Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Picioare reci si amortite? 25 Septembrie 2010

Ai dureri la mers, iti simti picioarele reci, amortite sau simti fecvent furnicaturi, ai ulceratii care nu se vindeca sau un istoric familial de anevrism (dilatare) de aorta? Atunci trebuie sa-ti evaluezi sistemul arterial periferic (adica acele vase care duc sangele la nivelul piciorelor).

In termeni medicali, ingustarea progresiva a acestor vase poarta numele de arteriopatie obliteranta periferica a membrelor inferioare.
Ea determina scaderea capacitatii functionale si afecteaza calitatea vietii, putand duce la amputari ale membrelor si creste totodata riscul de deces. De ce? Pentru ca principala cauza este ateroscleroza iar aceasta este un process generalizat (sistemic), de cele mai multe ori ingustarile de la nivelul arterelor membrelor inferioare coexistand cu leziuni situate si in alte teritorii (creier, rinichi, inima).

Se stie in prezent ca pacientii diagnosticati cu boala arteriala periferica au risc cu 50% mai mare de a face infarct, cu 40% de accident vascular sau insuficienta renala, decat populatia generala. Deci, cu cat ai mai multi factori de risc pentru ateroscleroza, cu atat ai rsicul mai mare sa faci aceasta boala.
Pe unii dintre acestia factori de risc ii poti corecta: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, colesterolul crescut, pe altii insa nu: varsta (fac boala mai frecvent pacientii peste 50 ani), sexul (barbatii mai des decat femeile) si ereditatea.

Rareori sunt descoperite alte cauze, ca de exemplu: o reactivitatea vasculara exagerata care determina spasme arteriale, ocluzionarea unui vas ca urmarea a migrarii unui cheag de sange sau existenta unei dilatari (anevrism) arteriale localizata cel mai frecvent la nivelul aortei.

Cum se manifesta?
Cel mai frecvent simptom este durerea aparuta la mers care dispare, in fazele incipiente, in repaus si care reapare dupa reluarea mersului la aproximativ aceasi distanta, se numeste claudicatie intermitenta. Sediul ei variaza functie de localizarea ingustarilor vaselor.
Cel mai frecvent este localizata in gamba, mai rar la nivelul coapsei sau feselor, in acest ultim caz putand fi insotita si de disfunctii sexuale. Durerea va aparea la distante din ce in ce mai mici pina cand la un moment dat va fi prezenta chiar si in repaus, mai ales nocturn, pacientul tinzand in acest stadiu sa-si tina piciorul atarnat la marginea patului.

Claudicatia, adica durerea provocata de ingustarea arterelor, trebuie deosebita de cea produsa de boli ale venelor, nervilor, articulatiilor sau muschilor. Uneori ea nu este tipica, putand fi resimtita ca senzatie de furnicatura, amorteala sau de raceala, motiv pentru care, cel mai bine te prezinti la medic care prin manevre simple ca observarea aspectului tegumentelor, palparea pulsurilor, ascultarea arterelor si determinarea tensiunii arteriale atat la maini cat si la picioare poate sa-ti spuna daca suferi de arteriopatie.

Dar trebuie stiut si ca aceasta afectiune poate evolua mult timp fara simptome mai ales la pacientii sedentari, motiv pentru care este obligatorie evaluarea de rutina a tuturor persoanelor peste 50 ani cu factori de risc pentru ateroscleroza si a celor peste 70 ani indiferent de existenta factorilor de risc sau simptomatologiei.

Ce alte investigatii sunt recomandate?
Examenul de prima intentie pentru bolile vaselor este considera in prezent ecografia Doppler vascular, investigatie neinvaziva si nedureroasa. Dar daca exista suspiciunea unor leziuni severe atunci este nevoie de arteriografie care presupune injecrea unei substante de contrast care va evidentia sediul si severitatea leziunii. Ca alternativa la aceasta, dar mult mai costisistoare si de aceea rezervata doar bolnavilor alergici la iod sau cu afectare severa a rinichilor este rezonanta magnetica.

Posibilitatile de tratament depind de severitatea afectiunii. Masurile generale de corectare a factorilor de risc trebuie aplicate la toti bolnavii. Asta presupune, renuntarea la fumat (datele statistice evidentiind ca boala este de 3 ori mai frecventa la fumatori si ca pina la 80% dintre pacientii cu boala arteriala periferica sunt fumatori), controlul tensiunii arteriale, al colesterolului, greutatii si glicemiei.

In plus, pacientul trebuie sa mearga cat mai mult pe jos pentru a favoriza dezvoltarea vaselor colaterale si trebuie evaluat pentru identificarea si altor determinari aterosclerotice.
Dintre medicamente, singurele care si-au dovedit eficacitatea in ameliorarea prognosticului bolii sunt antiagregantele ca aspirina, si statinele adica medicamentele care scad colesterolul.

Daca ingustarile arteriale se dovedesc severe (adica peste 70%), in functie de localizarea si lungimea lor, se decide daca pot fi dilatate cu un balonas (procedura numita angioplastie) sau este nevoie de interventie chirurgicala cu efectuarea unui by-pass.
Amputatia de membru este considerta ultima solutie chirurgicala in cazurile foarte severe cu gangrene, cand celelalte solutii terapeutice au ramas ineficiente sau nu s-au putut efectua.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s