Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Tratamentul micilor traumatisme sportive 18 Septembrie 2010

Filed under: Traumatisme sportive — ioanadeea @ 11:12 pm
Tags: , , , ,

Micile traumatisme reprezinta o realitate in existenta fiecaruia dintre noi si mai ales in cazul sportivilor, a caror viata este dominata de o activitate fizica intensa. Nici sportivii nu sunt ocoliti de aceste neplaceri, care ii scot din forma prin necesitatea de a intrerupe antrenamentele pentru recuperare.

Sportivii intreaba cum ar trebui sa procedeze in cazul unor traumatisme mai grave sau mai putin grave, provocate de miscari gresite sau prin fortarea unor grupe musculare. Exista cateva lucruri simple pe care este bine sa le cunoasca si sa le aplice inainte de a se agrava situatia sau a se croniciza.
Obiectivele tratarii si recuperarii la sportivii traumatizati sunt numeroase si se aplica unele concomitent, altele succesiv, in functie de situatia clinico-functionala a sportivului si de evolutia acesteia.
Pentru unele afectiuni s-au alcatuit algoritmuri speciale.

Aceste obiective, aplicabile in aproape toate cazurile de traumatisme sportive sunt:
– controlul procesului inflamator si al durerii;
– refacerea mobilitatii articulare si a flexibilitatii tesuturilor moi periarticulare;
– ameliorarea fortei si rezistentei musculare;
– ameliorarea rezistentei cardiovasculare, a capacitati de efort;
– stabilirea programului de intretinere.

Pentru sportivul care a avut ghinionul sa se accidenteze exista cateva lucruri simple pe care orice sportiv si antrenor trebuie sa le cunoasca si sa le poata aplica in caz de nevoie.
Controlul procesului inflamator si al durerii sta la indemana oricui, dar numai in situatia unor traumatisme de mica amploare.
In cazul traumatismelor medii sau severe, e bine ca, sportivul sa se adreseze de urgenta unui medic, care va stabili rezolutia terapeutica ce va fi aplicata.
In cadrul traumatismelor usoare se incadreaza contuziile, entorsele usoare, intinderile ligamentare si musculare. Acestea se manifesta prin durere locala, usoara tumefactie si roseata, precum si limitarea miscarilor la nivelul respectiv. De obicei sunt descrise ca o jena locala ce nu permite efectuarea corecta a unui exercitiu.

Iata care sunt metodele cele mai la indemana:

Crioterapia – reprezinta aplicarea precoce a unei pungi cu gheata, ce are ca efect reducerea procesului inflamator, a durerii si oprirea extinderii leziunilor prin transvazare a lichidelor si in consecinta cresterea lichidului intraarticular.
Se pot utiliza diferite modalitati de aplicare :
– punga cu gheata (granule sau pisata), de exemplu, in traumatismele acute de genunchi sau in traumatismele umarului sau ale gleznei;
– imersie in apa cu gheata in leziuni acute si subacute ale gambei si piciorului;
– masaj cu gheata, in tendinite acute si subacute, inainte si dupa kinetoterapie.

Repausul si posturile – reprezinta o componenta importanta in faza inflamatorie.
Multi sportivi nu inteleg ca in anumite situatii, fara o perioada de repaus adecvata organismul nu are cum sa se refaca la parametrii optimi pentru efort. Continuand sa se antreneze la acelasi nivel nu fac decat sa agraveze situatia sau in cel mai bun caz sa prelungeasca perioada de recuperare.
Pentru unele traumatisme este necesara protejarea doar a regiunii respective; se pot face antrenamente usoare sau care nu solicita zona traumatizata.
In leziuni traumatice la membrele inferioare, in faza acuta se impune repaus la pat cu membrele inferioare deasupra planului orizontal. Se reduce incarcarea la membrele inferioare pentru scurtarea inflamatiei.
La membrele superioare se folosesc atele de imobilizare. Pentru reducerea edemelor se folosesc precoce bandaje succesive.

Medicatia antiinflamatorie
AINS – sunt foarte utile si necesare in faza initiala, pentru reducerea inflamatiei si durerilor. Uneori se recomanda, pe tot parcursul procesului de recuperare, monitorizare cu grija.
Dintre antiinflamatoarele nesteroidiene, in cazul traumatismelor minore, se recomanda cele sub forma de unguent care se aplica prin masaj bland pe zona afectata, cu conditia ca tegumentul sa fie intact.

In ceea ce priveste corticosteroizii, indicarea si administrarea lor trebuie facuta cu grija si diferentiat. Nu este bine sa se recurga la utilizarea lor fara avizul unui medic.
Efectul antiinflamator puternic face ca dupa administrarea lor, in faza acuta a leziunilor traumatice, sa fie perturbat procesul de vindecare spontana si sa se prelungeasca durata procesului de recuperare.
De exemplu, in leziunile acute ligamentare, administrarea de corticosteroizi local sau general in primele 7 zile, inrautateste situatia. In schimb, in faza proliferativa a procesului inflamator, mai ales in a 3-a saptamana, injectiile locale cu corticosteroizi in teaca tendonului, in burse sau in articulatie pot reduce rapid procesul inflamator.

Electrostimularea cu curenti pulsatili de joasa frecventa, cuplata cu crioterapia, poate contribui la combaterea edemelor precoce.

Electroterapia antialgica, posibil de aplicat in toate etapele evolutiei leziunilor traumatice, face apel la curentii de joasa si medie frecventa, cu stimularea structurilor dureroase cu impulsuri a caror frecventa este de 80 -100 Hz sau cu TENS, mai ales in durerile cronicizate, persistente, suparatoare, care impiedica mobilizarea articulara si programul de tonifiere musculara.
Aceste metode actioneaza prin localizarea transmiterii stimulilor algici (mecanismul de poarta descris de Melzach si Wall), ca si prin cresterea nivelului endorfinelor produse de sistemul nervos centralsi chiar in tesuturile periferice, cum a fost constat recent.

Ultrasonoterapia in inflamatii acute, persistente are efecte favorabile pentru mentinerea flexibilitatii tesuturilor moi, facilitand mobilizarea precoce.
In procesele inflamatoare persistente, in fazele tardive se indica masajul periostal si baile alternante, mai ales la membrele inferioare, in leziuni ale gleznei.

Acupunctura poate fi utila in controlul durerilor, pe parcursul procesului de recuperare.
Controlul durerilor este necesar nu numai in faza acuta, ci si in continuare, intrucat indoloritatea este o conditie de baza pentru aplicarea programelor de kinetoterapie de recuperare.
In functie de conditii, se poate face apel atat la metodele farmacologice, cat si la cele fizioterapice, scopul fiind crearea conditiilor pentru aplicarea metodelor active kinetologice de recuperare.

Reclame
 

2 Responses to “Tratamentul micilor traumatisme sportive”

  1. Avicenna(medicul orientului) spunea ,,Daca oamenii isi exerseaza corpurile prin munca si miscare la moment potrivite , ei nu vor mai avea nevoie nici de medici, nici de remedii’’’ insa cati asculta acest sfat. Abia dupa ce ii cuprind disperarea recurg la un kinetoterapeut. Si mamele ar trebui sa inteleaga ca o viata sanatoasa nu duce decat la un copil sanatos.
    Aveti incredere in oameni pregatiti pentru astfel de terapii.

    • ioanadeea Says:

      Omul, din pacate, ajunge la doctor cand e prea tarziu si nu se mai poate face nimic. E mai bine sa prevenim decat sa tratam ;), dar din pacate, repet, nu avem aceasta cultura, a preventiei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s