Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Defectele de vorbire la copii 25 Septembrie 2010

Momentul la care copilul incepe sa gangureasca este o mare minune pentru parinti. De aici si pana la clipa in care va vorbi, asteptarea se va prelungi. Dar cum va vorbi copilul? Va fi sasait, rarait?

Vorbirea (emiterea de sunete inteligibile) incepe sa se dezvolte din stadiul de bebelus, odata cu producerea primelor sunete. Pentru majoritatea copiilor, primele lor cuvinte sunt alcatuite din sunete simple precum: mama, tata, papa, apa etc.
Treptat insa, copiii isi imbunatatesc tehnica vorbirii (a exprimarii prin sunete), formandu-si astfel limbajul.

Limbajul nu este totuna cu vorbirea, el se refera la folosirea cuvintelor si propozitiilor pentru a putea exprima idei. Pe masura ce copiii dezvolta un limbaj din ce in ce mai complex, ei sunt capabili sa formeze cuvinte mai lungi, care necesita un control motor mult mai fin.
14-20% dintre copiii prescolari si 5% dintre cei de varsta scolara pot prezenta defecte de vorbire sau de limbaj.

Cauze:
Pana la varsta scolara, majoritatea copiilor au o vorbire ce poate fi usor inteleasa si de o persoana care nu face parte din familie. Cu toate acestea, anumiti copii pot avea probleme cu intelegerea limbajului sau cu vorbirea. Acestea se pot datora fie unei probleme de auz, fie unei inteligente mai reduse, fie lipsei de stimulare verbala din cadrul familiei. Copilul cu frati sau surori mai mari sau copilul cu un frate geaman, ar putea sa nu vorbeasca pur si simplu pentru ca ceilalti vorbesc si pentru el. Indiferent de cauza, este foarte importanta depistarea cat mai precoce a unei astfel de probleme, identificarea cauzei si cautarea unui ajutor de specialitate (logoped).

Este dificil sa identifici cauza exacta a vorbirii intarziate a unui copil, intrucat vorbirea este influentata de mai multi factori: ereditatea, abilitatea auditiva, interactiunile cu parintii etc.

Problemele de auz
Cand apar infectii repetate de ureche sau alte probleme de auz, copiii nu pot auzi cum trebuie, asa ca nu vor invata nici sa vorbeasca.

Ereditatea
Este posibil ca vorbirea intarziata sa fie intalnita la mai multi membri ai unei familii.

Retardul mintal
Anumite afectiuni neurologice, precum paralizia cerebrala, distrofia musculara, leziunile cerebrale traumatice pot afecta muschii implicati in actul vorbirii.

Deprivarea emotionala
Copiii abandonati, din orfelinate, vor avea probleme comportamentale si vorbire intarziata sau alte defecte de vorbire.

Mutismul selectiv
Este situatia in care copilul nu vrea sa vorbeasca deloc in anumite situatii, de obicei la scoala. In astfel de cazuri este indicat sa ceri sfatul medicului pediatru, al unui psiholog sau psihiatru de copii.

90% dintre fetite se pare ca vorbesc ceva mai curand decat baietii.

Repere ale dezvoltarii normale a vorbirii
La varsta de 1 an intelege instructiuni simple, spune cateva cuvinte, imita sunete familiare, recunoaste nume.

Dupa 1 an foloseste propozitii scurte, imita animale, intelege cam 300 de cuvinte.

Intre 2 si 3 ani identifica parti ale corpului, se refera la sine cu „eu”, stie diferenta dintre „mic” si „mare”, „deasupra” si „dedesubt”; are un vocabular de 450 de cuvinte.

Intre 3 si 4 ani foloseste propozitii de patru – cinci cuvinte, stie in jur de 1 000 de cuvinte, numele de familie si cateva poezioare.

Intre 4 si 5 ani are un vocabular in jur de 1 500 de cuvinte, identifica forme si culori, intreaba des „de ce”? si „cine”?, stie regulile de baza ale gramaticii.

Intre 5 si 6 ani vocabularul lui are in jur de 2 000 de cuvinte, intelege „departe”, „acelasi” si „altfel”, stie adresa, cunoaste banii, foloseste corect pronumele.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s