Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Omoplatul supraridicat congenital (Maladia Sprengel) 28 Iulie 2010

Omoplatul supraridicat congenital, Maladia Sprengel, reprezinta anormalitatea in care, omoplatul se gaseste deasupra locului obisnuit si anume intre a doua coasta si al saptelea spatiu intercostal. Anomalia consta atit in viciul de pozitionare cit si in modificarea de forma si dimensiuni a osului.

Cauzele omoplatului supraridicat
Omoplatul se formeaza la nivelul vertebrelor C5-C6, coboara la nivelul T2-T3, iar la sfirsitul vertebrei L3 ajunge in pozitia sa definitiva.
Una din cauzele omoplatului supraridicat ar fi oblicitatea ramurilor plexului brahial.
O alta cauza, s-ar datora unei hipoplazii congenitale a claviculei ce conduce la scurtarea partii anterioare a semiinelului centurii scapulare, conducind la supraridicarea acesteia pe trunchiul de con reprezentat de torace.
Omoplatul supraridicat apare in cadrul unei displazii a intregii regiuni scapulo-toracice, explicind frecventa asociere cu alte malformatii vertebrale sau costale cit si leziunile intilnite la nivelul muschilor, care sunt scurti, palizi, cu o structura fasciculara stearsa, putin distincta de tesuturile inconjuratoare, fibrozati.

Modificarile ce apar in aceasta afectiune
1. Omoplatul este basculat:
– in plan frontal: miscare de rotatie in jurul unui punct vecin cu glena, astfel incit unghiul supero-intern se indeparteaza de linia apofizelor spinoase, unghiul extern basculeaza in jos iar unghiul inferior se apropie de coloana vertebrala
– in plan sagital: extremitatea superioara a osului basculeaza anterior, nemaifiind tinuta de grilajul costal.

2. Deformarea omoplatului – in ansamblu, dimensiunile osului sunt reduse, osul este mai lat, unghiul supero-intern se recurbeaza anterior formind un corset.

3. Alte deformari ale centurii scapulare
– scurtarea claviculei, inconstanta, nu are legatura cu gravitatea malformatiei
– pot fi prezente anomalii ale musculaturii regionale.

4. Deformari osoase de vecinatate
– scolioza cervicotoracala, avind in general convexitatea de partea malformatiei; foarte rar este vorba de o scolioza malformativa
– malformatii costale: sinostoze costale, coaste cervicale, absenta uneia sau mai multor coaste
– malformatii vertebrale: spina bifida oculta cervicotoracala.

Ce se observa la examinare?
Formele grave sunt evidente de la nastere, cel mai adesea insa boala devine clinic manifesta in jurul virstei de 8 – 12 ani.
In functie de nivelul ascensionarii, omoplatul supraridicat are trei trepte de severitate:
Grad I: unghiul superointern situat intre T4 si T2
Grad II: unghiul superointern situat intre T2 si C5
Grad III: unghiul superointern situat mai sus de C5

Inspectie
Membrul superior este mentinut in abductie si rotatie interna, cu antebratul usor flectat, purtat la spate.
Posterior se observa diferenta de nivel dintre cei doi omoplati, cu ascensionarea umarului de partea malformatiei, antrenind o atitudine particulara a capului si trunchiului: git scurt, largit la baza, fals torticolis, implantare joasa a parului. Se observa bascularea omoplatului, prin exagerarea proeminentei unghiului inferior (omoplatul este decolat de pe torace) si apropierea acestuia de linia apofizelor spinoase, orientarea glenei in jos si in afara si proeminenta acromiala marcat. Se poate observa eventuala scolioza asociata.
Anterior se observa scurtarea gitului, ascensionarea capatului extern al claviculei, precum si umplerea fosei supraclaviculare de catre corsetul format de unghiul superointern al omoplatului.
In profil se observa proiectia anterioara a omoplatului.

Palpare
Omoplatul afectat are dimensiunile reduse comparativ cu omoplatul contralateral. Cind exista, se poate palpa osul omovertebral. Se palpeaza corsetul format de unghiul superointern, ce proemina la nivelul fosei supraclaviculare.

Miscari active/pasive
Limitarea miscarilor scapulei nu este intotdeauna legata de prezenta osului omovertebral, cum nici prezenta acestuia nu duce intotdeauna la limitarea miscarilor omoplatului.
Ridicarea bratului se face normal pina la orizontala dar acesta nu poate fi ridicat pana sus, datorita imposibilitatii bascularii scapulei.
Nu se constata o discordanta intre amplitudinea miscarilor active si pasive, permitind diagnosticul diferential cu scapula alata paralitica, prin paralizia dintatului anterior.

Tratamentul omoplatului supraridicat?
Se adreseaza doar formelor grave, fiind exclusiv chirurgical, rezultatele fiind cu atit mai bune cu cit interventia chirurgicala este realizata mai precoce. La copilul mare, incercarea de coborire completa a omoplatului se poate solda cu paralizia de plex brahial prin elongarea acestuia. Interventia trebuie sa vizeze atit latura functionala cit si cea estetica.

Tehnici chirurgicale
Woodward
Coborirea omoplatului prin liberarea si transplantarea originii muschilor atasati la marginea mediala a omoplatului (trapez, romboizi) si sectionarea muschiului ridicator al scapulei, asociind rezectia piesei omovertebrale si rezectia extraperiostica a crosetului format de unghiul superointern.

Ombredanne – Huc
Timpul I consta in alungirea centurii scapulare data de scurtarea claviculei. Ombredanne deschide articulatia acromioclaviculara, sectioneaza ligg. acromioclaviculare si la sfirsitul interventiei fixeaza clavicula la coracoida. Huc alungeste clavicula prin osteotomie oblica.
Timpul II consta in coborirea omoplatului prin sectionarea muschilor trapez, romboizi si angular si fixarea omoplatului in pozitie corectata cu doua fire metalice: un fir fixeaza unhiul inferior la coasta VII iar celalalt fir este trecut printr-o gaura facuta in fosa infraspinoasa la 4 cm de marginea mediala fixind omoplatul de apofiza spinoasa T4.

Schrock
Rezectie larga subperiostica a omoplatului, cuprinzind fosa supraspinoasa, marginea interna si unghiul inferior, pastrind doar un pilier extern ce poarta cavitatea glenoida.

Anunțuri
 

4 Responses to “Omoplatul supraridicat congenital (Maladia Sprengel)”

 1. rodica Says:

  este periculos omoplatul supraridicat pentru viitor?
  ce riscuri sant daca nu se face interventie chirurgicala?baietelul meu de 3 anisori are si nu stiu cum sa procedez.multumesc

  • ioanadeea Says:

   orice afectiune este periculoasa atata timp cat nu se face nimic pentru corectarea ei.
   interventia chirurgicala se face, dupa parerea mea, dupa ce ai incercat kinetoterapia si nu a dat rezultatele dorite. este foarte importatnt sa se faca gimnastica medicala pt mobilitatea umarului, recastigarea amplitudinilor articlulare pierdute in urma traumatismului si mentinerea lor, tonifierea musculaturii afectate, etc.
   dc esti din bucuresti, te pot ajuta si altfel.

   zi buna.

 2. Oana Says:

  Buna ziua,
  Baietelul meu in varsta de 5 ani are aceasta maladie. Daca se poate, as dori sa iau legatura cu dumneavoastra. Multumesc


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s