Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Coloana vertebrala – posibile afectiuni la varsta copilariei 21 Septembrie 2010

Coloana vertebrala se prezinta ca un stalp osos, format din 33-34 de vertebre, dintre care: 7 cervicale, 5 lombare, 12 dorsale, 5 sacrale si 4-5 coccigiene. Curburile normale, fiziologice dau coloanei o mare elasticitate si sunt 4 in plan sagital si 3 in plan frontal.

Curburile sagitale au rol in marirea rezistentei coloanei vertebrale si sunt orientate cu convexitatea inainte (lordoze) si cu convexitatea inapoi (cifoze). Acestea sunt: lordoza cervicala, cifoza toracica, lordoza lombara si cifoza sacro-coccigiana. Cand curburile naturale sunt exagerate sau in mod anormal reduse, tind să aibă semnificatie patologica.

Curburile in plan frontal (mai putin pronuntate decat primele) sunt in numar de trei si au rol compensator stabilind echilibrul corporal. La persoanele „stangace” aceste curburi sunt orientate in sens invers.

Scolioza, ciofoza si lordoza sunt afectiuni care reprezinta modificari patologice de ax ale coloanei vertebrale. Frecventa deviatiilor patologice ale coloanei vertebrale la copil este foarte ridicata, estimarile specialistilor fiind de peste 50% din totalul copiilor evaluati in colectivitati. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, sunt lipsite de semnificatie patologica (atitudinile scoliotice reprezentand 2-3% din totalul copiilor examinati).

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (vertical), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica in fata, provocand cocoasa, compensata fiind printr-o hiperlordoza (incovoiere inainte) in zonele cervicala si lombara, pentru echilibrarea coloanei. La sugar cifoza este normala pana reuseste sa stea in sezut, iar pe masura ce creste spatele lui se va indrepta.

Scoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal caracterizate prin rotirea corpurilor vertebrale de partea convexa, rotiri care antreneaza si coastele, determinand o gibozitate de partea covexa. Aceasta noua pozitie a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor si omoplatilor.
Vorbim de o atitudine scoliotica cand curburile se pot redresa usor si de scolioza adevarata cand s-au produs modificari osoase.
Scolioza se constata la examinarea copilului, folosind aplecarea trunchiului inainte, pozitie in care apare gibozitatea de partea scoliozei.
Incidenta scoliozei la nivel mondial este relativ constanta, de 2 cazuri la 1000 de locuitori si mai frecventa in randul sexului feminin.
Scolioza poate fi cu o singura curbura (majoritatea) – in forma citerei „C” – si cu 2 sau 3 curburi – in forma literei „S”.

Lordozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale cu convexitate anterioara aparute prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Datorita tonusului crescut al muschiului psoas si slabirii tonusului muschilor abdominali bazinul este impins inainte exagerand, astfel, curbura lombara.

Care sunt principalele cauze si factori favorizanti care pot determina dezvoltarea deviatiilor patologice ale coloanei vertebrale?
In 90% din cazurile de scolioza originea bolii este necunoscuta (scolioza idiopatica) iar in procent de 10% scoliozele pot aparea datorita: malformatiilor vertebrale, fracturilor vertebrale, bolilor neuromusculare, maladiei Recklinghausen, inegalitatea membrelor inferioare etc. Se dezvolta de obicei in copilarie sau adolescenta.
Atitudinea cifotica apare fie datorita unei debilitati generale sau pozitii gresite (in banca, la locul de munca etc), dar mai poate fi favorizata dezvoltarea ei si in prezenta miopiei. Cifozele adevarate au la baza un traumatism cu turtirea unei vertebre in unghi ascutit spre inainte (in pana) ceea ce determina asezarea coloanei in unghi deasupra si sub vertebra lezata.

O cauza favorizanta de lordoza la femei este purtarea incaltamintei cu tocuri inalte, care determina inclinarea bazinului inainte si a trunchiului inapoi cu aparitia lordozei. Mai este prezenta si in luxatia congenitala de sold bilaterala, in spondilolistezis.
Alte cauze medicale care pot determina aceste afectiuni sunt: rahitismul, miopia, modificari ale auzului care obliga copilul sa ia atitudini asimetrice sau incorecte, pentru a corecta defectul in detrimentul pozitiei normale a corpului

Care sunt solutiile?
Prezentarea copilului sau a adolescentului la examene medicale periodice este importanta astfel putand fi prevenite progresia bolii si aparitia complicatiilor. Ori de cate ori se observa modificari ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) sau ale membrelor inferioare (genunchi in “X”, picior plat) mergeti la un consult de specialitate. Atentie, scolioza nu doare! Copilul cifotic are pozitia capului si jumatatea superioara a trunchiului mult aplecate in fata manifestand si o proeminenta a bazinului. Toate aceste modificari trebuie comunicate medicului specialist
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic complet si a examenului radiologic. Uneori mai pot fi cerute examen RMN (rezonanta magnetica nucleara) si examene de laborator.
Cel mai frecvent tratament este cel nechirurgical si consta in functie de tipul deformarii in: gimnastica medicala fiecarei deformari, purtarea unui corset pentru oprirea accentuarii curburii, masaj. Tratamentul chirurgical se practica in cazul deviatiilor mari scoliotice.

Cum putem preveni aparitia deformatiilor patologice ale coloanei vertebrale?
Chiar daca 90% dintre scolioze au o cauza necunoscuta, totusi respectarea unor norme igieno-dietetice sunt importante pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Astfel sunt importante:
• educarea copilului pentru a avea o pozitie corecta pe scaun, in banca, la masa sau in fata calculatorului (acasa sau la scoala);
• inaltimea adecvata a scaunului, a biroului si asigurarea corespunzatoare a sursei de lumina, astfel incat copilul sa nu se aplece asupra mesei, ci sa aiba spatele drept (pozitia corecta este cu picioarele sub scaun si spatele drept, lipit de spatar)
• ghiozdanul sau rucsacul purtat alternativ in maini sau pe spate, avantajand pozitia corecta a coloanei vertebrale;
• practicarea unui sport (inotul, atletismul) inca din perioada prescolara pentru intarirea si dezvoltarea musculaturii coloanei vertebrale;
• o alimentatie echilibrata ce va conduce la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s