Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Cromoterapia 3 Octombrie 2010

În cromoterapie folosim culorile (care acţionează prin intermediul lungimilor lor specifice de undă) pentru reechilibrarea organismului şi a organelor bolnave.

Simbolismul culorilor era cunoscut şi utilizat încă din antichitate.
De exemplu, în medicina tradiţională chineză, fiecărui organ energetic/lojă energetică îi corespundea o culoare.
În medicina tradiţională indiană Ayurveda, de asemenea, erau cunoscuţi cei 7 centri energetici subtili (chakra), care aveau culori diferite.
Grecii şi romanii foloseau în terapie razele ultraviolete.

Experimentele ştiinţifice au demonstrat însă că în ce priveşte efectele culorilor, acestea nu sunt doar psihologice, ci şi fiziologice, independente de vedere. Astfel, persoane legate la ochi, care au fost plasate în încăperi diferit colorate, au prezentat variaţii ale pulsului şi ale tensiunii arteriale, în funcţie de culoare – la roşu, pulsul se accelera, la albastru şi la galben pulsul scădea.

Pentru a realiza o veritabilă terapie prin culoare, modalitatea cea mai la îndemână este îmbrăcămintea; şi anume, să ne alegem hainele în funcţie de proprietăţile fiecărei culori şi de necesităţile noastre.

O altă modalitate este folosirea becurilor sau neoanelor colorate, dar, din păcate, acestea au o putere destul de mică. Mai putem apela la recipiente din sticlă diferit colorate din fabricaţie, pe care le umplem cu apă, le astupăm şi le expunem un anumit timp la lumina solară, pentru ca apa să capteze radiaţia cromatică specifică (se ştie că apa se impregnează foarte uşor cu orice fel de informaţie). Apoi vom putea bea apa care a fost astfel expusă.

Astăzi există şi dispozitive tip Bioptron, distribuite de firma Zepter, care au filtre diferit colorate, cu care se poate realiza cromoterapie.

Cea mai utilă este însă lampa de cromoterapie, care trebuie să fie o lampă de putere mare, închisă ermetic şi la care se ataşează filtre de sticlă colorată în funcţie de efectul dorit. Pentru realizarea terapiei, se va expune la lumina colorată zona afectată, fără veşminte, timp de 20-30 minute, eventual de mai multe ori pe zi.

Efectele şi indicaţiile fiecărei culori (din cele 7 fundamentale).

Roşu. Culoarea roşie este considerată un stimulent. Stimulează înmulţirea globulelor roşii, regenerează celulele, întăreşte voinţa şi curajul.
Este contraindicat în stări inflamatorii sau stări emoţionale. Acţionează asupra glandelor sexuale, stimulându-le funcţionalitatea.

Galben. Acţiuni: stimulează sistemul limfatic; stimulează sistemul nervos central, energia mentală; intensifică energia digestivă; facilitează atingerea unei depline stăpâniri de sine, autocontrolul; acţionează asupra secreţiei pancreatice.
Este contraindicat în febră, palpitaţii cardiace, constipaţie.

Portocaliu. Efectul înviorator al culorii roşii este completat de efectul de însănătoşire a culorii portocalii, care este extrem de util în tratarea dereglarilor aparatului digestiv, a bolilor de inimă, precum şi a disfunctiilor sistemului endocrin. Portocaliu are efecte asupra rinichilor şi vezicii urinare. Purtarea hainelor de nuanţă oranj în casă te ajută să scapi de tristeţe şi de spaime, previne căderile nervoase şi ajută la creşterea poftei de mîncare, care dispare de cele mai multe ori în perioadă toamnei.

Albastrul. Acţiuni: creşte capacitatea de adaptare a organismului; uşurează regenerarea celulară, întinerirea; conferă o deschidere entuziastă spre tot ce este elevat, înălţator şi minunat în jurul nostru. Excesul ei poate dauna. Corespunde şi stimulează glandele paratiroide.
Contraindicată în diabet zaharat şi insipid. Extrem de puternic este efectul curativ al culorii albastre, care calmează stresul şi emoţiile, scade tensiunea arterială, micşorează durerile în cazul sciaticii şi al ulcerului la stomac.

Verde. Acţiuni: diminuează stresul; echilibrează structura somatică şi cea psihică, destinde şi relaxează atât corpul, cât şi gândurile. Este considerat marele calmant al nevroticilor. Este indicată deci celor iuţi la mânie, irascibili cronici, celor cu idei fixe, obsesive, care sunt dominaţi de angoasă, de frică, tiranizaţi de un sfârşit apocaliptic etc.
Din punct de vedere medical: scade tensiunea sangvină; dilată capilarele. Este culoarea glandei tiroide. Culoarea verde este benefică pentru vedere, pentru sistemul nervos şi epidermă. Verdele este un minunat vindecător, care ajută organismul să elimine toxinele şi să scape de constipaţie. Această culoare mai este considerată culoarea recoltei, contribuind la bună circulaţie a limfei în organism, eliminarea sucului gastric şi a transpiraţiei.
Nu are contraindicaţii.

Violet. Acţiuni: întăreşte sistemul imunitar; întăreşte sistemul nervos; este detoxifiantă, avînd cea mai mare putere de acţiune asupra legăturilor electrochimice ale organelor şi ţesuturilor; este purificator al gindurilor; este stimulantă în special pentru firile intuitive, determină starea de graţie, de inspiraţie.
Pe plan fiziologic, medical: intensifică activitatea cardiovasculară; accelerează respiraţia.
Este contraindicata în nevroze şi în tulburările mentale.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s