Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Diabetul si sarcina 20 Iunie 2010

Filed under: Gimnastica pre si postnatala — ioanadeea @ 8:20 pm
Tags: , , , ,

Diabetul gestational este diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie in limite normale. Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.

Diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere. Alte tipuri de diabet, tipul I si tipul II, se mentin toata viata.
Acest tip de diabet este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. Copilul poate avea greutatea crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala. Femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini, au risc crescut de a face diabet si la sarcinile urmatoare, si au risc mare de a dezvolta diabet de tip II la mai putin de 5 ani de la nastere.

Cauze
Diabetul gestational apare, deoarece pancreasul nu secreta o cantitate optima de insulina. In timpul sarcinii placenta secreta hormoni care blocheza activitatea insulinei. Acest lucru determina un necesar crescut de insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Pe masura ce sarcina inainteaza in varsta, mai multi hormoni care vor bloca insulina sunt produsi iar corpul va deveni insulino-rezistent.

Factori de risc
Femeile cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational sunt:
– cele care au mai avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara: 30% pana la 60% din femeile care au avut diabet gestational, dezvolta diabet din nou la sarcina urmatoare;
– cele supraponderale, femeile care au nascut un copil cu greutate mare sau care au avut nevoie de insulina in cursul unei sarcini anterioare au risc mai mare de a dezvolta diabet;
– femeile care au in familie un parinte sau un frate sau sora cu diabet de tip II;
– femeile care provin din grupuri etnice cu risc crescut: latini americani, africani, asiatici;
– femeile care au mai mult de 25 de ani in momentul in care raman gravide: riscul creste cu 4% pe an, in fiecare an dupa 25 de ani;
– cele care sunt sub varsta de 25 de ani dar sunt supraponderale;
– femeile cu ovar polichistic, desi este destul de greu pentru o femeie cu aceasta boala sa ramana gravida, riscul de a dezvolta pe parcursul sarcinii diabet este mai mare decat la alte femei;
– femeile care fumeaza.

Simptome
Cele mai frecvente simptome in diabetul gestational sunt setea, mictiuni (urinari) frecvente, senzatie de foame, vedere incetosata. Totusi, la majoritatea pacientelor nu exista simptomatologie. Uneori simptomele pot trece neobservate, pentru ca urinarile frecvente si foamea crescuta apar frecvent in timpul sarcinii normale. In cazul in care simptomele sunt prezente, poate fi un indiciu ca diabetul era prezent inca inainte de sarcina.

Tratament
Exercitii fizice – Activitatea fizica regulata, moderata pe parcursul sarcinii determina utilizarea eficienta a insulinei si mentine glicemia in valori normale. De cele mai multe ori activitatea fizica regulata si dieta sunt singurele masuri pentru tratarea diabetului gestational. In cazul in care exercitiile fizice si dieta mentin glicemia in limite normale, terapia cu insulina nu este necesara. In cazul administrarii de insulina este nevoie ca gravida sa aiba tot timpul la dispozitie ceva dulce, pentru a preveni simptomele hipoglicemiei ce pot aparea in cursul activitatii fizice.

Monitorizarea glicemiei – Monitorizarea la domiciliu a glicemiei se face de 4 ori pe zi la gravidele cu diabet gestational fara tratament cu insulina – inainte de micul dejun si la 1-2ore dupa fiecare masa si de 6 ori pe zi in cazul gravidelor tratate cu insulina – inainte de fiecare masa si la 1-2 ore dupa. Monitorizarea este indicata sa se faca cu aparate ce masoara glicemia, nu cu testere din hartie, deoarece acestea sunt mai putin sensibile. Nivele mai mari decat cele indicate ale glicemiei cresc riscul de aparitie a complicatiilor atat la copil cat si la mama.

Tratament ambulator
Principii generale:
– se indica terapia cu insulina in cazul in care activitatea fizica si dieta nu mentin glicemia in limite optime;
– gravidele supraponderale nu trebuie sa tina cura de slabire in timpul sarcinii: in cazul in care greutatea mamei este mai mare cu 20% decat cea indicata pentru varsta si inaltime, recomandarea va fi ca pe timpul sarcinii cresterea in greutate sa nu fie mai mare de 7 kilograme; dieta adecvata si exercitiul fizic vor ajuta la o crestere in greutate acceptabila si indicata in functie de varsta sarcinii;
– gravida trebuie sa monitorizeze miscarile fatului si sa sesizeze eventualele modificari in miscari sau eventual oprirea acestora; in mod normal fatul misca de mai multe ori in timpul unei zile; in cazul in care nu se percep miscari, este indicat sa se aseze gravida in pozitie culcat pe partea stanga pentru 2 ore; daca in aceasta perioada nu se percep miscari ale fatului se indica consultul medicului;
– administrarea de insulina poate sa produca hipoglicemie: nivele foarte scazute ale glicemiei sunt rare la gravidele cu diabet, dar acestea trebuie educate cu privire la simptomele posibile ale hipoglicemiei.

Tratament medicamentos
La majoritatea gravidelor cu diabet gestational exercitiile fizice si dieta mentin glicemia in limite normale. Daca glicemia nu este mentinuta in limite, este necesara terapia cu insulina. Gravida trebuie instruita cu privire la modul de administrare a insulinei.
Complicatiile diabetului gestational au o frecventa mai mare de aparitie in cazul in care fatul creste in greutate mai mult decat in mod obisnuit. Greutatea fatului se evalueaza ecografic. In cazul in care ecografia indica o greutate crescuta a fatului poate fi necesara terapia cu insulina.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s