Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Torticolisul muscular congenital 28 Iulie 2010

Torticolisul muscular congenital este o diformitate a capului si gatului caracterizata prin contractura si scurtarea muschiului sterno-cleido-mastoidian care determina inclinarea capului de partea afectata si rotatia acestuia, pacientul privind opus afectiunii.

Este obligatoriu sa diferentiem de la inceput aceasta afectiune de torticolisul muscular “obisnuit” care afecteaza toate varstele, de la copil la adult, si care este rezultatul unei contracturi de natura inflamatorie sau posttraumatica a muschiului sterno-cleido-mastoidian.

Cauzele aparitiei torticolisului muscular congenital
Afectiunea este mai frecvent intalnita la sexul feminin, iar in 75% din cazuri partea afectata este cea dreapta. Cu toate ca nu exista vreo dovada a transmiterii genetice si nici a istoriei familiale a afectiunii, se pare ca exista o oarecare legatura cu diferite afectiuni congenitale ale soldului, 20% dintre copii cu torticolis prezentand si displazie de sold.
Diformitatea este rezultatul fibrozarii si scurtarii muschiului sterno-cleido-mastoidian (SCM) de cauza variabila. Cele mai acceptate teorii care incearca sa explice fibrozarea SCM sunt ocluzia venoasa care produce edem si inflamatie acuta urmata de fibroza, traumatismul obstretical cu hematom intramuscular care se resoarbe producand fibroza si malpozitia intrauterina.

Cum se diagnosticheaza?

Examenul clinic – afectiunea poate fi evidentiata de la nastere sau se poate evidentia in lunile ce urmeaza.
Imediat dupa nastere (postpartum) se poate palpa la nivelul muschiului SCM o formatiune tumorala de 2,5/2 cm, de consistenta renitenta, nedureroasa, strict aderenta de structura musculara si fara aderenta la partile moi de deasupra. In timp, formatiunea tumorala scade in dimensiuni si apoi dispare pentru a se instala retractia SCM.

Afectiune constituita – capul este inclinat de partea afectata, barbia si privirea fiind orientate catre partea sanatoasa. Hemifata de partea afectata este hipotrofica (fapt agravat si de pozitia copilului in pat, mai ales in cazul in care acesta este asezat pe burta).
Linia bimastoidiana nu mai este paralela cu linia biacromiala.
Miscarile la nivelul coloanei vertebrale sunt limitate, in special cele de lateralitate si de rotatie.
La tendinta de corectare a pozitiei vicioase se evidentiaza contractura muschiul SCM.

Investigatii paraclinice – sunt utile mai ales pentru a putea face diagnosticul diferential intre torticolisul muscular congenital si cel secundar altor afectiuni si mai putin pentru diagnosticul pozitiv, afectiunea fiind “la vedere”.
Principial, torticolisul muscular congenital nu se asociaza cu alte modificari locoregionale (hemivertebre, malformatii de baza de craniu, plagiocefalie), dar in absenta unui tratament corect si eficient, poate conduce la aparitia unei scolioze cervicale structurale.
Sunt indicate urmatoarele investigatii paraclinice:
– radiografie de coloana cervicala fata si profil
– radiografie craniu
– radiografii de umar comparative
– tomografie computerizata a regiunii cervicale
– rezonanta magnetica nucleara a regiunii cervicale
– scintigrafie.

Tratamentul torticolisului muscular congenital
Tratamentul incepe de la nastere si este apanajul medicului ortoped pediatru si al kinetoterapeutului.
In formele usoare si suple se recomanda tratamentul recuperator prin manipulari si pozitionari blande.
Se evita asezarea copilului pe burta si se poate introduce o perna la nivelul regiunii cervicale afectate pe timpul somnului.

In formele severe si rigide, tratamentul kinetic va fi asociat cu tratamentul ortopedic care consta in aplicarea de aparate gipsate care sa mentina corectia obtinuta prin tratament recuperator.

Prin tratament kinetic, 80-90% din cazurile de torticolis muscular congenital, se vindeca pana la varsta de 6 luni.
In cazul ineficientei tratamentului recuperator si ortopedic este indicata interventia chirurgicala, care trebuie efectuata optim in intervalul de varsta 12-18 luni, deoarece pana la varsta de 2 ani modificarile trofice ale capului sunt reversibile.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s