Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Fracturile, copiii si ortopedul 25 Septembrie 2010

Daca-si frange oasele, cu siguranta-l vei duce pe micutul tau la ortoped. Insa, pentru probleme mai putin acute, vei recurge la un consult de specialitate?

Nu este de mirare ca la cata energie si neastampar au copiii, fracturile reprezinta a patra cauza de traumatisme in randul pustilor cu varsta mai mica de sase ani.

Stii cum sa recunosti o fractura?
Osul s-a fracturat daca:
– la momentul impactului se aude cum trosneste
– se simte si se aude cum scrasnesc fragmentele osoase
– local, zona este rosie, umflata, dureroasa si apare deformare
– se vad fragmentele osoase.

Daca strengarii ar merge la ortoped doar pentru oase rupte, viata ar fi mai simpla pentru doctori.

Sunt insa o multime de alte probleme ortopedice: leziuni produse in cadrul diferitelor activitati sportive, scolioza (curbura anormala a coloanei vertebrale), defecte din nastere ale aparatului locomotor, artrita reumatoida (o afectiune inflamatorie ce poate debuta in copilarie), tulburari de mers sau ale pozitiei verticale, tumori de cauze diverse (benigne sau maligne).

De aceea, nu ignora nici o jena, schiopatare sau alt simptom pe care-l arata copilul.

Clasificarea fracturilor
Daca pielea este intacta, fractura este inchisa, insa daca prin piele ies fragmente osoase, vorbim despre o fractura deschisa, mult mai grava.

O alta impartire se face in functie de numarul fragmentelor osoase care au rezultat din ea: fractura simpla produce doua segmente, pe cand una cominutiva duce la aparitia mai multor fragmente osoase.

Daca, in ciuda fracturii, fragmentele osoase se gasesc nedeplasate, fractura este fara deplasare, spre deosebire de o fractura cu deplasare, pentru a carei vindecare este necesara interventia chirurgului ortoped.

Care este diferenta dintre gips si atela?
Sunt situatii in care montarea unei simple atele este suficienta, atela furnizand un suport imobil doar pe o singura latura a leziunii (fractura minora, luxatie etc.).

Gipsul, sau mai exact „aparatul gipsat”, asigura o imobilizare completa a membrului fracturat. Rolul lui este acela de a impiedica fragmentele osoase sa se miste unul fata de altul.
Aparatul gipsat este format din doua straturi: unul moale (strat gros de vata) care se aplica direct pe piele, peste care se infasoara tifon umezit impregnat in gips, care se va rigidiza formand stratul rigid, dupa ce se usuca (uscare completa: una – doua zile).

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s