Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Ce urmari pot avea loviturile la cap din copilarie? 11 Iunie 2010

Loviturile si cazaturile sunt frecvente in timpul copilariei, in special la copii activi care se joaca si au activitati fizice si nu isi pierd vremea doar in fata televizorului sau a calculatorului. De altfel, cine nu a cazut macar o data in copilarie?

Din pacate insa unele lovituri pot avea urmari grave. Daca unele traumatisme sunt evidente si au imediat o simptomatologie spectaculoasa ce determina copilul sa se planga parintelui care il duce imediat la doctor sau cheama salvarea, alte traumatisme pot evolua grav, dar “tacut”, silentios din punct de vedere al simptomatologiei. In aceasta ultima categorie se numara adesea urmarile loviturilor la cap.

Care sunt urmarile loviturilor la cap si cum le identificam?
Cand copilul are o rana evidenta la nivelul scalpului este usor pentru parinte sa descopere ca micutul a cazut, chiar daca acesta nu spune. Medicii si psihologii recomanda ca intotdeauna sa aveti o relatie buna cu copilul, de prieten apropiat, si sa incercati sa rezolvati prieteneste si cu dragoste conflictele dintre voi si copil, fiindca altfel el invata ca atunci cand a facut o trasnaie este certat, pedepsit sau chiar violentat, astfel nu va mai incerca sa rezolve problema cu parintele, ci o va ascunde de acesta. Asa se poate intampla si cand copilul cade, face o vanataie sau o buba, o poate ascunde iar uneori evolutia acesteia poate fi grava.

Loviturile la cap pot afecta doar scalpul, uneori chiar si cutia craniana – capul spart. Sangerarile de la nivelul scalpului, desi nu sunt grave, sunt adesea abundente si alarmeaza copilul si parintele, indemnandu-i sa se prezinte la medic.
Mai pacatoase sunt insa loviturile care nu lasa rana evidenta la nivelul scalpului, dar care prin socul traumatic trec de cutia craniana osoasa cu rol de protectie si se propaga ca unde de soc la nivelul creierului, unde pot produce leziuni vasculare sau chiar tisulare. Aceste leziuni pot fi:
– vasculare, prin ruperea datorita socului (cazatura dintr-un copac, pe scari, de pe sanie etc.) unor vase de sange, iar hemoragia se produce in interiorul cutiei craniene – rezulta astfel un hematom care poate fi localizat deasupra creierului, in foitele meningeale, sau chiar in interiorul acestuia;
– leziuni de contuzie cerebrala, cu dilacerare cerebrala, adica strivirea unor zone de tesut nervos, care apar ca o pasta, in care functiile respectivei zone nervoase sunt compromise;
– leziuni sau chiar fracturi ale bazei craniene – fracturi de baza de craniu – care pot fi deosebit de grave si se evidentiaza prin sangerari la nivelul urechilor, nasului sau chiar ochilor, dar in primele doua cazuri pot fi adesea banalizate nu doar de parinti, ci si de medici care le pot pune pe seama unor raceli, mai ales daca nu se relateaza ca micutul a cazut si s-a lovit la cap, cu evolutie spre deces;
– pareze ale nervilor facilai – acestea sunt in general manifestate prin strambarea gurii, pierderea sensibilitatii in unele
zone de la nivelul capului, inclusiv a unor functii senzoriale, ca vaz, auz etc. Desigur, pierderea functiilor senzoriale (vaz, auz, miros, gust) pot avea drept cauza si alte afectari cerebrale.

Care sunt simptomele unor afectari cerebrale:
– hematoamele se pot evidentia simptomatic de la ore pana la saptamani dupa accident, fiind reprezentate de dureri de cap, vedere “cu stelute”, amortirea unui membru, perioade de ameteala, chiar modificari ale simetriei pupilelor, repetarea pierderii starii de constienta, modificari ale rspiratiei si asa mai departe;
– in cazul fracturilor de baza de craniu, sangerarea la nivelul orificiilor de la nivelul capului admite aceste cauze traumatice – sangerari la nivelul urechilor, nasului etc;
– mers embrios – ca de om beat – mai ales cand loviturile au avut loc in zona posterioara a cutiei craniene;
– greata, varsaturi neprecedate de stari de greata (acestea din urma sunt semne clare ale afectarii sistemului nervos central).
Indiferent de evidentierea simptomatologiei, atunci cand aflati ca micutul s-a lovit la cap este obligatoriu sa mergeti la medic pentru a efectua un control de certitudine.

Important: daca ati asistat la cazatura copilului, iar acesta a ramas in stare de inconstienta, este total interzis sa il ridicati sau sa ii modificati in vreun fel pozitia corpului si mai ales a capului! Este posibil ca in cazul cazaturilor de acest gen sa se produca o fractura cervicala si modificarea pozitiei poate fi fatala! Doar medicii de specialitate si cei din medicina de urgenta stiu sa acorde un prim ajutor si sa ridice accidentatul in astfel de situatii.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s