Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Fractura Pouteau Colles sau fractura de epifiza distala de radius 7 iulie 2010

Este cea mai frecventa fractura a mainii. Se produce datorita unei caderi pe mana.

Factorii de risc, pentru aceasta fractura, apar la:
– pacientii varstnici si in mod particular femeile cu osteoporoza (din cauza osteoporozei secundare menopauzei): in timpul unei caderi radiusul se fractureaza de cele mai multe ori deasupra articulatiei la un singur nivel. Uneori, se fractureaza si ulna;
– adultii tineri, mai ales barbatii, sunt din ce in ce mai afectati. Este vorba de fracturi produse de traumatisme prin cadere de la inaltime la locul de munca, prin accidente rutiere, sau accidente sportive. Apar fracturi cu mai multe fragmente (cominutive), mai dificil de tratat.

Semne clinice
Dupa o cadere pe mana, pacientul resimte o durere la nivelul artriculatiei pumnului. Apoi, aceasta regiune se mareste in volum si uneori se deformeaza. Mobilizarea articulatiei este dificila, dar nu intotdeauna imposibila. Deformarea clasica este “in dos de furculita” , clasic pentru fractura Pouteau Colles, insa absenta deformarii nu elimina riscul de
fractura.

Examene complementare
Trebuie efectuate radiografii radiocarpiene de fata si profil pentru a evalua si localiza exact fractura, extensia sa in articulatie si deplasarea. Toate aceste elemente sunt determinante pentru evaluarea tipului de tratament care trebuie efectuat.
La pacientii varstnici, fractura este de obicei extraarticulara, cu o basculare si o impactare posterioara.
La pacientii tineri, radiografia arata o fractura complexa, cu mai multe fragmente, si care intereseaza suprafata articulara a radiusului.
Aceste radiografii standard pot fi completate de un examen CT daca fractura are traiect intraarticular.
Aceste fracturi merita o atentie particulara si sunt aproape toate operate pentru a obtine o reducere cat mai aproape de perfect si a prezerva functia articulatiei.

Tratamentul fracturii Pouteau Colles
Nu exista nici un protocol unic pentru tratamentul acestui tip de fractura ci mai multe alternative.
Tratamentul acestor fracturi este fie ortopedic (imobilizarea intr-un aparat gipsat sau intr-un polimer de rasina) fie chirurgical (interventie chirurgicala cu fixarea osului cu brose, placa si suruburi, etc).
Tratamentul depinde de mai multi factori:
– legati de pacient: varsta, stare psihologica, calitatea osului;
– legati de fractura: sediu, tipul de deplasare, etc.

O fractura fara deplasare va fi tratata ortopedic, fara anestezie, fara reducere.
Acest tip de fractura, se imobilizeaza intr-un aparat gipsat, sau un polimer de rasina sintetica. Aceasta imobilizare trebuie facuta cu atentie, pumnul trebuie sa fie in prelungirea axului antebratului, aparatul trebuie sa lase libere degetele sa se miste, prima falanga a degetului mare trebuie imobilizata si cotul este lasat liber.
O radiografie de control trebuie efectuata in prima saptamana.
Pacientul trebuie ravazut apoi in ziua a 14 a.
Este nevoie de fizio sau kinetoterapie pentru reluarea miscarilor mainii, iar pacientul trebuie sa-si foloseasca cu prudenta mana pentru o luna de la terminarea tratamentului.

O fractura cu deplasare va fi tratata chirurgical.
Aceasta interventie chirurgicala nu este o urgenta absoluta, este de preferat uneori sa se imobilizeze fractura pe o atela pentru a suprima durerile.
Interventia chirurgicala va fi efectuata sub anestezie generala sau loco-regionala, dupa caz.
De multe ori, este suficienta o spitalizare de 24 de ore.
Interventia chirurgicala va presupune: reducerea deplasarii fracturii si mentinerea reducerii cu ajutorul unui implant ortopedic , cel mai adesea brose au o placa cu suruburi.
La sfarsitul interventiei chirurgicale se va imobiliza pumnul cu o atela gipsata si se va efectua o radiografie de control.
In zilele urmatoare pacientului i se vor efectua radiografii de control pentru a verifica daca fractura nu s-a depalsat si implantul metalic mentine reducerea. In acest timp, articulatia radiocarpiana va fi imobilizata cu o atela gipsata.
Ablatia materialului de osteosintaza este programata dupa tipul de implant utilizat.
Pacientul trebuie sa efectueze program kinetic pentru recastigarea mobilitatii, stabilitatii, fortei musculare, abilitatii si coordonarii mainii.

Riscurile evolutive
Pot surveni diverse complicatii:
– pierderea reducerii in urma interventiei chirurgicale. Pentru aceasta se efectueaza radiografii de control. Daca chirurgul considera necesar, se va efectua reluarea interventiei chirurgicale.
– algoneurodistrofia reprezinta o complicatie frecventa care poate surveni in aceasta fractura-operata sau nu. Aceasta complicatie se manifesta prin marirea de volum (umflarea) a degetelor si mobilizarea dureroasa a mainii. Acest sindrom nu are cauze cunoscute si se trateaza medicamentos. Evolutia sa poate fi prelungita, de la cateva luni pana la un an.
– consolidarea in pozitie vicioasa este frecventa din cauza faptului ca osul are o calitate slaba. De obicei aceasta, determina limitari ale miscarilor mainii si aceasta nu necesita o reinterventie chirurgicala.

Reclame
 

One Response to “Fractura Pouteau Colles sau fractura de epifiza distala de radius”

  1. […] https://ioanadeea.wordpress.com/ Tags: fractura, prim ajutorin caz de fractura, semne fractura, spard team […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s