Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Tipuri de hernii 3 Octombrie 2010

O hernie apare când o parte a organismului (de obicei intestinul subţire) protruzionează printr-un orificiu sau un punct slăbit într-o altă parte a organismului.
Tipuri de hernii ce pot afecta abdomenul: inghinala, femurală, ombilicala, hiatala şi incizională.

O hernie hiatală este protruzia unei părţi din stomac prin orificiul esofagian (hiatusul esofagian) al diafragmului. Oamenii tind să asocieze apariţia herniilor cu ridicarea de greutăţi, dar de fapt herniile nu au nici o cauză aparentă şi ele pot fi chiar şi congenitale.

HERNIA INGHINALĂ

Ce este? La bărbaţi, hernia apare de obicei la nivelul zonei inghinale, regiunea unde cordonul spermatic şi vasele de sânge testiculare părăsesc cavitatea abdominală mergând către scrot.
Zona prin care aceste structuri trec prin muşchii abdominali se numeşte canal inghinal. Când o ansă intestinală părăseşte abdomenul împreună cu cordonul spermatic, avem de-a face cu o hernie inghinala indirectă. O umflătură direct prin peretele abdominal în această zonă se numeşte hernie inghinala directă. Atât hernia inghinala directă cât şi cea indirectă sunt responsabile de 4 din 5 hernii la bărbaţi. Mai puţin frecvent, hernia inghinala poate să apară şi la femei, la locul unde ţesutul conjunctiv care susţine uterul părăseşte abdomenul pentru a se uni cu ţesutul de lângă deschiderea vaginala. Semnele şi simptomele herniei inghinale constau în disconfort în timp ce vă aplecaţi sau ridicaţi ceva şi o umflătura dură în zonă inghinala. La bărbaţi, protruzia intestinală ajunge în scrot, provocând durere şi umflarea scrotului.

Diagnostic. De obicei un doctor poate diagnostica o hernie inghinală prin examenul fizic. Majoritatea herniilor determina umflături importante adiacente osului pubian. Multe hernii minore sunt detectate în timpul examenului fizic de rutină.

Cât de gravă este o hernie inghinală? O hernie care nu poate fi readusa în abdomen prin aplicarea unei presiuni uşoare poate fi prinsă (încarcerată).
Fără tratament, hernia se poate strangula şi poate opri aportul de sânge către intestin. Acest lucru poate determină cangrenă unei porţiuni intestinale, o complicaţie ameninţătoare de viaţă care necesită tratament chirurgical imediat. Dacă proeminenţa este însoţită de greaţă şi vărsături, hernia poate deveni obstruată sau strangulată.

Tratament. Cel mai bun tratament pentru o hernie inghinala care produce semne şi simptome este o operaţie prin care intestinul este împins înapoi în abdomen şi musculatura slăbită a peretelui abdominal este cusută. Acest lucru se numeşte herniorafie. În anumite cazuri medicul poate alege să facă o hernioplastie, lucru care implică utilizarea unei proteze pentru a întări zonă slăbită. Acest tip de chirurgie poate fi aplicat folosind o tehnică minim invazivă denumită laparoscopie, în timpul căreia câteva mici incizii sunt făcute în abdomen în locul unei incizii mai mari. Acest tip de chirurgie reduce simptomele ca durerea secundară operaţiei şi grăbeşte vindecarea. Purtarea unui bandaj suspensor nu este o soluţie pe termen lung pentru hernie. Totuşi, medicul vă poate sugera să o purtaţi înainte de operaţie pentru a împiedica agravarea herniei.

HERNIA FEMURALĂ – Hernia femurală se formează în canalul care asigură trecerea principalelor vase de sânge, arteră şi venă femurală, către coapsă. Aceasta hernie produce o umflătură care este de obicei ceva mai jos decât locul unde apare de obicei cea din hernia inghinala. Herniile femurale sunt mai frecvente la femei decât la bărbaţi şi acest tip de hernii sunt mai susceptibile la strangulare.

HERNIA OMBILICALĂ – În acest tip de hernie, o masă apare la nivelul buricului (ombilicului) datorită slăbirii peretelui abdominal din jurul acestuia. Unii copii nou-născuţi au hernie ombilicala. O parte din intestinele lor au rămas în afară cavităţii lor abdominale. Aceste hernii de obicei nu produc vreun semn sau simptom şi se pot rezolva singure. La adulţi, herniile ombilicale câteodată devin inflamate sau dureroase şi trebuie reparate.

HERNIA INCIZIONALĂ

Ce este? O incizie chirurgicală la nivelul peretelui abdominal poate conduce la o hernie incizională. Herniile incizionale au risc redus de complicaţii, deşi în timp porţiuni din intestinul dumneavoastră pot protruziona (proemina) pe la nivelul herniei şi pot provoca disconfort.

Tratament. Tratamentul chirurgical este tratamentul preferenţial pentru cele mai multe hernii abdominale, cu excepţia herniilor ombilicale la copii, care de obicei se corectează singure în 1-2 ani.
Tratamentul chirurgical al herniilor constă în reamplasarea intestinelor protruzionate în abdomen şi repararea chirurgicală a ţesutului slăbit sau rupt, pentru a preveni realunecarea intestinului.

Reclame
 

One Response to “Tipuri de hernii”

  1. vladislav anca Says:

    Buna Ioana. Am mare nevoie de sfatul tau! Am 24 de ani,m am operat miercuri de hernie de disc la niv L4( deja imi amortise piciorul). Ok…in continuare am piciorul.amortit dar ceea ce vreau eu sa te intreb e de recuperare: de cand ma pot apuca de kineto?? Ca de joi stau doar in pat ma tor ridic din ora in ora si merg cam 10-15 min prin casa dar na,exercitiile propriu ise cand se fac? Cred ca pe miercuri ma voi duce la un dr de recupeare dar pana at vroiam sa iti dai cu parerea deoarece nu vreau sa imi fac rau stand asa degeaba,mi e tare frica de recidiva… Iti multumesc anticipat


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s