Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Pinteni calcaneeni 16 Septembrie 2010

Filed under: Afectiuni ortopedice — ioanadeea @ 10:29 pm
Tags: , , ,

Ce este pintenul calcanean ?
Pintenul calcanean, numit si pinten al calcaiului, e o formatiune osoasa nou aparuta pe suprafata plantara a osului calcaneu si care produce dureri la mers.

Potrivit literaturii de specialitate, pintenii se formeaza prin tractiunea sau intinderea excesiva a periostului calcanean de catre aponevroza plantara. Drept urmare, apare o inflamatie a fasciei plantare ( fasciita plantara ).
Durerea apare datorita tractionarii fasciei plantare pe periost.
Semnele radiologice ale prezentei unui pinten calcanean pot fi putine sau chiar pot lipsi.
Pintenii pot sa apara si datorita cresterii tensiunii aponevrozei plantare, intalnita in piciorul plat ( platfus ).

Simptome in cazul pintenilor calcanei
Pintenii calcaneeni inferiori sunt durerosi inca de la debut, chiar si cand semnele radiologice ale prezentei lor sunt putine sau absente.
Absenta semnelor radiologice nu exclude un pinten la debut. Pe masura ce pintenul creste in dimensiuni, datorita unor modificari adaptative de la nivelul piciorului, durerea se poate ameliora.
Dupa o perioada in care un pinten a fost asimptomatic, adica nu s-a manifestat prin durere, el poate deveni brusc dureros in urma unui traumatism local sau in urma suprasolicitarii piciorului ( statul mult in picioare pe loc ).
La nivelul calcaiului se poate forma si o bursa care se poate inflama, transformandu-se intr-o bursita calcaneana inferioara. In acest caz vom avea o durere cu caracter pulsatil si baza calcaiului devine calda.

Tratamentul pintenilor calcaneeni
Printre metodele de tratament ale durerilor de calcai (talalgiilor), se mentioneaza urmatoarele metode :
– exercitii de elongatie ale gambei
– atele puse noaptea
– bandaje adezive, dispozitive ortetice
– antiinflamatoare nesteroidiene
– injectarea in calcai a unui anestezic
– infiltratii locale cu corticoizi.

Tratamentele clasice se refera în principal la vindecarea simptomelor: repaus pe termen lung, efectuarea de stretching, aplicarea de gheata, administrarea de medicamente antiinflamatoare, schimbarea încaltarilor necorespunzatoare, folosirea talonetelor de silicon pt sustinerea calcaiului.
Metodele naturiste de tratament, constau in faptul ca ele s-au dovedit foarte eficace. Sedintele de tratament, compozitia lor, numarul lor si desfasurarea pe zile, sunt explicate fiecarui pacient in parte, in urma datelor pe care le aduce scanarea termografica si ultrasonografica.

Recomandari:
Este de recomandat atunci cand un pacient prezinta simptome de durere la nivelul piciorului sa mearga la un specialist pentru identificarea cauzelor reale ale afectiunii.
Numai dupa aceea se pot recomanda anumite tratamente corespunzatoare bolii.
Anumite masuri disperate fac pacientii sa fie de acord cu administrarea de cortizon local sub forma de injectii, iradiere cu raze Roetgen, cobaltoterapia..etc
Majoritatea au efecte secundare iar acestea pot fi ireversibile (Ex: infiltratia cu cortizon poate duce la ruperea fasciei plantare).
Deoarece cea mai mare greutate din organism, este preluata de picior trebuie sa îi oferim mai multa atentie si sa înlaturam factorii ce adauga un stres crescut la nivelul calcaiului, factori care depind de noi, ca de exemplu: reducerea în greutate, încaltamintea necorespunzatoare, statul prelungit în picioare…etc

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s