Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Primul ajutor in arsuri 21 August 2010

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 1:21 am
Tags: , , ,

Pentru a distinge o arsura minora de o arsura grava, primul pas este de a determina gradul si amploarea afectarii tesuturilor corpului.
Clasificarea arsurilor : de gradul I, de gradul II si de gradul III va va ajuta in a stabili ajutorul de urgenta.

Arsura de gradul I
Cele mai putin grave arsuri sunt cele in care este ars numai stratul exterior al pielii (epidermul). Pielea este de regula rosie, uneori fiind prezente inflamatia si durerea.
Tratati o arsura de gradul I ca pe o arsura minora daca nu implica zone importante ale mainilor, picioarelor, fetei, organelor genitale, feselor sau o articulatie importanta.

Arsura de gradul II
Cand primul strat al pielii a fost ars in intregime, iar al doilea strat al pielii (dermul) a fost ars si el, arsura este de gradul II. Apar basici iar pielea capata un aspect patat, puternic inrosita.
Arsurile de gradul II produc inflamari si dureri severe.
Daca arsura de gradul II nu este mai mare de 5-8 cm diametru, tratati-o ca pe o arsura minora. Daca zona arsa este mai mare sau daca arsura este pe maini, picioare, fata, organe genitale, fese sau pe o articulatie importanta ,apelati imediat la ajutor medical.

Masuri de prim ajutor pentru arsurile de gradul 1 si 2:
1. Racoriti arsura – tineti suprafata arsa sub jet de apa rece timp de cel putin 5 minute sau pana cand cedeaza durerea. Daca acest lucru nu este posibil, introduceti partea arsa in apa rece sau racoriti-o cu comprese cu apa. Racorirea ranii reduce inflamatia inlaturand caldura provocatoare de leziuni. Nu puneti gheata pe arsura.
2. Acoperiti arsura cu un bandaj de tifon steril. Nu folositi vata (sau alt material pufos) care poate irita pielea. Infasurati tifonul lejer pentru a evita sa puneti presiune pe pielea arsa. Bandajarea tine aerul departe de pielea arsa, reduce durerea si protejeaza pielea basicata.
3. Luati un analgezic care se vinde fara reteta. Acestea includ aspirina , ibuprofenul sau paracetamol. Niciodata nu dati aspirina la copii sau adolescenti, datorita riscului de sindrom Reye.
4. Nu aplicati creme sau grasimi.
5. In cazul unor arsuri chimice daca nu dumneavostra sunteti victima incercati sa evitati contactul cu substanta care a produs arsura. Scoateti inelele, bratarile sau alte obiecte care pot fi contaminate. Spalati cu apa rece din abundenta.
Aceste masuri simple sunt eficiente.
Arsurile minore de obicei trec fara alt tratament. Ele se pot vindeca cu schimbari pigmentare, insemnand ca zona vindecata poate fi de o culoare diferita fata de pielea inconjuratoare.
Verificati daca exista semne de infectie, cum ar fi durerea crescuta, roseata, febra, inflamatie sau puroi. Daca infectia se dezvolta, apelati la ajutor medical.
Evitati ranirea din nou a zonei sau expunerea la soare daca arsurile sunt sub un an vechime – in caz contrar, se pot extinde zonele de modificari pigmentare. Folositi o crema de protectie solara pentru zona afectata timp de cel putin un an.

Atentie !
Nu folositi gheata. Punand gheata direct pe o arsura se poate provoca o degeratura, agravand rana.
Nu spargeti basicile. Basicile sparte sunt vulnerabile la infectie.

Arsura de gradul III
Cele mai serioase arsuri sunt nedureroase si implica toate straturile de piele. Grasimea, muschiul si chiar osul pot fi afectate. Zonele pot fi carbonizate sau pot deveni uscate si albe. Inspirarea si expirarea cu dificultate, intoxicarea cu monoxid de carbon sau alte efecte toxice pot aparea daca arsura este insotita de inhalare de fum.

Pentru arsurile majore, sunati pentru ajutor medical de urgenta. Pana soseste ajutorul de urgenta, luati urmatoarele masuri :
1. Nu scoateti hainele arse. Totusi, verificati ca victima sa nu mai fie in contact cu materiale care se topesc, sau expusa la fum ori caldura.
2. Nu introduceti arsuri mari, severe in apa rece. Acest lucru poate provoca un soc.
3. Verificati existenta de semnelor vitale (respiratie, tuse sau miscare). Daca nu exista nici un fel de respiratie sau alt semn de circulatie, incepeti resuscitarea cardiopulmonara.
4. Acoperiti zona arsurii. Folositi un bandaj racoros, umed, steril, o panza umeda curata sau prosoape umede.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s