Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Hipertensiunea arteriala 3 Octombrie 2010

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 6:40 pm
Tags: , , ,

Hipertensiunea arterială este definită ca un simptom (creşterea tensiunii arteriale sistolice sau diastolice) şi nu o boală, caracterizându-se ca o consecinţă a unor dereglări funcţionale sau organice, nu numai la cord sau sistemul circulator, ci şi în alte organe sau sisteme ale organismului.

Semne şi simptome ale hipertensiunii arteriale

Acestea sunt foarte variate, fiind condiţionate de stadiul bolii, personalitatea bolnavului, asocierea cu alte boli. Manifestările sunt diverse, precum dureri de cap (uneori mai importante dimineaţa), ameţeli, vâjâieli în urechi, epistaxis, senzaţie de deget mort, apariţia de puncte luminoase sau negre în câmpul vizual.
Dacă hipertensiunea arterială nu este tratată corect, pot apărea simptomele localizărilor aterosclerozei (inimă, creier, rinichi).

Cauzele apariţiei hipertensiunii arteriale

În marea majoritate a cazurilor, hipertensiunii arteriale nu i se poate preciza cauza. Este aşa numita hipertensiune arterială esenţială (boala hipertensivă).
În 10% din cazuri hipertensiunea arterială este secundară, determinată de cauze renale, endocrine, congenitale, anomalii ale aortei sau de scădere a elasticităţii aortei (întâlnită la vârstnici şi în diverse afecţiuni cerebrale).

Cât de gravă este hipertensiunea arterială?

Lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate fi dăunătoare pentru artere şi poate creşte riscul de atac cerebral, sau boală cardiacă.

Metode de prevenire a hipertensiunii arteriale

Limitând consumul de sodiu şi de alcool şi menţinând o greutate normală puteţi preveni apariţia hipertensiunii arteriale sau o puteţi reduce.
Mai multe studii au arătat că o alimentaţie bogată în fructe, legume şi lactate poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. Un ghid de alimentaţie bazat pe aceste principii se numeşte Metode dietetice pentru stoparea hipertensiunii sau Dietă DASH.
Beneficiile dietei Dash cresc mai mult dacă reduceţi consumul de sodiu, în general, se recomandă limitarea consumului de sodiu la mai puţin de 2.000 mg/zi.
Cei care suferă de anumite forme de boli hepatice, cardiace sau renale trebuie să-şi reducă mai mult consumul de sodiu.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s