Ioanadeea's Blog

Enjoy…

Amniocenteza si sarcina 26 Mai 2010

Filed under: Gimnastica pre si postnatala — ioanadeea @ 9:45 pm
Tags: , , , ,

Amniocenteza este un test care se efectueaza de obicei intre saptamanile 15- 18 de sarcina, pentru a determina si analiza numarul si aspectul cromozomilor din celulele lichidului amniotic.

Testul se adreseaza in general gravidelor cu varsta mai mare de 35 de ani, deoarece au un risc crescut de a aduce pe lume un copil cu malformatii sau boli genetice, cum este sindromul Down. Amniocenteza poate depista anumite afectiuni congenitale si poate avertiza medicul in privinta unor probleme ale sarcinii sau poate la fel de bine sa linisteasca viitoarea mama cu privire la sanatatea bebelusului. Unele femei aleg sa faca testul doar pentru a fi linistite, desi medicul nu indica amniocenteza ca fiind necesara.
Daca, gravida are un istoric familial de boli genetice, cu siguranta va avea indicatia de a efectua o amniocenteza.

In ce consta amniocenteza?
Medicul, care efectueaza amniocenteza, va introduce un ac lung si foarte subtire in abdomen, pana in cavitatea amniotica, pentru a recolta o proba din lichidul amniotic. Toata aceasta procedura se realizeaza sub ghidaj ecografic pentru manevrarea cat mai corecta a acului.
Amniocenteza este la fel de dureroasa ca si o simpla injectie si ea nu dureaza decat 1 minut sau 2, deci gravida nu ar trebui sa se ingrijoreze pentru aceste aspecte.

Dupa recoltare, lichidul este trimis la un laborator de analize, unde celulele sunt insamantate pe medii de cultura. Din aceste culturi, se analizeaza cromozomii celulelor fatului si se masoara nivelul de AFP (alfa feto proteina) din lichidul amniotic – nivelurile crescute de AFP din lichidul amniotic au foarte mare sensibilitate si pot sugera risc de malformatii fetale.

Care sunt complicatiie amniocentezei?
Amniocenteza este considerata o procedura destul de sigura, dar exista cateva cazuri in care pot aparea complicatii. In 1 din 200 de amniocenteze poate aparea avort spotan, dar procentul este inca destul de mic.
Deoarece se desfasoara in conditii sterile, foarte rar pot aparea infectii care sa duca la pierderea sarcinii.
Nu trebuie sa te ingrijorezi in legatura cu cantitatea de lichid recoltata – aceasta este minima in comparatie cu lichidul existent si deci, fatul nu va duce lipsa de el, iar in urma retragerii acului, straturile perforate de ac se vor inchide spontan.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s