Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Tratamentul spondilitei anchilozante 3 Octombrie 2010

Spondilita anchilozantă este o afecţiune reumatică inflamatorie cronică care afectează în principal scheletul axial şi articulaţiile periferice. Primele simptome ale spondilitei anchilozante apar treptat şi pot include dureri frecvente şi rigiditate în partea inferioară a spatelui.

Spondilita anchilozantă evoluează pe termen lung, ea fiind la fel de frecventă precum artrita reumatoidă. În funcţie de prevalenţa antigenului HLA B27, incidenţa spondilitei anchilozante este cuprinsă între 0,5 şi 1,9 la sută.
Boala apare mai frecvent la bărbaţi, în special la cei tineri, bărbaţii find de trei ori mai predispuşi decât femeile la această afecţiune cu debut în decada a treia de vârstă. De cele mai multe ori, spondilita anchilozantă se dezvoltă între 15 şi 40 de ani, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii Societăţii Române de Reumatologie. Potrivit cercetărilor, pacienţii sunt afectaţi de spondilita anchilozantă în perioada cea mai activă a vieţii, boala evoluând de la severă, cronică la invalidantă, fapt ce face ca mulţi dintre bolnavi să nu mai poată lucra.

Spondilita şi cauza genetică

Cauza apariţiei spondilitei anchilozante este încă necunoscută, deşi se consideră că bagajul genetic are un rol foarte important.
Riscul transmiterii acestei predispoziţii genetice este mare. Până la 50 la sută dintre copiii care au unul dintre părinţi bolnavi de spondilită anchilozantă, pot să moştenească boala. Acest lucru nu înseamnă, însă, că automat acel copil va suferi de-a lungul vieţii de spondilită anchilozantă.

Despre spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă are ca principal simptom durerea de spate. În afară de aceasta, alte simptome mai pot fi pierderea poftei de mâncare, senzaţia de oboseală, anemia, inflamarea ochilor şi manifestări digestive.
Potrivit specialiştilor, aproape jumătate dintre pacienţii cu spondilită anchilozantă prezintă o inflamaţie asimptomatică la nivel intestinal, la 5-10 la sută dintre aceştia inflamaţia transformându-se în boală inflamatorie a intestinului.
Odată cu evoluţia bolii, coloane vertebrală se inflamează, afectând mobilitatea bolnavului, în timp ce durerea de spate îl face să adopte o poziţie înclinată a corpului.

Tratamentul spondilitei anchilozante

Spondilita anchilozantă poate fi diagnosticată cu ajutorul examenului clinic, al testelor de sânge, al radiografiilor şi al RMN-ului. Tratamentele clasice ale spondilitei includ medicamente anti-inflamatoare, agenţi modificatori de boală şi steroizi. Toate acestea acţionează asupra simptomelor însă nu opresc progresia bolii.Terapia biologică (agenţii anti-TNF) a dovedit o acţiune eficientă atât în tratarea simptomelor bolii cât şi în oprirea progresiei leziunilor articulare.

Spondilita anchilozantă este dominată de afectarea articulară cronică, progresivă cu evoluţie spre deformări articulare, anchiloze şi handicap fizic. Afectarea sistemică se manifestă prin afectări oculare, cardiace, pulmonare şi renale. Calitatea vieţii pacienţilor cu spondilită articulară este afectată, deoarece aproape toţi cei diagnosticaţi prezintă oboseală, durere şi redoare articulară.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s