Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Tratamentul hipertensiunii arteriale 3 Octombrie 2010

Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală a aparatului cardiovascular. Unul din doi români suferă de această afecţiune, potrivit unor statistici recente. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major al bolilor cardiovasculare dar şi al accidentelor vasculare cerebrale.

Tratamentul hipertensiunii arteriale este esenţial pentru prevenirea complicaţiilor cardiologice. Menţinerea controlului valorilor tensionale normale este extrem de important în condiţiile în care bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale sunt printre primele cauze de deces din lume.

Tratamentul hipertensiunii arteriale implică, în primul rând, adoptarea unui regim de viaţă echilibrat. Pacienţii diagnosticaţi cu hipertensiune arterială trebuie să se implice în păstrarea unei greutăţi normale, efectuarea de exerciţii fizice, urmarea unei diete sănătoase, bazate pe fructe şi legume, şi eliminarea alcoolului şi a tutunului.

În ceea ce priveşte regimul alimentar, acesta presupune eliminarea excesului de sare. Excesul de sodiu din dietă duce la creşterea tensiunii arteriale. Din acest motiv, prima indicaţie pe care medicul o dă unui hipertensiv este aceea de a reduce aportul zilnic de sare. Totodată, exerciţiile fizice pot ajuta la păstrarea unui nivel normal al tensiunii arteriale.

Tratamentul medicamentos al hipertensiunii arteriale este recomandat atunci când valorile tensiunii depăşesc 160 cu 90 mm col Hg. Acesta include antihipertensive care reduc frecvenţa cardiacă, cresc diureza sau medicamente care au acţiune direct la nivelul sistemului nervos central. Există mai multe tipuri de medicamente, fiecare pacient având o individualizare a schemei terapeutice. Principalele tipuri de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sunt diureticele, beta-blocantele, blocanţi ai canalelor de calciu şi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei. Medicii avertizează asupra importanţei administrării medicamentelor prescrise în doza corectă şi la momentul potrivit. De asemenea, este important să nu se crească doza sau să se sară peste dozele recomandate de medic. De vreme ce s-a stabilit un tratament potrivit pentru fiecare pacient, acesta trebuie să urmeze riguros medicaţia toată viaţa.

Efectele secundare ale tratamentului hipertensiunii pot fi scăderea potasiului din organism, crampe musculare, accentuarea astmului, fenomene digestive sau chiar apariţia diabetului zaharat.

Pentru prevenirea unor valori crescute ale tensiunii arteriale, este indicată reducerea consumului de alcool, menţinerea unei greutăţi normale, evitarea excesului de sare şi adoptarea unei alimentaţii bogate în legume şi fructe proaspete.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s