicale.

Tabloul clinic in entorsa cervicala este similara cu cel al tuturor leziunilor musculotendinoase. Durerea si redoarea sunt acuzele principale. Pacientul se plinge de git intepenit, durere localizata in git. La momentul injuriei pacientul poate sau sa resimta durere, aceasta diminua la citeva minute.
Durerea si tumefierea devin vizibile pe masura ce singele se aduna in fibrele musculare. Miscarile gitului devin dureroase. Iradierea durerii in umeri sau zona occipitala este comuna, dar fara parestezii in brate.

Toti pacientii implicati in accidente rutiere primesc guler cervical anterior transportului la spital. Terapia amelioreaza durerea si controleaza inflamatia prin aplicare de comprese cu gheata locale, administrare de antiinflamatorii si analgezice, miorelaxante. Se recomanda repaus relativ al regiunii implicate, terapie fizica specifica, stabilizare.
Mortalitatea este rara daca nu se asociaza trauma creierului sau a maduvei, compromitere respiratorie sau leziuni vasculare. Morbiditatea cuprinde sindroame de durere cervicala, dizabilitate in entorsele acute si cronice.

Semne si simptome de entorsa cervicala:
– pacientul se plinge de git intepenit, durere localizata in git
– la momentul injuriei pacientul poate sau nu sa resimta durere, aceasta diminuandu-se la citeva minute
– durerea si tumefierea devin vizibile pe masura ce singele se aduna in fibrele musculare
– miscarile gitului devin dureroase, iradierea durerii in umeri sau zona occipitala este comuna, dar fara parestezii in brate
– torticolisul poate fi observat la examenul fizic
– miscarile care produc intinderea muschilor afectati sau a ligamentelor este limitata
– palparea zonei afectate prezinta sensibilitate
– durerea in timpul rotatiei, flexiei sau extensiei impotriva unei rezistente indica inflamatie sau distrugerea fibrelor musculare respective.

Examen fizic pentru entorsa coloanei cervicale:
– edemul tesuturilor cervicale este comun in entorsa cervicala, se palpeaza o umflatura in musculatura cervicala posterioara
– apar modificarile texturii tesuturilor cervicale: viscozitate, duritate, cresterea tensiunii musculare
– se resimte o caldura locala prin inflamatia tesuturilor
– se observa limitarea miscarilor normale ale coloanei cervicale
– cind sunt prezente semnele radiculare se practica manevra Spurling (compresia coloanei cervicale sub presiune), reproducerea simptomelor radiculare cu compresie sugereaza incarcerarea nervului prin modificari artritice sau hernie de disc decit o entorsa.

Clasificarea severitatii entorselor cervicale:
0 – fara acuze asupra gitului sau semne fizice
1 – durere in zona gitului, doar redoare sau sensibilitate, fara alte semne
2 – acuze si semne musculoscheletice (scaderea razei de miscare a gitului si sensibilitate in anumite puncte)
3 – acuze si semne neurologice (slabiciune, modificari ale senzoriului si reflexelor)
4 – acuze cu fractura si/sau dislocare.

Complicatii ale entorsei cervicale:
– mieloradiculopatia cervicala este o complicatie a flexiei-extensiei la pacientii cu spondiloza
– compresia maduvei este mai rara, dar poate determina cvadripareza
– hernierea discului la 2 ani dupa accident
– leziuni discoligamentare
– fisuri ale inelului anterior a ligamentului posterior longitudinal
– fractura articulatiilor, contuzia meniscului intra-articular.

Evolutia bolii:
Mortalitatea este rara daca nu se asociaza trauma creierului sau a maduvei, compromitere respiratorie sau leziuni vasculare. Morbiditatea cuprinde sindroame de durere cervicala, dizabilitate in entorsele acute si cronice.
Complicatiile pe termen lung cuprind durerea cronica, cefaleea, depresia, dizabilitate.

Tratament

Toti pacientii implicati in accidente rutiere primesc guler cervical anterior transportului la spital.
Terapia amelioreaza durerea si controleaza inflamatia prin aplicare de comprese cu gheata locale, administrare de antiinflamatorii si analgezice, miorelaxante. Se recomanda repaus relativ al regiunii implicate, terapie fizica specifica, stabilizare.

Terapia durerii:
Durerea si inflamatia pot fi reduse prin folosirea judicioasa a antiinflamatoarelor nesteroidiene. Durata efectului analgezic este diferita fata de durata celui antiinflamator. Miorelaxantele supreseaza conducerea in caile cerebeloase vestibulare si au efect inhibitor asupra sistemului nervos parasimpatic.

Crioterapia:
Daca nu exista un deficit neurologic se folosesc comprese cu gheata pentru 20 de minute la fiecare 2 ore sau un masaj cu gheata pentru 10 minute la fiecare 2 ore in faza acuta a terapiei entorsei.
Acest tratament ajuta la diminuarea spasmului muscular, scade durerea si promoveaza vasoconstrictia. Gheata si temperatura scazuta prezinta o serie de efecte terapeutice.
Aplicarea locala determina vasoconstrictie, scade metabolismul celular, scade extensibilitatea colagenului, scade contractilitatea musculara, scade viteza de conducere nervoasa si creste rezistenta la durere. Spasticitatea muschilor este redusa deoarece temperatura scazuta afecteaza responsitivitatea muschilor la intindere.

Terapia fizica:
Initierea exercitiilor active si izometrice cit mai curind posibil este foarte importanta. Dupa 24 de ore de crioterapie cei mai multi pacienti pot incepe miscari lente ale coloanei.
Exercitiile izometrice sunt initiate in pozitii neutre si progreseaza la cele active. Durerea nu trebuie sa fie exagerata de acestea. Spasmul cervical reactiv dupa o leziune poate produce pierderea razei de miscare sau contractura cronica daca nu este corectata. Contractura cronica creste potentialul pentru relezare.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s