Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Scorul Apgar 22 August 2010

Ce este scorul Apgar?
Scorul Apgar reprezinta o metoda simpla de evaluare a starii generale de sanatate a nou-nascutului pe baza a cinci criterii prestabilite, verificare care se face la un minut, respectiv la cinci minute dupa nastere.

In cazuri deosebite, atunci cand cele doua verificari nu au fost suficient de elocvente, verificarea se repeta si la 10 minute dupa expulzie.
A fost elaborat de Virginia Apgar, initial fiind gandit ca o modalitate de a testa efectele pe care le au anestezicele obstretice asupra nou-nascutilor.

Cum se calculeaza scorul Apgar?
Pentru facilitarea memorarii criteriilor in functie de care se face evaluarea, APGAR a devenit un acronim pentru acestea:

A – Aspect, sau culoarea pielii
P – Puls, sau ritm cardiac
G – Grimasa, sau iritabilitatea reflexelor
A – Activitate, sau tonus muscular
R – Respiratie

Nou-nascutului i se acorda un punctaj de la 0 la 2 pe baza fiecarui criteriu de mai sus, la sfarsit calculandu-se un scor total de maxim 10.
La prima evaluare – cea de dupa un minut, majoritatea nou-nascutilor au scoruri intre 7 si 10, parametri ce indica o stare de sanatate buna. Cu toate acestea, exista numeroase cazuri in care scorurile nu depasesc valoarea 7 la primul control, nou-nascutii fiind monitorizati mai atent pana la ce-a de-a doua evaluare unde, de obicei, lucrurile reintra in normal.

In ce situatii se obtine un scor Apgar mic?
Valorile mici ale scorului Apgar la prima evaluare se pot datora mai multor factori, precum:
– nasterea prematura – tonusul acestor nou-nascuti este adesea scazut comparativ cu al celor nascuti la termen
– operatia de cezariana
– utilizarea anestezicului
– o nastere dificila – stressul fiind prezent atat in cazul mamei cat si al nou-nascutului, modifcand parametri ce tin de ritmul cardiac si respiratie.
In cazul in care scorul se mentine sub 7 si dupa ce-a de-a doua (sau a treia evaluare), nou-nascutului i se acorda ingrijire postnatala de urgenta (aplicarea mastii de oxigen, conectarea la aparate de sustinere).
Daca nou-nascutul evolueaza bine dupa aceste manevre, nu exista motive de ingrijorare pe termen lung, scorul Apgar fiind, in final, orientativ si reprezentativ doar pentru acele cateva minute dupa nastere.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s