Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Ce nu trebuie sa facem dupa ce mancam! 6 Iulie 2010

Filed under: Sfaturi utile — ioanadeea @ 11:45 pm
Tags: , , ,

1. Nu fumati!
Studiile recente au demonstrat ca fumatul a pana la 5 tigari pe zi, nu este corelat cu riscul de a dezvolta cancer pulmonar, dar dupa aceasta valoare lucrurile se schimba. Trebuie sa stiti ca o tigara fumata imediat dupa masa echivaleaza cu 10 tigari, depasind astfel acel prag amintit mai sus.
Asteptati cel putin o ora si abia apoi apelati la tutun daca sunteti fumatori.

2. Nu consumati fructe!
Fructele se consuma ideal dimineata sau cu o ora inainte de masa. Ele sunt excelente pentru cuantumul crescut de fibre, vitamine si minerale, insa imediat dupa masa vor conduce la meteorism (balonare abdominala).

3. Nu faceti miscare!
Imediat dupa masa, digestia propriu-zisa a alimentelor incepe si o mare cantitate de sange (aproximativ 25% din flux) se redistribuie catre tubul digestiv. Tocmai de aceea, dupa masa trebuie sa ne odihnim o ora sau doua, fara sa ne ducem la sala, sa alergam sau sa practicam diferite sporturi. Muschii cer o vascularizatie bogata si volumele vor fi date peste cap.

4. Nu beti ceaiuri!
Avem obiceiul ca dupa masa sa bem ceai, indiferent de momentul zilei. Majoritatea ceaiurilor sunt acide, iar ele vor modifica indeosebi digestia proteinelor, realizata de catre enzimele pancreatice care lucreaza ideal intr-un mediu mai alcalin.

6. Nu strangeti cureaua!
E drept ca in perioada aceasta de criza e bine sa mai strangem cureaua, insa nu si dupa masa. Abdomenul trebuie sa fie lejer, mobil si destins, pentru o digestie cat mai usoara si un tranzit fara dificultati. Cureaua stransa va creste presiunea intraabdominala si va ingreuna toate procesele normale (peristaltism).

7. Nu faceti dus!
Daca te indrepti catre baie imediat dupa masa, apa va stimula circulatia periferica, reducand nivelul de sange din tubul digestiv, ingreunand procesele normale de procesare, absorbtie si transport.

8. Nu va culcati!
De multe ori, multi apeleaza la mancare atunci cand nu pot sa adoarma. Digestia scade irigarea celorlalte zone, de unde si senzatia de somnolenta. Insa asta nu inseamna ca e bine sa dormim. Somnul va ingreuna digestia, generand o digestie mai lunga, imflamatii ale mucoaselor, meteorism si flatulenta. Dormind cu ore bune dupa masa veti evita toate aceste probleme!

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s