Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Cervicalgiile – simptome si tratament 19 Iunie 2010

Durerea cervicala reprezinta cel mai frecvent tip de durere, dupa cefalee si durerea lombara, aproximativ 80% din populatie prezentand durere cervicala macar o data de-a lungul vietii.

Coloana cervicala este formata din sapte vertebre, reprezentand cel mai mobil segment al coloanei vertebrale, care permite miscari ample de flexie anterioara si laterala, extensie si rotatie. Aceasta zona, are un rol functional deosebit in orientarea capului si a privirii, dar si in generarea unor reflexe de echilibru.
In afara nervilor care pleaca si vin dinspre membrele superioare, coloana cervicala prezinta numeroase structuri sensibile la durere, precum: osul vertebral, ligamentele, articulatiile intervertebrale, capsula articulara, discul intervertebral si muschii cervicali.

Cauzele durerii sunt foarte numeroase, de la suprasolicitari mecanice pana la infectii si tumori vertebrale.
Cele mai frecvente cauze sunt: lezarea structurilor non-neurale, care produce durerea de suprasolicitare, compresia nervoasa, cauza durerii radiculare, si degenerarea articulara.
Durerea de suprasolicitare in acest tip de durere, se produce in contextul unui traumatism prin accelerare-decelerare sau se poate dezvolta in contextul unor suprasolicitari fizice repetitive, pozitii gresite, incordare psihica, vreme rece. In general, mobilitatea coloanei cervicale este limitata si dureroasa, facand dificile anumite activitati. De multe ori, durerea poate perturba somnul, poate fi insotita de ameteala, cefalee sau greata.
Alteori, poate iradia in umeri, omoplat sau la nivel occipital, fara ca radacinile nervoase sa fie afectate.
Cel mai frecvent intalnita este la cei care au fost implicati in accidente rutiere, la muncitorii care solicita mult bratele si umerii, la persoanele care lucreaza la birou fara sa aiba rezemator pentru brate sau tastatura pe care o folosesc este plasata prea sus.

Durerea de suprasolicitare
In acest tip de durere, durerea se produce in contextul unui traumatism prin accelerare-decelerare sau se poate dezvolta in contextul unor suprasolicitari fizice repetitive, pozitii gresite, incordare psihica, vreme rece. In general, mobilitatea coloanei cervicale este limitata si dureroasa, facand dificile anumite activitati. De multe ori, durerea poate perturba somnul, poate fi insotita de ameteala, cefalee sau greata. Alteori, poate iradia in umeri, omoplat sau la nivel occipital, fara ca radacinile nervoase sa fie afectate.
Cel mai frecvent intalnita este la cei care au fost implicati in accidente rutiere, la muncitorii care solicita mult bratele si umerii, la persoanele care lucreaza la birou fara sa aiba rezemator pentru brate sau tastatura pe care o folosesc este plasata prea sus.

Durerea radiculara apare din cauza injuriei mecanice sau biochimice la nivelul radacinilor nervoase ale nervilor. Cea mai frecventa cauza este hernia discala, urmata de spondiloza cervicala.
Hernia discala se manifesta prin durere cervicala intensa urmata de iradierea brutala a durerii de-a lungul unui membru superior.
In cazul spondilozei cervicale, aparitia durerii se produce in mod progresiv. In functie de localizarea nervului afectat, durerea poate avea diferite localizari: marginea interna a omoplatului (C5-C7), muschiul trapez superior, precordial, deltoid si partea laterala a bratului (C5-C6), zona posteromediala a bratului (C7- T1), antebrat antero-lateral (C6-C7), antebrat posterior (C7-C8), degete (C6-T1).
In afara de durere, poate fi prezent un anumit grad de slabiciune musculara, de obicei nu foarte intensa.

Durerea de origine articulara
Pentru ca sunt frecvent solicitate si supuse unor microtraumatisme repetate sau chiar traumatisme severe, precum in cazul accidentelor rutiere, articulatiile intervertebrale pot fi si ele cauza de durere cervicala cronica. Cele mai afectate sunt cele de la nivelul C4-C5 si C5-C6 ca urmare a fortelor si presiunilor care sunt mai importante la acest nivel.
In general, in cazul acestui tip de durere, pacientul poate localiza cu precizie zona maxim dureroasa in dreptul articulatiilor cervicale.

Tratament
Indiferent de cauza durerii, obiectivul initial este diminuarea ei.
Aceasta se poate face prin utilizarea medicamentelor analgetice si antiinflamatorii, uneori miorelaxante, care pot fi completate prin masaj, proceduri de termo-crioterapie, fizioterapie analgetica de tip TENS, ultrasunete (cu exceptia durerii radiculare, unde ultrasunetele pot agrava durerea).
Purtarea unui colier moale pentru stabilizarea gatului poate fi benefica in primele 72 de ore.
In cazul durerii radiculare, este necesara evitarea tuturor activitatilor cotidiene care agraveaza durerea. De mentionat ca persistenta si agravarea deficitului motor constituie o indicatie chirurgicala. Infiltratiile cortizonice pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor in cazul durerii cervicale de natura artrozica.
Dupa ce durerea acuta a fost inlaturata, tratamentul trebuie sa continue cu kinetoterapie destinata stabilizarii coloanei cervicale, prin antrenarea musculaturii gatului, imbunatatirea echilibrului, a proprioceptiei, corectarea posturilor vicioase.

In concluzie, un program regulat de exercitii destinate musculaturii cervicale poate fi deosebit de util pentru ameliorarea durerii.
Mentinerea unei bune forme fizice si respectarea unor reguli de igiena a muncii pot fi, de asemenea, foarte utile pentru prevenirea durerii cervicale.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s